Back to top

Helyes egyensúly, jobb termés: sokoldalú fenntarthatósági célok a BASF-nél

Négy pontban foglalta össze fenntarthatósági törekvéseit a BASF. Tavaly írták újra a cég mezőgazdasági stratégiáját, miután nemesítéssel és digitalizációval foglalkozó cégeket vásárolt meg a német nagyvállalat. Online sajtótájékoztatón a cég képviselői kiemelték: rendkívül összetett feladat az egészséges élelmiszerek megtermelése, amit innovatívan és a fenntarthatóság szem előtt tartásával lehet elérni.

Törekvéseikről és eddigi eredményeikről online sajtótájékoztatón számolt be Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divízió elnöke és Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának Európáért, a Közel-Keletért, Afrikáért és a FÁK-országokért felelős alelnöke.

Fotó: BASF
A mezőgazdasági termelés alapvetően fontos az emberiség életében, és nemcsak élelemmel lát el bennünket, hanem egyben hagyomány, kultúra, és a természet oltalma is, hangsúlyozta Vincent Gros. Manapság különösen sok kihívással kell szembenézni a termesztőknek, hiszen a víz, a talaj és biodiverzitás védelme mellett kell élelemmel ellátni a növekvő népességet.

Rendkívül összetett feladat az egészséges élelmiszerek megtermelése, amit innovatívan és a fenntarthatóság szem előtt tartásával lehet elérni.

Vincent Gros több mint 30 éve dolgozik a mezőgazdaságban
Fotó: BASF
Erre utal a cég üzenete is: helyes egyensúly, jobb termés, amivel arra hívják föl a figyelmet, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a különböző technológiák között a fenntarthatóság érdekében. Egyben segíteni akarják a gazdálkodókat abban, hogy ellenállóbbak legyenek a klímaváltozás hatásaival szemben és kiszámíthatóan gazdálkodjanak.

Vegyipari cégként a BASF nemcsak közvetlenül a növényvédő szereivel és vetőmagokkal kapcsolódik a fenntartható mezőgazdasághoz, hanem állati takarmányt és lebomló műanyagokat is kínál. Több mint százéves tapasztalat alapján az is biztos, hogy a BASF tevékenysége teljesen összhangban áll azzal, amit hangoztat.

Stratégiájuk négy fő eleme az innováció, a digitalizáció, a fenntarthatóság és a partnerség.

Livio Tedeschi szerint a biológiai és a hagyományos módszerek ötvözése segíti a fenntarthatóságot
Fotó: BASF
A konkrét megoldásokról Livio Tedeschi elmondta, hogy az utóbbi években egyre inkább megnyilvánul a klímaváltozás hatása, hiszen volt fagy, hőség, árvíz, szárazság és más szélsőségek, ráadásul sorra jelennek meg új károsítók, mind kockázatosabb a mezőgazdasági termelés. Ezeket a nehézségeket holisztikus szemlélettel, az éghajlati hatás csökkentésével lehet ellensúlyozni valamelyest, ezért a BASF abban segíti a termelőket, hogy

átgondolt gazdaságszabályozással 30%-kal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat egy tonna terményre vonatkoztatva.

Ezt többek közt az új hibrid búzafajták 2024-2025 körüli bemutatkozásától várják, ugyanis ezek a búzák nemcsak jobban tűrik a meleget és a szárazságot, hanem jobb a nitrogénhasznosításuk is, ezáltal magasabb hozamra képesek.

Fotó: BASF
Olyan megoldásokkal is segítik a fenntartható gazdálkodást, amelyek kisebb környezeti hatással érik el ugyanazt az eredményt, mint a régi készítmények. Ilyen például a Revysol® gombaölő szer, amivel 4%-kal több búzát lehet termeszteni adott területen. Ha kisebb a környezetterhelés és nem kell további földterületeket bevonni a mezőgazdasági termelésbe, könnyebb megőrizni a biodiverzitást, hangsúlyozta Livio Tedeschi.

Biológiai növényvédelmi megoldás a feromonos légtértelítés, amivel egyes molykártevők ellen lehet permetezés nélkül védekezni, erre szolgálnak a RAK® feromonok. A Mezőgazdasági megoldások divízió célja, hogy fenntartható megoldásainak értékesítési részesedését 7%-ra növelje.

Nagy segítség a digitális gazdálkodás, amit 2030-ra 400 millió hektáron kíván elősegíteni a BASF.

Hatékonyabb és fenntarthatóbb termelés mellett mód nyílik arra, hogy a táblákon meghatározzanak olyan területeket, ahol meghagyják a természetes állapotokat. A BASF xarvio™ digitális mezőgazdasági megoldásai lehetővé teszik a növényvédő szerek pontosabb kijuttatását, a célzott tápanyag-gazdálkodást, az automatizált pufferzónákat és a biológiai sokféleség nyomon követését. A BASF több mint húsz éve szoros együttműködésben próbálja ki a legújabb megoldásait a németországi Rehhütte gazdaságban, nem egészen 500 hektáron.

A Bosch céggel együtt okospermetezőt fejlesztenek, amihez a kamera származik a partner cégtől, a berendezés irányítása pedig a BASF digitális üzletágától.

Fotó: BASF
Az új technológiával lehetővé válik, hogy nagyságrenddel kevesebb gyomirtóval tartsák tisztán a táblákat a szántóföldön,

ugyanis a berendezés fölismeri a gyomokat és csak azokra permetez. Várhatóan jövőre már a gyakorlatban is kipróbálják az eszközt.

Nem új, de hangsúlyos elem a stratégiában a terméktámogatás, amivel a felhasználástól a megsemmisítésig segítik a termelőket a termékeikkel kapcsolatban. 2021-2022-ben vezetik be Európában a partnerekkel együtt kifejlesztett easyconnect nevű zárt áttöltési rendszert, amivel könnyen, gyorsan és szennyezés nélkül lehet betölteni a növényvédő szereket a permetezőgépbe.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

Tápanyag és talajfertőtlenítő egyben, ez a Force Evo

Jövőre három új növényvédő szert vezet be a Syngenta: az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra a szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig a talajfertőtlenítő és a teljes értékű startertrágya kombinációja. Az utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibridkukorica termesztéséhez ajánlják, hangzott el az online bemutatón.

Szklerotinia: a talajból érkező veszedelem

Egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy még ideális vetésforgó mellett sincs teljes biztonság a szklerotiniától! A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) gombája polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat - a repcét, a napraforgót és a szóját - is „kedveli”.

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását. A megelőzés érdekében, a zárt tartás mellett, a további járványvédelmi előírások szigorú betartása is kiemelten fontos!

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

Az agrárium modernizációja növeli a termelés jövedelmezőségét

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára magas szintű Európai Uniós szakpolitikai kerekasztal beszélgetésen mutatta be Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját. Az egyeztetés 21 ország, valamint az EU Bizottság aktív részvételével zajlott.