Back to top

Egészséges, környezetkímélő, de még Amerikában sem fogy eléggé

Egy felmérést követően kiderült, hogy az amerikai polgárok nem fogyasztanak kellő mennyiségű halat, emiatt az egészségre való jótékony hatásait sem tapasztalhatják meg. A halban található tápanyagok biztosítják a szív és az agy erőteljes, hatékony működését. Ám az amerikaiak kevesebb, mint 11 kilogramm halat fogyasztanak évente, közölték a szakértők.

Ezzel szemben évente hétszer többször vásárolnak csirkés és marhát. Az egészségügyi szakemberek már régóta tűnődnek azon, hogy miért nem fogyasztanak gyakrabban halat az amerikaiak. Erre a kérdésre az egyik válasz az előállítás lehet.

A fogyasztók csak olyan terméket tudnak megvenni, ami elérhető.

Minél többet vásárolnak – elméletben – annál több termék lesz előállítva. Ebben az esetben a nagyobb kereslet a halért elindíthatja azt a folyamatot, hogy több halat kínáljanak eladásra.

Az Egyesült Államok akvakultúrájának kapacitása jelentősen növekszik. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet dolgozói által végzett felmérés is tisztán alátámasztja, hogy több vadon élő halat lehetne kifogni.

Jótékony hatások

A halakban számtalan hasznos tápanyag megtalálható, tökéletes fehérjeforrás, valamint omega-3 zsírsavak hosszú láncát tartalmazza, emellett segíthet megvédeni a szervezetünket a krónikus betegségektől, erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladások kialakulását a testben.

A tengeri halak nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat és olyan ásványokat tartalmaznak, mint a szelén, cink, vas és jód.

Ezenkívül B12 és D vitaminokat is tartalmaz, amik a szívbetegség elkerülésével hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, egyéb jótékony hatásaik mellett.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma felhívja a figyelmet a halfogyasztás fontosságára különösen a terhes nők és gyerekek esetében, ugyanis a kognitív képességek fejlődésében fontos szerepet játszanak a halakban található tápanyagok.

Tudósok kimutatták, hogy a tengeri hallal kiegészített étrenddel megelőzhetőek az érrendszeri megbetegedések is, aminek köszönhetően az amerikai állampolgárok évente akár 12,7 milliárd dollárral csökkenthetnék az egészségügyi ellátások költségeit.

Ezenfelül a tengeri halnak az előállítása viszonylag alacsony üvegházhatást okozó gázkibocsátással jár.

Vásárlói szokások

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által végzett 2015-2020-as felmérés alapján az állampolgárok mindössze 11 kilogramm tengeri halat fogyasztanak évente. Ellenben az ideális mennyiség 250 milligramm lenne naponta, hogy kellő mennyiségű omega-3 zsírsav juthasson a szervezetükbe. Ez mindössze a javasolt napi adag 38%-ának a bevitelét teszi ki.

A fogyasztók körében nagyobb népszerűségnek örvendenek az alacsonyabb omega-3 tartalmú tengeri termékek, például a garnélák, amely az egyik legnépszerűbb sósvízi étel az Amerikai Egyesült Államokban, így nem csoda, hogy az éves halvásárlás 30%-át kiteszi.

Az éttermekben és boltokban további 10 faj teszi ki az elérhető tengeri termékek 85%-át az amerikaiak számára. A garnéla népszerűségét a lazac követi, melynek viszonylag magas az omega-3 zsírsav tartalma. Több olyan faj van, melynek magas a hasznos zsírsav tartalma, ellenben ezeknek igen alacsony a népszerűsége a fogyasztók körében, ilyen például a szardella, a hering és a szardínia is.

A fogyasztók megpróbálják a halfogyasztást étrend kiegészítőkkel helyettesíteni vagy éppen más ételek fogyasztásával, például tojással, hogy elősegítsék a vitaminok és ásványianyagok pótlását.

Azonban a kutatók rámutattak, hogy a halfogyasztás önmagában sokkal hatékonyabb, mint más megoldások, ugyanis nem csak a hasznos zsírsavak vannak jelen benne, hanem vitaminok, ásványi anyagok és más nyomelemek is megtalálhatóak ebben az ételben.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Turistaparadicsom a Mátra szívében

Bár a 964 méter magas Galyatető az ugyancsak a Mátrában található Kékes és Hidas-bérc után csak a harmadik csúcsa hazánknak, mégsem érheti vád, hogy ő lenne a legkisebb királyfi. A tetején trónoló Galya-kilátó teraszáról 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé a kéklő Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát, északra pedig a szlovák hegyvonulatok láthatók.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Megduplázták a ragadozó halak tilalmi idejét a Balatonon

Február elsejétől új horgászrend lép életbe a Balaton, ami a ragadozó halak fogási tilalmi idejét megduplázza, a gyerekhorgászatban könnyítést hoz, a szemetelést viszont szigorúbban bünteti – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője csütörtökön az MTI-vel.