0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csomagolóanyag kukoricából

Műanyagot helyettesítő anyag kifejlesztésén dolgoznak lengyel kutatók, amelynek fő összetevője a kukorica, és a kifejlesztett biopolimer egy év alatt teljesen lebomlik.

A lengyelországi Nyugat-Pomerániai Műszaki Egyetem tudósai növényi biopolimer anyag létrehozásán dolgoznak, amely helyettesítheti a műanyagot.

A kukorica felhasználásával készült anyag lebomlása körülbelül egy év alatt végbemegy.

A kukoricából előállított biológiailag lebomló biopolimer anyagok teljes növényi összetételüket tekintve különböznek a jelenleg használt csomagolásoktól, és alkalmasak a műanyag helyettesítésére a csomagolás terén.

„Az áttörés az, hogy megpróbáljuk megváltoztatni ezen anyagok összetételét és ezáltal a tulajdonságait, úgy hogy csak megújuló nyersanyagokat használunk. Ennek köszönhetően van esély arra, hogy a csomagolás a lehető leggyorsabban lebomoljon – mondta dr. Sandra Paszkiewicz  kutató.

A kifejlesztett anyagot elsősorban élelmiszer csomagolásra szánják, és készülhetnek belőlük palackok és kisebb edények is,  továbbá a palackok kupakja és címkéje is.  

„Az általunk gyártott palack merev lesz, és hosszabb ideig megőrzi a szén-dioxidot, valamint a benne lévő termék tisztaságát is” – jegyezte meg Paszkiewicz.

A biopolimerek előállításához a tudósok elsősorban kukoricából készült nyersanyagokat használnak. A kutatók úgy vélik, a kukorica hálás alapanyag, mert  sok van belőle, és nem romlik gyorsan. Annak ellenére azonban, hogy a kukorica nem drága, a hozzá felhasznált alapanyagok ára viszont nagyon magas. Talán a nagyobb vállalatok járulnak majd hozzá a költségek csökkentéséhez azzal, ha több ilyen típusú csomagolást kezdenek gyártani és használni.

Forrás: bankier.pl