0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fűben, borban orvosság

A gyógynövények és a bor párosítása nem új keletű találmány, hiszen jótékony hatását már az ókorban felfedezték. Több évszázadon keresztül használták szerzetesek, orvosdoktorok, patikusok, és a népi gyógyászatban is elterjedt volt, most mégis újdonságként jelenik meg az italpalettán. A régi hagyományt dr. Bene Zsuzsanna éleszti újjá bodrogkeresztúri pincéjében.

Nemcsak a gyógynövényes, azaz a herbaborok megjelenése jelent különlegességet, hanem a készítésük is, hiszen ezek az italok amforákban érlelődnek. Bene Zsuzsanna nemcsak borász, de a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borászati kutatásvezetője és egyetemi oktató is. Így nemcsak készíti a borokat, de elemzi és kutatja is azokat, ebből fakadnak kísérletező és megújító ötletei a saját borászatában. Arra gondolt, hogy feleleveníti a régi tudást, és a mai kor igényeihez igazítva készít gyógynövényes borokat. Ehhez felfedezte Légli Attila kőagyag amforáit, és ebben érleli a herbaborokat, hogy azok átadják az energiájukat a bennük készült boroknak, ahogyan Zsuzsa fogalmaz.

Az itt készülő herbaborok nem pontos másai az évszázadokkal ezelőtti receptúráknak, önálló kategóriát képeznek, mert nem gyógyító szándékkal készülnek, illetve csak kétféle szárított gyógynövényt használnak boronként.

Inkább gasztronómiai élményt nyújtanak harmonikus ízeikkel, de azért a bennük lévő gyógynövények is kifejtik hatásukat.

Minden évjáratból olyan alapbort választanak ki, amely magasabb alkohol- és savtartalommal rendelkezik, hogy a növényi hatóanyagok minél tökéletesebben kioldódhassanak az áztatás során. Igyekeznek megtartani az alapbor kategóriájára jellemző jegyeket, amelyeket szépen kiegészít a gyógynövénypáros aromája. A növények sem véletlenül kerülnek egymás mellé az amforákba,

Zsuzsa kísérletei azt mutatják, akkor hatásos és harmonikus a végeredmény, ha a gyógynövénypáros egyik tagja illóolajban gazdag, a másik pedig ízben domináns flavonoidot vagy keserűanyagot tartalmaz, így együtt szépen kiegészítik a borok kedvező élettani hatását.

Többféle párosítást is kipróbáltak, például apróbojtorján és citromfű, vagy fehér akác és zsálya, levendula és citromfű, málnalevél és citromfű, ezenkívül készült galagonya és bodza, gyömbér és ezerjófű párosítással bor, és egy karácsonyi összeállítás is, amelyhez fekete berkenyét használtak.

Étrendi szerepüket tekintve alapvetően nem harmóniaitalok, elsősorban nem ételek kísérői, inkább lefekvés előtt javasolt belőlük egy pohárral fogyasztani, vagy amelyik emésztést segítő gyógynövényt tartalmaz, azt étkezés előtt aperitif italként felszolgálni.

Zsuzsa azt tapasztalja, hogy erős az emberek vonzalma a gyógynövények iránt, ezért rögtön felkeltik az érdeklődésüket a borai, a gasztronómiában pedig azért figyelnek fel rájuk, mert érdekes és új ízként jelennek meg az italpalettán.

 

 

Forrás: Kertbarát Magazin