Back to top

2021-ben virtuális esemény lesz a Grüne Woche

A Grüne Woche-t, vagyis a Nemzetközi Zöld Hetet január 20. és 21. között teljesen virtuális eseményként rendezik meg. Ennek oka a koronavírus-fertőzések magas szintje Németországban. „A koncepciót kezdettől fogva rugalmasan alakítottuk ki, így a hibridről a virtuális formátumra való áttérés nem jelent problémát" - mondta Lars Jaeger, a Grüne Woche projektmenedzsere, a Messe Berlin munkatársa.

IGW Digital: a programot élőben közvetítik

Fotó: Press International Green Week
A Rooting for Tomorrow  (A holnap gyökerei) szlogennek megfelelően a jövő évi Zöld Hét középpontjában a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a kertészet legújabb témái állnak. „A színpadainkból TV-stúdió lesz” - mondta Lars Jaeger. Mind a nyitó sajtótájékoztatót, mind a nem kereskedelmi szponzorokkal megtartott nyitó rendezvényt, valamint az előadásokat és a vitaköröket is élőben közvetítik az interneten, és elérhetővé teszik a szélesebb közönség számára. 100 százalék virtuális, vagy visszatérünk a normálishoz? Új munka- és részvételi formák - lehetőségek a vidéki térségek számára, címmel a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium Vidékfejlesztési Fórumot szervez, amely virtuális platformot nyújt a párbeszédhez, a megbeszélésekhez és az ismeretek cseréjéhez.

A 2021-es programban Startup Napokat szerveznek és „átadják” a Regionális Csillag Díjat is.

A Startup Napokon olyan agrár-technológiai és élelmiszeripari technológiai startupok után kutatnak, amelyek értékelhető és piacra kész termékekkel képesek teljesíteni az ENSZ fenntarthatósági céljait.

Az IGW Digital keretében a startupokat első körben zsűrizik, a legjobb ötletekkel rendelkezők ezt követően egyéni szakértői segítséget is kapnak, egyebek között az élelmiszer- és a mezőgazdasági ágazat szereplőitől. A benyújtás határideje december 15.

A Regionális Csillag Díj fő hangsúlya is a fenntarthatóságon van. A Német Régiós Díjat a Lebensmittel Praxis szakfolyóirat és a Nemzetközi Zöld Hét adja át azon előremutató koncepciókért, amelyek az innováció, a prezentáció, az együttműködés és a szervezés kategóriában hangsúlyozzák a regionális termelést.

Fotó: Press International Green Week
GFFA: „Hogyan tápláljuk a világot?”

Hogyan lehet táplálni a világot járványok és éghajlatváltozás idején? Ezt a kérdést teszi fel az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Globális Fórum (GFFA). Az eseményt az IGW Digital-lal párhuzamosan rendezik meg 2021. január 18. és 22. között. Jövőre a GFFA a virtuális párbeszédre összpontosít, miközben fórumok és pódiumbeszélgetések továbbra is zajlanak. A GFFA-n mintegy 2000, a politikát, az üzleti életet, a tudományt és a társadalmat képviselő a világ számos országából „érkező” személy vitatja meg az élelmiszer- és agrárpolitikai kérdéseket.

Forrás: 
Press International Green Week

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Esővízhasznosítási tippek

Az emberi tékozlás és nemtörődömség eredménye, hogy a világ természetes vizeink jelentős része erősen szennyezett. A klímaváltozás hatására a világon 30 százalékkal gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor a metropoliszok 70 százaléka küzd rendszeresen visszatérő aszályokkal. Március 6-a a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Erre tekintettel ezúttal az esővíz hasznosításáról írunk.

Újra virágzó sörkultúra a Pannonhalmi Bencés Főapátságnál

Az európai sörkultúrát, a sör megkedveltetését a középkortól kezdve a kolostorok sörfőzdéinek munkája alapozta meg. A Pannonhalmi Főapátság levéltárának dokumentumai a XI. századra visszamenően őrzik az apátsági uradalomban készülő sörök emlékét és a sörfőzőknek adott jogosítványok pontos leírását – olvasható a Főapátság közleményében.

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Újabb növényvédőszer-hatóanyagot vonnak ki: nincs többé mankoceb

Nagyon széles körben elterjedt növényvédőszer-hatóanyagtól kell búcsút venni, miután Európa-szerte visszavonták a mankoceb engedélyét. A legkésőbb július 4-ig hazánkba érkezett készleteket október 4-ig lehet értékesíteni és jövő január 4-ig felhasználni.

A Lindt & Sprüngli célja 2021-ben a 6-8%-os értékesítési növekedés

A Lindt & Sprüngli, svájci csokoládégyártó cég 6-8%-os organikus értékesítés növekedést vár idén a megnövekedett keresletnek köszönhetően, miután tavaly a koronavírus-járvány következtében csökkent a nettó nyeresége.

Enni a jövőben is kell

A világ népesedésének folyamatos növekedése próbatétel elé állítja a mezőgazdaságot. A legfontosabb célok az elérhető, elegendő és jó minőségű élelmiszerek fenntartható előállítása, valamint a termelékenység növekedése.

A magyar gazdákat támadja az Európai Zöld Párt

Újabb támadást intézett a magyar gazdák ellen az Európai Zöld Párt a közép-kelet-európai országok mezőgazdasági rendszerét bíráló 82 oldalas jelentésével – közölte Nagy István agrárminiszter.

Gyümölcs ágazat: a termesztők többsége fejlesztést tervez

Tavaly év végén intézett körkérdést gyümölcstermesztő tagjaihoz a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) arról, hogy mennyire kívánják fejleszteni a gazdálkodásukat, terveznek-e ültetvénytelepítést vagy -korszerűsítést. A kérdőívre 580-an válaszoltak, ami jóval nagyobb érdeklődést mutatott, mint amire a szervezet számított.