Back to top

Nagyobb gyökér, magasabb növény

A szabadban a gyorsuló klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek, beltéren pedig a fajoknak nem megfelelő körülmények gyakran csökkentik a növények díszítőértékét. A számukra kedvező környezeti tényezőkön túl a növények nagyobb gyökérzete segíti a tápanyagok felvételét, és fokozza a szárazságtűrést.

Kísérletünkben a Mikro-Vital P+ baktériumtrágya perlitre felvitt változatát használtuk
Kísérletünkben a Mikro-Vital P+ baktériumtrágya perlitre felvitt változatát használtuk

A Szent István Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Intézete, valamint az Erdőtelki Arborétum és a Fleischmann Rudolf Kutatóintézet közös kísérletében a baktériumtrágya hatását vizsgáltuk a kisvirágú árvácska vegetatív részeire.

Korábbi kutatási eredmények már igazolták a talajbaktériumok jótékony hatását a talaj fizikai-kémiai tulajdonságaira, a biológiai nitrogénkötésre, a növény tápanyag- (pl. foszfor-, kálium-) felvételére.

A baktériumtrágya-készítmények semlegesíteni tudják a kemikáliák és műtrágyák kedvezőtlen hatásait, növelik a talaj humusztartalmát, valamint a légköri nitrogén megkötésében is fontos szerepük van. Megkönnyítik a tápanyagok felvételét a gyökérzet számára, csökkentik a kórokozó mikrobák hatásait, fokozzák a gyökeresedést, a stressz­tűrést. A talajbaktériumoknak fontos szerepük van az egészséges, egyensúlyi helyzetű talajélet kialakításában, fenntartásában.

Baktériumtrágyával kezelt és kezeletlen kisvirágú árvácska (2020. 04. 13.)
Baktériumtrágyával kezelt és kezeletlen kisvirágú árvácska (2020. 04. 13.)
Magyar termék

Kísérletünkben a kisvirágú árvácska (Viola x cornuta) sárga színváltozatából három ismétlésben 5-5 növényt vontunk be a kontroll és a kezelt csoportba. A növényeket szabadföldön ültettük el, a kísérleti terület főbb talajtulajdonságait a táblázat tartalmazza. Az alkalmazott baktériumkészítményt (Mikro-Vital P+) 1997-ben egy magyar kutatócsoport hozta létre. A kísérletben a perlitre felvitt változatot használtuk, a perlitnek önmagában és hordozóanyagként is számos előnyös tulajdonsága van. A perlitre felvitt készítmény a kedvezőtlen hatásoknak jobban ellenáll, és még előnyösebbek a tulajdonságai. A készítmény kemikáliát és hormont nem tartalmaz, talajjavító hatása által csökkenthető a kijuttatott műtrágya mennyisége, ezáltal hozzájárul a környezetterhelés csökkentéséhez.

Az alkalmazott baktériumtrágya szabadon élő, nitrogénkötő és foszformobilizáló talajlakó baktériumokat (50% Pseudomonas-, 25% Azotobacter- és 25% Azospirillum-törzsek), valamint mikroelemeket tartalmaz.

Kiültetéskor az ültetőgödörbe egy kávéskanálnyi mennyiséget szórtunk közvetlenül a gyökérzet köré. Ezt követően nem végeztünk növényvédelmi kezelést és tápanyag-utánpótlást. A gyökértömeget, a gyökérátmérőt és a gyökérhosszúságot a kísérlet beállításakor (2019. 10. 27.), illetve kiértékelésekor (2020. 04. 23.) mértük meg, a növénytömeget, a növénymagasságot, a levelek és az elágazások számát, a bimbók és kinyílt virágok számát pedig havonta egy alkalommal rögzítettük.

Kontroll és kezelt kisvirágú árvácska gyökérzete (2020. 04. 23.)
Kontroll és kezelt kisvirágú árvácska gyökérzete (2020. 04. 23.)

Kimutatható különbség

A diagramokon mutatjuk be a baktériumtrágya-kezelés hatását a vegetatív paraméterekre. A kezelt növények gyökértömege 21,4%-kal, míg gyökérátmérője 8,2%-kal nagyobb volt a kontrollnövényekhez viszonyítva: a kontrollnövények átlagos gyökérátmérője 7,43, a kezelteké 8,09 centiméter volt, az átlagos gyökértömeg pedig 10,81 gramm volt a kontrollnál, és 13,75 gramm a kezelteknél. Eltérést igazoltunk a növénymagasságban is, azt a baktériumtrágya 16%-kal növelte: a kezelés nélküli növények átlagosan 19,23, a kezeltek pedig 22,87 centiméter magasra nőttek. A két csoport átlagos levélszáma szintén különbözött egymástól: a kezelt növényeknél 13%-kal nagyobb volt a kísérlet utolsó mérésénél a kontrollhoz viszonyítva (23 és 20 levelet számoltunk átlagban). A generatív paramétereknél nem volt kimutatható eltérés.

