Back to top

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.

Ezzel szemben évente hétszer többször vásárolnak csirkés és marhát. Az egészségügyi szakemberek már régóta tűnődnek azon, hogy miért nem fogyasztanak gyakrabban halat az amerikaiak. Erre a kérdésre az egyik válasz az előállítás lehet.

A fogyasztók csak olyan terméket tudnak megvenni, ami elérhető.

Minél többet vásárolnak – elméletben – annál több termék lesz előállítva. Ebben az esetben a nagyobb kereslet a halért elindíthatja azt a folyamatot, hogy több halat kínáljanak eladásra.

Az Egyesült Államok akvakultúrájának kapacitása jelentősen növekszik. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet dolgozói által végzett felmérés is tisztán alátámasztja, hogy több vadon élő halat lehetne kifogni.

Jótékony hatások

A halakban számtalan hasznos tápanyag megtalálható, tökéletes fehérjeforrás, valamint omega-3 zsírsavak hosszú láncát tartalmazza, emellett segíthet megvédeni a szervezetünket a krónikus betegségektől, erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladások kialakulását a testben.

A tengeri halak nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat és olyan ásványokat tartalmaznak, mint a szelén, cink, vas és jód.

Ezenkívül B12 és D vitaminokat is tartalmaz, amik a szívbetegség elkerülésével hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, egyéb jótékony hatásaik mellett.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma felhívja a figyelmet a halfogyasztás fontosságára különösen a terhes nők és gyerekek esetében, ugyanis a kognitív képességek fejlődésében fontos szerepet játszanak a halakban található tápanyagok.

Tudósok kimutatták, hogy a tengeri hallal kiegészített étrenddel megelőzhetőek az érrendszeri megbetegedések is, aminek köszönhetően az amerikai állampolgárok évente akár 12,7 milliárd dollárral csökkenthetnék az egészségügyi ellátások költségeit.

Ezenfelül a tengeri halnak az előállítása viszonylag alacsony üvegházhatást okozó gázkibocsátással jár.

Vásárlói szokások

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által végzett 2015-2020-as felmérés alapján az állampolgárok mindössze 11 kilogramm tengeri halat fogyasztanak évente. Ellenben az ideális mennyiség 250 milligramm lenne naponta, hogy kellő mennyiségű omega-3 zsírsav juthasson a szervezetükbe. Ez mindössze a javasolt napi adag 38%-ának a bevitelét teszi ki.

A fogyasztók körében nagyobb népszerűségnek örvendenek az alacsonyabb omega-3 tartalmú tengeri termékek, például a garnélák, amely az egyik legnépszerűbb sósvízi étel az Amerikai Egyesült Államokban, így nem csoda, hogy az éves halvásárlás 30%-át kiteszi.

Az éttermekben és boltokban további 10 faj teszi ki az elérhető tengeri termékek 85%-át az amerikaiak számára. A garnéla népszerűségét a lazac követi, melynek viszonylag magas az omega-3 zsírsav tartalma. Több olyan faj van, melynek magas a hasznos zsírsav tartalma, ellenben ezeknek igen alacsony a népszerűsége a fogyasztók körében, ilyen például a szardella, a hering és a szardínia is.

A fogyasztók megpróbálják a halfogyasztást étrend kiegészítőkkel helyettesíteni vagy éppen más ételek fogyasztásával, például tojással, hogy elősegítsék a vitaminok és ásványianyagok pótlását.

Azonban a kutatók rámutattak, hogy a halfogyasztás önmagában sokkal hatékonyabb, mint más megoldások, ugyanis nem csak a hasznos zsírsavak vannak jelen benne, hanem vitaminok, ásványi anyagok és más nyomelemek is megtalálhatóak ebben az ételben.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

A Nyitott Főzdék Napján kitárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. 2021 június 5-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek!

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

Húsmentes lesz az egyik legjobb New York-i étterem

New York egyik legfelkapottabb étterme bejelentette, hogy elhagyja a húsételeket a kínálatából, és áttér a kizárólag nővényi alapú ételek készítésére.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Irány az agrár! – A felsőoktatás szerepe az innovációban

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében.

Magyar esélyek a növekvő kóser piacon

Magyarország egyik legsikeresebb külgazdasági területe évek óta az élelmiszeripari export, amelynek növelése a magyar kormányzat kiemelt célja. Ennek jegyében szervezett online fórumot a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség. Az esemény zárszavát Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondta.

Magyarországra került a 300 ezredik SULKY műtrágyaszóró

Az AXIÁL Kft. forgalmazhatta a SULKY 300 ezredik műtrágyaszóróját. Az XT 130 ECONOV-ot Umenhoffer Péter marketingigazgató adta át Bodorics Pálnak, a Répcevölgye 2001 Kft. ügyvezető igazgatójának.

Sikeres kampányok a pandémia idején: aranyat és ezüstöt is elhozott a Magyar Termék a 2020-as promócióversenyről

A Magyar Termék Nonprofit Kft. két 2020-as kampánya is díjat nyert „Az év legsikeresebb promóciója 2020" pályázaton.