Back to top

Év végi teendők a kertben

A tevékeny hónapok elteltével eljött az ideje, hogy a hidegebb napokon begyújtsuk a kandallót, és a meleg szobában ülve összegezzük az idei kerti szezon tapasztalatait és tervezgessük a jövő évit. Mielőtt teljesen hátradőlnénk a karosszékben egy-egy nyáron eltett finomság társaságában, még gondoskodjunk a kerti ágyásaink téli felkészítéséről.

A zord időben nemcsak nekünk jön jól egy meleg pokróc, hanem a talaj is hálás lesz, ha alaposan betakarjuk.

Az általános gyakorlattal ellentétben a biokert egészsége szempontjából a lehulló levelek összegyűjtése, kidobása vagy elégetése kifejezetten hátrányos. Gondoljunk csak az erdőkre, ahol a leveleket senki nem távolítja el, hanem a természetben szépen lassan maguktól lebomlanak, idővel termékeny talajjá válnak.

Az üresen maradt ágyásokat takarjuk be legalább 20 cm vastagon avarral, szalmával vagy szénával.

A talajerő-utánpótlás végett az avar alá trágyát, vagy ennek híján pár centi komposztot és négyzetméterenként 15 dkg marhatrágya­pelletet is rétegezhetünk, így tavaszra talajunk nemcsak nedves, morzsalékos és ültetésre kész lesz, hanem tápanyagban gazdag is. A helyben maradt növényeket is borítsuk be a fagy ellen védő 30 cm vastag levélmulccsal, a magasabb növényeket pedig, mint például a leveleskelt vagy a pórét, bújtassuk fátyolfólia alá.

A bokrok alatt hagyott levélkupacokban szívesen áttelelnek a kerti kártevőket pusztító sünök, de kiváló búvóhelyül szolgálnak gyíkok és cickányok számára is.

Ne felejtkezzünk meg szárnyas kerti segítőinkről sem, novemberben már elkezdhetjük a madarak tavaszig tartó, folyamatos etetését, itatását.

Az előző hónapokban már szóltunk arról, hogy a talajélet egészségének megőrzése szempontjából a talaj forgatásával járó őszi ásást, szántást nem javasoljuk, kivéve, ha egy teljesen új területet szeretnénk jövő tavasszal művelés alá vonni.

A letermett növények eltávolításánál általában a szár fölötti elvágás javasolt, hogy a földben hagyott gyökerek táplálják és lazán tartsák a talajt.

Fagyok után édesebb a kelbimbó
A bimbóskel télen finomabb, mert cukortartalma emelkedik fagy hatására, de ha letermett, akkor mindenképpen húzzuk fel gyökerestől, hiszen ezzel csökkenthetjük a rajta élősködő kártevők áttelelésének esélyét.

November második felében, amikor már fagyos a talaj, ami nem teszi lehetővé a magok csírázását, vethetünk tél alá. Az amúgy márciusban vetendő borsó, sárgarépa vagy petrezselyem ilyenkor kiszórt magjaiból fejlődő növények általában 3 héttel előbb szüretelhetők. Ugyanígy próbálkozhatunk a mák és a burgonya februári vetésével. Ezzel a módszerrel különösen ott lehet lépéselőnyhöz jutni, ahol nehéz, agyagos a talaj.

A télre betárolt terményeket gondosan válogassuk át hetente, nehogy a romlott darabok miatt rothadásnak induljon a teljes készlet.

Növényvédelem

Lombhullás után szedjük le az ágakról a gyümölcsmúmiákat is, mert azok fertőzést okozhatnak a következő évben. Ugyanígy a varasodással fertőzött almafa lombját se hagyjuk a fa alatt, hanem gyűjtsük össze és távolítsuk el.

Egész tél alatt lehet gyűjteni a fatüzelésből származó hamut, amit a kerti utak, járdák síkossága ellen vethetünk be, illetve félretehetjük a nyári növényvédelemre, vagy az olyan káliumigényes növények számára, mint a paradicsom, aminek a leendő helyét akár már most vékony rétegben beszórhatjuk.

Az utóbbi évek hektikus időjárása indokolttá teszi, hogy még jobban figyeljünk a gyümölcsfák védelmére.

A nyugalmi állapotot alaposan megzavarja az erős napsütés okozta nagy hőingadozás, ezért ajánlott a fák törzsét fehér bevonattal ellátni. A legelterjedtebb eljárás a meszelés vagy mésztejes permetezés, de magunk készítette fakenőcsöt is használhatunk erre a célra. Ehhez 10 liter vízben keverjünk el 5 kg agyagot, 3 kg friss szalmamentes tehéntrágyát, ½ kg dolomitport vagy kvarclisztet, 5 dkg zsurlóból készített ½ liter zsurlóteát és ½ kg fahamut.

Alkalmazás előtt drót- vagy gyökérkefével dörzsöljük át alaposan a törzseket és a nagy ágak tövét, amivel eltávolíthatjuk a megtelepedett moha- és zuzmótelepeket, felszámolhatjuk a kártevők téli búvóhelyeit.

Az így kezelt fák tavasszal kicsit lassabban, pár nappal később melegszenek fel, ezáltal a tavaszi fagyok ellen is védettebbek.

Építsünk magaságyást!

Építsük meg és töltsük föl a magaságyást, tavasszal csak ültetni kell bele
Míg kertünk téli álmát alussza, mi készülhetünk a következő szezonra. Most bőven lesz időnk némi barkácsolásra: készíthetünk például komposzt­ládát, palántázóasztalt vagy eszköztárolókat. A kerti szerszámokat alaposan megtisztítva tegyük fedett, száraz helyre, lehetőleg felfüggesztve. Előtte végezzük el karbantartásukat, élezésüket, a fémrészek rozsda elleni védelmét. Karácsony közeledtével már összeírhatjuk a következő évben beszerzendő eszközök, magok, könyvek listáját, és akár jelezhetjük szeretteinknek, hogy ezek közül mit látnánk szívesen a karácsonyfa alatt.

Azok, akik szeretnek kísérletezni vagy kifejezetten nehezen művelhető, rossz adottságú kertjük van, építhetnek magasított ágyást.

A kissé munkaigényes, de annál jobban működő rendszer lényege, hogy fából vagy egyéb építőanyagból (tégla, kő) a földtől számítva 60-80 cm magasan építünk egy keretet és abba tesszük bele a termékeny talajt az ültetésre szánt növényekkel együtt. Ültetésre kész magaságyat barkácsáruházban is kaphatunk, de a borsos ára miatt észszerűbb saját kezűleg készíteni akár a háztartásban fellelhető alapanyagokból. Az új ágyás alapját ki kell ásni kb. 20 cm mélyen, majd különböző rétegekkel fel kell tölteni a 100-120 cm széles és 2-10 m hosszú keretünket. A gödör aljára tehetünk mindenféle lassan bomló kerti hulladékot, például lemetszett ágakat, csicsóka-, kukorica- és napraforgószárat. Taposással tömörítsük, majd jöhet az avarból, konyhai komposztálható hulladékból álló gyorsabban bomló réteg, amit szintén nyomkodjunk le. Erre terítsünk kb. 20 cm vastagon érett istállótrágyát vagy komposztot, végül a tetejére tegyünk 20 cm termőtalajt.

Ha most év végén elkészítjük, akkor tavaszra lesz ideje a földnek annyira összetömörödni, kellőképpen átnedvesedni, hogy csak be kell telepíteni növényekkel.

A serény lapátolás meghozza a gyümölcsét: miközben ez az ágyástípus teljesen elnyeli a kerti hulladékot, kedvező körülményeket tudunk teremteni a legkényesebb növényeknek is, amiket eddig kevés sikerrel tudtunk termeszteni, miközben sokkal kevesebbet kell majd hajolgatnunk. Emellett a bomló alsóbb rétegek által termelt hő melegebb közeg a puszta talajfelszínnél, ennek köszönhetően gyorsabban fejlődnek benne a magok és palánták, ezáltal korábbi és bővebb termésre számíthatunk. A következő években csak arra kell ügyelnünk, hogy a korhadás során besüppedt talajra töltsünk egy réteg földet.

Téli vitaminbombák

Friss, értékes vitaminforrás a retekcsíra
Sokat tehetünk egészségünkért, ha vitamindús táplálékokkal törekszünk a betegségek megelőzésére. Ha szeretünk kirándulni, akkor erdőszéleken járva gyűjthetünk C-vitaminban gazdag kökényt és csipkebogyót. Az ezekből készített lekvár elkészítése ugyan munkaigényes, de a végeredmény igazán különleges.

Egész tél alatt csíráztathatunk magokat, mert ezáltal termőtalaj nélkül is néhány nap alatt roppanós, friss saláta-alapanyaghoz juthatunk.

