Back to top

Helyes egyensúly, jobb termés: sokoldalú fenntarthatósági célok a BASF-nél

Négy pontban foglalta össze fenntarthatósági törekvéseit a BASF. Tavaly írták újra a cég mezőgazdasági stratégiáját, miután nemesítéssel és digitalizációval foglalkozó cégeket vásárolt meg a német nagyvállalat. Online sajtótájékoztatón a cég képviselői kiemelték: rendkívül összetett feladat az egészséges élelmiszerek megtermelése, amit innovatívan és a fenntarthatóság szem előtt tartásával lehet elérni.

Törekvéseikről és eddigi eredményeikről online sajtótájékoztatón számolt be Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divízió elnöke és Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának Európáért, a Közel-Keletért, Afrikáért és a FÁK-országokért felelős alelnöke.

Fotó: BASF
A mezőgazdasági termelés alapvetően fontos az emberiség életében, és nemcsak élelemmel lát el bennünket, hanem egyben hagyomány, kultúra, és a természet oltalma is, hangsúlyozta Vincent Gros. Manapság különösen sok kihívással kell szembenézni a termesztőknek, hiszen a víz, a talaj és biodiverzitás védelme mellett kell élelemmel ellátni a növekvő népességet.

Rendkívül összetett feladat az egészséges élelmiszerek megtermelése, amit innovatívan és a fenntarthatóság szem előtt tartásával lehet elérni.

Vincent Gros több mint 30 éve dolgozik a mezőgazdaságban
Fotó: BASF
Erre utal a cég üzenete is: helyes egyensúly, jobb termés, amivel arra hívják föl a figyelmet, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a különböző technológiák között a fenntarthatóság érdekében. Egyben segíteni akarják a gazdálkodókat abban, hogy ellenállóbbak legyenek a klímaváltozás hatásaival szemben és kiszámíthatóan gazdálkodjanak.

Vegyipari cégként a BASF nemcsak közvetlenül a növényvédő szereivel és vetőmagokkal kapcsolódik a fenntartható mezőgazdasághoz, hanem állati takarmányt és lebomló műanyagokat is kínál. Több mint százéves tapasztalat alapján az is biztos, hogy a BASF tevékenysége teljesen összhangban áll azzal, amit hangoztat.

Stratégiájuk négy fő eleme az innováció, a digitalizáció, a fenntarthatóság és a partnerség.

Livio Tedeschi szerint a biológiai és a hagyományos módszerek ötvözése segíti a fenntarthatóságot
Fotó: BASF
A konkrét megoldásokról Livio Tedeschi elmondta, hogy az utóbbi években egyre inkább megnyilvánul a klímaváltozás hatása, hiszen volt fagy, hőség, árvíz, szárazság és más szélsőségek, ráadásul sorra jelennek meg új károsítók, mind kockázatosabb a mezőgazdasági termelés. Ezeket a nehézségeket holisztikus szemlélettel, az éghajlati hatás csökkentésével lehet ellensúlyozni valamelyest, ezért a BASF abban segíti a termelőket, hogy

átgondolt gazdaságszabályozással 30%-kal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat egy tonna terményre vonatkoztatva.

Ezt többek közt az új hibrid búzafajták 2024-2025 körüli bemutatkozásától várják, ugyanis ezek a búzák nemcsak jobban tűrik a meleget és a szárazságot, hanem jobb a nitrogénhasznosításuk is, ezáltal magasabb hozamra képesek.

Fotó: BASF
Olyan megoldásokkal is segítik a fenntartható gazdálkodást, amelyek kisebb környezeti hatással érik el ugyanazt az eredményt, mint a régi készítmények. Ilyen például a Revysol® gombaölő szer, amivel 4%-kal több búzát lehet termeszteni adott területen. Ha kisebb a környezetterhelés és nem kell további földterületeket bevonni a mezőgazdasági termelésbe, könnyebb megőrizni a biodiverzitást, hangsúlyozta Livio Tedeschi.

Biológiai növényvédelmi megoldás a feromonos légtértelítés, amivel egyes molykártevők ellen lehet permetezés nélkül védekezni, erre szolgálnak a RAK® feromonok. A Mezőgazdasági megoldások divízió célja, hogy fenntartható megoldásainak értékesítési részesedését 7%-ra növelje.

Nagy segítség a digitális gazdálkodás, amit 2030-ra 400 millió hektáron kíván elősegíteni a BASF.

Hatékonyabb és fenntarthatóbb termelés mellett mód nyílik arra, hogy a táblákon meghatározzanak olyan területeket, ahol meghagyják a természetes állapotokat. A BASF xarvio™ digitális mezőgazdasági megoldásai lehetővé teszik a növényvédő szerek pontosabb kijuttatását, a célzott tápanyag-gazdálkodást, az automatizált pufferzónákat és a biológiai sokféleség nyomon követését. A BASF több mint húsz éve szoros együttműködésben próbálja ki a legújabb megoldásait a németországi Rehhütte gazdaságban, nem egészen 500 hektáron.

A Bosch céggel együtt okospermetezőt fejlesztenek, amihez a kamera származik a partner cégtől, a berendezés irányítása pedig a BASF digitális üzletágától.

Fotó: BASF
Az új technológiával lehetővé válik, hogy nagyságrenddel kevesebb gyomirtóval tartsák tisztán a táblákat a szántóföldön,

ugyanis a berendezés fölismeri a gyomokat és csak azokra permetez. Várhatóan jövőre már a gyakorlatban is kipróbálják az eszközt.

Nem új, de hangsúlyos elem a stratégiában a terméktámogatás, amivel a felhasználástól a megsemmisítésig segítik a termelőket a termékeikkel kapcsolatban. 2021-2022-ben vezetik be Európában a partnerekkel együtt kifejlesztett easyconnect nevű zárt áttöltési rendszert, amivel könnyen, gyorsan és szennyezés nélkül lehet betölteni a növényvédő szereket a permetezőgépbe.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Folytatódik a Magyarok Kenyere program

Az idei rendezvénysorozat a Tisza parti vajdasági városban, Zentán kezdődött, a búzavetés megszentelésével. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei ünnepségén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a magyarság a mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket is túlélt, de mindig újra tudta kezdeni – és ez most is így lesz.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Milyen vadgesztenyét ültessünk?

A fehér virágú vadgesztenye a Balkán-félsziget és Elő-Ázsia hegyvidéki részeiről származik, Magyarországra a törökök hozták be. Európában gyorsan elterjedt, szívesen ültették parkosításra és útsorok fásítására.

Áldás vagy átok a gyom?

A kertészkedők egyik legnagyobb kihívása a gyomok elleni küzdelem. A kertművelésre fordított idő jelentős hányadát általában gazolás teszi ki, aminek érdekében sokan hajlandók minden eszköz, akár vegyszereket is bevetni.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

A kukorica precíziós termesztése (I. rész)

A kor követelményeinek megfelelően gondolkodó mezőgazdasági termelőknek három célt kell szem előtt tartania. Az első, hogy színvonalas termeléssel minél nagyobb terméseredményt érjenek el, a második a termelési költségek féken tartása, a harmadik pedig, hogy eközben eleget tegyenek a fenntarthatósági elvárásoknak.

Úgy tűnik, nem sikerül féken tartani a rettegett banánkórt Dél-Amerikában

Latin-amerikai sajtóforrásokra hivatkozva az Eurofruit Magazine arról számolt be, hogy valószínűleg Venezuelában is felbukkant a banán rettegett fuzáriumos betegsége, bár sok konkrétumot nem lehet tudni, miután a hatóságok elzárkóznak az együttműködéstől.