Más dísznövényeknél is

A kísérletben alkalmazott baktériumtrágya-készítményt korábban más dísznövényfajoknál (Begonia semperflorens, Se­necio cinerea, Ligustrum vulgare, Taxus baccata, Bryophyllum spp.) is vizsgáltuk, és szintén azt láttuk, hogy több vegetatív tulajdonságra (növénymagasság, gyökértömeg, gyökérhossz, növénytömeg) kedvezően hatott. A begóniánál a növénymagasság és a gyökértömeg esetén igazoltunk növelő hatást a kezeléssel. A hamvaskánál (Senecio cine­rea) a kezelés emelte a zárt térben lévő növények növénymagasságát, levélszámát és a gyökérhosszt. Nagyobb eltérés volt a kezelt és kontroll tiszafa (Taxus baccata) növénytömegében, gyökérhosszúságában a kezeltek javára. A fagyalnál (Li­gustrum vulgare) a baktériumtrágyás kezelés kedvező hatása egyértelmű volt a növénymagasságra, a szárelágazásra és a növénytömegre; kismértékű növekedést figyeltünk meg a levélszámban és gyökérátmérőnél. A Bryophyllum spp. kísérleti növényeknél kisebb növekedést mutatott a kezelt növények levélszáma és gyökértömege a kontrollhoz viszonyítva.

Az eddigi eredmények alapján az alkalmazott készítmény ajánlható más dísznövényfajok esetében is, előzetes gazdaságossági kalkuláció mellett.

A kísérletet támogatta az EFOP 3-6-1-16-2016-00001 Kutatási kapacitások és szolgáltatások komplex fejlesztése az Eszterházy Károly Egyetemen c. pályázat.

 

Kaprinyák Tünde, Láposi Réka

(SZIE Agrártudományi

és Vidékfejlesztési Intézet, Gyöngyös)

Zöllei Tamás

(SZIE Erdőtelki Arborétum)

Tóth Szilárd Zsolt

(Fleischmann Rudolf Kutatóintézet)

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A rendkívüli havazás miatt mintegy 80 ezer fát kell kivágni Madridban

A Madridot sújtó rendkívüli havazás miatt a város mintegy 80 ezer fája sérült meg annyira, hogy ki kell vágni - adta hírül az El Mundo spanyol napilap.

Lehet, hogy a háziállatokat is be kell oltani a Covid-19 megfékezéséhez

A jövőben szükség lehet a háziállatok oltására a Covid-19 ellen a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A fertőzött állatok leölése helyett az oltást kellene választani.

A chips kivételével szűkült a burgonyatermékek piaca

Amikor a burgonyapiac felkészült a 2020-as évre, még senki sem gondolta, hogy egy világjárvány, illetve az ahhoz kapcsolódó intézkedések teljesen átírják a kereskedelmi terveket. A Kertészet és Szőlészet 4. számában Szabó Kristóf részletezi ennek hatásait a német és lengyel feldolgozásra és felvillantja a brexit hatásait. Most az is kiderül, mi újság például a belga, holland és az amerikai piacon.

Sárga és szürke - uralkodó divatszínek

A színek fontos szerepet játszanak az életünkben. A természet és a bennünket körülvevő tárgyak színei hatással vannak a hangulatunkra, viselkedésünkre, kifejezhetjük velük egyéniségünket. Az idén a szürke és a sárga lett az uralkodó divatszín a Pantone cég ajánlása szerint. A Kertbarát Magazin legfrissebb számának már a borítója is az év színeit tükrözi.

Már indul az idény

A kiskertekben még jó ideig a téli hideg az úr, a kertművelők számára viszont már megkezdődik a szezon. Az új esztendőben tiszta lappal és reményteljes várakozással foghatunk neki a termesztésnek. Sorra vesszük azokat a biokertben alkalmazható fogásokat, amelyekkel megalapozhatjuk az egész éves vegyszermentes házikerti termesztést.

Itt a magyarázat: miért fordul a napraforgóvirág kelet felé?

Míg a fiatal virágok követik a Nap égi útját, az érett virágzat keletre néz, mert a növényeket délelőtt több közvetlen napfény éri, mint délután, ez pedig egyéb előnyök mellett segíti a magfejlődést, illetve az érést. Ez a korábbi elképzeléseket is magába foglaló környezetoptikai magyarázat az ELTE, a Hamburgi Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közös kutatásának eredménye.

A világ legnagyobb beltéri gazdasága épül Abu Dhabiban

Az emírségi és holland együttműködés nyomán épülő üzem fontos szerepet tölt be abban a stratégiai tervben, melynek egyik fő célja, hogy az Egyesült Arab Emírségek világelsővé váljon az innovatív élelmiszer-termelési technológiák alkalmazásában.

Rejtőzködő növények a hegységek csúcsain

Az általában élénkzöld növények gyakran nőnek egyesével a Himalája és Hengduan hegység csúcsain Délnyugat-Kínában. Ezek a növények nagyon keresettek a tradicionális kínai gyógyászatban való használatuk miatt, könnyű prédaként a hagyományos kínai gyógynövénygyűjtők számára.

Aranyérmesek lettek

Decemberben mutatták be a legújabb nemesítésű, Fleuroselect 2022 aranyéremmel jutalmazott új dísznövényfajtákat. Ezek a virágok a nemesítők kiemelkedő teljesítményének bizonyítékai, amelyek a megmérettetésen a legmagasabb pontszámokat kapták az innováció, a szépség és a teljesítőképesség vizsgálata során.

A biztonságosabb, jövedelmezőbb termesztés a cél

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) online tájékoztatót tartott a Növénytermesztési rendszerek klímaváltozási válaszreakciójának és adaptációs lehetőségeinek kutatása című projekt zárásaként. Ebben a GINOP projektben a NAIK hat kutatóintézete vett részt.