A csíranövények egyedülálló módon koncentráltan és könnyen emészthető formában tartalmazzák a szervezetünk számára kedvező fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket. Semmi másra nincs szükség, csak pár kanálnyi magra és vízre. Az alapanyag kiválasztásánál nagyon fontos szem előtt tartani, hogy kimondottan csíráztatásra szánt magokat szerezzünk be, mert azokat biztosan nem csávázták. Áztassuk be csapvízbe a magokat fajtától függően néhány óráig, majd öblítsük át naponta 2-3-szor. Ügyeljünk arra, hogy ne álljon rajtuk a pangó víz, ehhez legegyszerűbb, ha kifejezetten csíráztatásra való, szűrővel ellátott edényt használunk. Zsázsát egy kis földdel töltött cserépben a konyhaablakban is nevelhetünk, 7-10 napon belül vágható eredményt kapunk.

A Luca napján elvetett búza a macskák kedvence lehet

December 13-án vethetünk lucabúzát, amiből a néphagyomány szerint következtethetünk a következő évi termésre.

Ha a kis tálkába tett búza 30-40 cm-re megnő karácsonyig, akkor jó termésre lehet számítani. A kikelt növény az ünnepi asztal dísze, vagy akár házi kedvenceink egészségtámogató csemegéje is lehet.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2020/11/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Szőlőtermesztés - Trio-szemzés

Napjaink szőlőtermesztése jelentősen változik, a mennyiségit minőségi szemlélet váltja fel. A fajták megválasztásában gazdasági tényezők, a technikai fejlődés és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet.

Kísérletezzünk új ágyástípusokkal!

A tavasz a természet megújulásának időszaka, amikor mi is nyitottabbak vagyunk az újításokra. Ebben a részben néhány olyan ökológiai szemléletű ágyást mutatunk be, amivel megreformálhatjuk az eddig megszokott termesztési eljárásainkat, adott esetben növelhetjük a terméshozamot is a lassan megszokottnak mondható időjárási viszontagságok közepette.

Támadnak a gyümölcsösök kártevői - ideje védekezni ellenük

A mandula, a barack, a cseresznye és a szilva már elvirágzott. Az almafák most bontották ki szirmaikat, ám e pompás látvány se feledtetheti, hogy ez idő tájt kezdődik a poloskaszagú darázs fajok és a gyümölcsmolyok első nemzedékének rajzása. Ideje nyakon csípni őket, mielőtt jelentős károkat okoznak a kiskertekben, és tönkreteszik még azt a gyümölcsöt is, amelyeket megkíméltek a tavaszi fagyok.

Sikeres szakmai konzultáció az agrártámogatások zöld előírásairól

Eredményes volt a harminc mezőgazdasági szakmai szervezet, környezetvédelmi társadalmi szervezet, valamint egyetem és kutatóintézet bevonásával lezajlott, 2023 utáni időszakban működtetni tervezett területalapú agrártámogatási rendszer környezet- és klímavédelmi előírásairól lefolytatott szakmai konzultáció - jelentette be Feldman Zsolt.

Eperszedő robotok Kaliforniában

A magaságyáson termelt érett, piros színű földieper betakarítására használhatók a kaliforniai advanced.farm nevű startup által kifejlesztett és gyártott TX Harvester földieperszedő robotok. Egyszerre két, egyenként négy sor epret magába foglaló ágyás betakarítását képesek elvégezni.

Koronavírus elleni gyógynövények

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása...

Bármikor fertőzhet a tűzelhalás – Növényvédelmi előrejelzés 18. hét

Tavaly ilyenkor a korai tavaszodás miatt már több kártevő is tömegesen rajzott, most csupán néhánynak a szórványos rajzása figyelhető meg. A betegségek terjedésének viszont kedvez az idő: jelen van a lisztharmat, a varasodás és a tafrinás levélfodrosodás is, rövid időn belül pedig a baktériumos tűzelhalással is számolhatunk.

Klímaszabályozás és biológiai védelem

A növényházi palántanevelés és árutermelés során nagyon fontos a megfelelő klímaszabályozás. Minél jobban tudjuk ellenőrizni a berendezés klímáját, annál egészségesebbek és szebbek lesznek a növények. A sikeres biológiai védekezéshez is nélkülözhetetlen az egyenletes, az adott kultúra számára kedvező klíma tartása.

Példátlan esztendő - Spárga

Bár tavaly tavasszal is volt fagy, akkor a legnagyobb gondot a munkaerőhiány okozta a spárgatermesztőknek. Az előző évi nehézségekből okulva idén jobban felkészültek a betakarításra, a változékony, és időnként szokatlanul hideg időjárás miatt azonban a takaratlan ültetvényeken heteket csúszik a sípok szedése.