Back to top

Legendás lovak, virtuskodó csikósok, és a pásztorok kutyája

Ópusztaszeren egy ősi aranyszőrű lófajtát tenyésztenek, amelyhez hasonló lehetett a honfoglalók lova is. A hortobágyi pásztorok kutyafajtájának a sinkának a pontos leírása, fajtává nyilvánítása még nem történt meg, ám a puszta legkeresettebb kutyája. Lehet fodros, fehér vagy szürke tollú, egy bizonyos, tányérba kell kerülnie Márton napján. Mindez a Kistermelők Lapja novemberi számában.

MMG - Legendás lovak, virtuskodó csikósok, és a pásztorok kutyája

Aranyszőrű mének – zsömle színű tehenek láthatók Cseppentő Attila gazdaságában, aki Ópusztaszeren csaknem 30 éve gazdálkodik. Indulásakor egy ősi lófajta, az akhal teke tenyésztését tűzte ki célul. Napjainkra meseszép ménese van e lovakból, és a marhatereléstől a jurtatáborig, a rockfesztiváltól a saját fejlesztésű, készítésű nyergekig sokféle programot és terméket kínál.

Lehet fodros, fehér vagy szürke tollú, az bizonyos, hogy tányérba kell kerülnie Márton napján - a néphagyomány szerint. A libatartás históriájától, Szent Márton legendáján át, a receptig kínálunk ízelítőt az ősz jeles napjához illesztve.

A hortobágyi pásztorok kutyafajtát, a sinkát nem jegyzik kiállításokon, nincs hivatalos pedigréjük, sőt, a fajta pontos leírása is hiányzik még, de a délibábos pusztán a legkedveltebb.

S noha gazdáik nem számítanak papírforma szerint tenyésztőnek, egy-egy általuk megalkotott jó vérvonal híre hamar eljut itt a legkisebb szegletbe is, s egy jó szuka kölykeiért sorban állnak azok, akik igazi „munkatársat” keresnek.

Melyek a világ legnépszerűbb húsmarhafajtája, a hereford előnyei a tenyésztés során? 

Hogyan lehet több mint 800 féle paradicsomot termeszteni a kiskertben néhány év alatt? 

Milyen indiai ősi gyógymóddal lehet gyógyítani az állatokat? 

Megéri pulykát tenyészteni manapság hazánkban? 

Miért fontosak és szükségesek a mikoroelemek a szarvasmarha takarmányozásban? 

Mindezekről és még számos izgalmas témáról a Kistermelők Lapja novemberi számában olvashanak! 

Legyen az előfizetőnk!

Nyomtatott lap előfizetés; Digitális újság előfizetés

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Terelőkutya 8 millió forintért - egy ausztrál csodaeb

Világrekordot jelentő 35 200 ausztrál dollárért (7,8 millió forint) kelt el egy ausztrál kelpie egy hétvégi online munkakutya aukción.

A kölyökkutyák örömmel kommunikálnának az emberekkel

Egy kutatás keretein belül 375 nyolchetes kölyökkutya kommunikációs képességeit vizsgálták egy évtizeden keresztül, mely során megállapították, hogy a kutyák már röviddel a születésük után az emberekéhez hasonló szociális képességekkel rendelkeznek.

Egy ősi kutyafajta genetikai térképe segítheti a kutyák evolúciójának jobb megértését

Egy ausztrál szakemberek vezette kutatócsoport feltérképezte egy ősi kutyafajta, az Afrikából származó basenji teljes genomját, amely segítheti a kutyák evolúciójának, háziasításának és a fajtákra jellemző betegségeknek a jobb megértését.

Klasszikus mezőgazdaság és városi életforma

15 ezer hektár szántó, 4500 hektár gyep; öntözési lehetőség, régi és modern fajták; hagyományos legeltetéses állattartás és koncentrált tenyésztés; klasszikus termelői piac, ugyanakkor innovatív értékesítési módok. Effajta kettősség jellemzi Hajdúszoboszló mezőgazdaságát.

Nyugdíjba vonul Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája

Nyugdíjba vonul Falco, Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A nyomkereső kutyák akár 94%-os pontossággal szimatolják ki a koronavírust

Egy új tanulmány szerint a nyomkereső kutyák képesek szag alapján felismerni a tünetmentes és enyhe koronavírussal fertőzött személyeket, így könnyen alkalmazhatók lennének a nagyobb tömegek szűrésére, például a repülőtereken vagy fesztiválokon.

A legújabb koronavírus-fenyegetés kutyáktól származhat

Jelenleg hét olyan koronavírus ismert, amely megfertőzi az embert. A tudósok úgy vélik, hogy ezek közül a vírusok közül több is denevérekből származik, de könnyen képes fajok között is terjedni. Tudósok azt állítják, hogy a kutyák lehetnek a következő állatok, amelyek megfertőzhetik az embert valamely koronavírus-változattal.

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Állatvédelem - Felelősséggel tartozunk értük

Napjainkban az állatvédelemre egyre nagyobb figyelem terelődik a társadalom részéről, köszönhetően annak, hogy az emberek közös ügyüknek érzik az állatok védelmét. Olyan komplex társadalmi kérdésről beszélünk, amely hatással van szociális és gazdasági életünkre, befolyásolja a környezet- és természetvédelemhez való hozzáállást, emellett érinti a pszichológia és a kriminalisztika területeit is.

A pásztoréletet iránt a COVID-járvány hozta meg a kedvet

Az elmúlt hónapokban Spanyolország több régiójában is megnőtt a pásztorkodás iránt érdeklődők száma, ezért kampányok indultak e foglalkozás népszerűsítésére. A szakértők szerint a világjárvány egyik hatása, hogy megnőtt az érdeklődés a kihalófélben lévő szakma iránt.