0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Most van az antibiotikum tudatos használatának világhete

Ezen a héten zajlanak a globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei, amit néhány évvel ezelőtt azért indított el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok felelősségteljes használatára.

A 21. század egyik nagy problémájának az antibiotikum-rezisztenciát tekintik, vagyis a baktériumok egyre intenzívebbé váló ellenállását az antibiotikum-készítményekkel szemben. Tapasztalati tény, hogy

az elmúlt évtizedekben számos baktériumtörzs ellenálló képessége annyira megnövekedett, hogy már nem hatnak rájuk a gyógyszerek.

A helytelenül használt, feleslegesen szedett antibiotikumok a baktériumokat egyre ellenállóbbá teszik. Erre hívják fel a figyelmet a november 18. és 24. között megrendezett globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei., egyúttal igyekszenek határozottabb lépésekre késztetni főként az orvosokat és az állattartókat.

További cél, hogy felhívja a gazdálkodók és a fogyasztók figyelmét az antimikrobiális rezisztencia emberi és állati egészségre gyakorolt ​​kockázataira, előmozdítsa a helyes gyakorlatot ezen a területen, és csökkentse az antimikrobiális rezisztencia kialakulását és terjedését .

Mik azok az antimikrobiális szerek?

Az antibiotikumok mellett ide tartozik minden olyan mesterséges vagy természetes eredetű szer, amellyel megakadályozzák a vírusok, gombák, vagy más mikrobák növekedését és terjedését.

Az antimikrobiális rezisztencia veszélyt jelent mind a vízi, mind a szárazföldi állatok egészségére és jólétére. A rezisztens baktériumok nem ismernek határokat – keringhetnek az emberek, az állatok és a környezet között. Az antibiotikum-rezisztencia jelensége globális probléma.

Ezért felhívják a gazdálkodók figyelmét, hogy az antimikrobiális szereket csak állatorvos kérésére szabad használni, és csak az állat klinikai vizsgálatát követően, klinikai tapasztalatok, diagnosztikai és laboratóriumi vizsgálatok alapján. Ezek a szerek nem helyettesíthetik a helyes állattartási gyakorlatokat, a higiénés, biológiai biztonsági és oltási programokat. Tehát fontosabb a betegségek megelőzésére helyezni a hangsúlyt. Az állatorvos feladata meghatározni a készítmények felelős alkalmazásának feltételeit, beleértve az adagolási rendet, az alkalmazás módját és az élelmezés-egészségügyi várakozási időt. Továbbá csak engedélyezett és legális forrásból származó antimikrobiális szereket használjanak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu