Back to top

Szalmán érlelt gyümölcsök - mediterrán különlegességek

A szalmabor itthon is ismert, főként olasz és spanyol borkülönlegesség, viszont a pár éve földrajzi eredetvédelmet nyert Melannurca Campana almáról kevesen hallhattak. Mindkét termék jellegzetessége, hogy a leszedett szőlőt, illetve almát szalmaágyon vagy más tiszta anyagon kiterítve tovább érlelik.

Többféle módszer létezik a szőlő beltartalmi anyagainak növelésére, a víztartalom csökkentésére. Ezek egyike, hogy szüret után a fürtöket tiszta anyagra terítik és hosszú ideig aszalják. Az Amarone esetében ez 3-4 hónapos időtartam, mialatt a bogyók teljesen betöppednek, víztartalmuk 40% alá csökken.

A koncentrált anyagot aztán igen lassan préselik és erjesztik, és 14% alkoholtartalmú, testes vörösbor a végeredmény, amit legalább két évig érleltek fahordóban.

Ez a bor aztán évtizedekig eltartható. Manapság az eredeti módszert felváltotta a kifejezetten erre a célra épült, szabályozható hőmérsékletű és páratartalmú szárítóhelyiségek használata.

Hazánkban például a badacsonyi Németh Pince kínálatában található Olasz rizlingből készült szalmabor, Somlón Barcza Bálint készített így édes bort.

A dél-olasz Puglia tartomány különlegessége egy ősi olasz almafajta, az Annurca, amit földrajzi oltalommal, Melannurca Campana néven hoznak forgalomba. Az összes olasz almatermés 5%-át teszi ki ez a fajta, körülbelül 60 ezer tonnát termesztenek belőle a tartományban.

Fotó: Aop Luce

Az apró, gömbölyded gyümölcsöt szeptember közepén, még szinte zölden szedik le, aztán szalmára fektetve utóérlelik,

amíg eléri a jellegzetes piros színét és összetéveszthetetlen zamatát, de ehhez gyakran forgatni is kell a gyümölcsöt, hogy mindenütt érje a nap.

Húsa fehér, nagyon szilárd, édes és

Fotó: Aop Luce
kellemesen savas, ugyanakkor enyhe kesernyésség is érezhető benne, héja vastag és viaszos.

Máig nagyra becsülik jellegzetes aromája és tömör húsállománya miatt.

Ez utóbbi kiemelkedően magas pektintartalmának köszönhető, ami az utóérlelés során alakul át többek közt színanyagokká. Ezek közt pedig különösen sok antioxidáns hatású polifenol vegyületet találunk, ami egyedülállóvá teszi az Annurca fajtát. Sok benne a katekin, epikatekin és klorogénsav, emiatt a többi almafajtánál nagyobb antioxidáns kapacitással rendelkezik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változó klíma, változó vetőmagok

A változó éghajlati körülményekhez a haszonnövényeknek is alkalmazkodniuk kell – ez azonban nem megy egyik napról, a másikra. Egy új hibrid előállítása eltart egy évtizedig is. Kérdés tehát, hogy a magyar vetőmagtermesztés hogyan tud megfelelni az európai zöld megállapodás, illetve a klímaváltozás okozta kihívásoknak az elkövetkező hét-tíz évben.

Törpe görögdinnye üvegházban?

Egy belgiumi paradicsomtermesztő üvegházban érdekes ötlettel álltak elő: görögdinnyét kezdtek termeszteni hidropóniás technológiával.

Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Befejeződött az aratás Békés megyében

Befejeződött az aratás Békés megyében, az őszi árpa- és az őszi búzatermés felülmúlta a várakozásokat, az őszi káposztarepce felvásárlási ára pedig rekordot ért el.

Adminisztráció csökkentés a brit borimportban

Brit miniszterek július 25-én ígéretet tettek a borimportőröknek a bürokrácia csökkentésére, ezzel évente akár 130 millió fontot is megtakaríthatnak a szigetország fogyasztói.

Helybe jönnek a vevők

Példaértékű, több lábon álló kisgazdaság a zalaszentlászlói Gyógynövények Völgye, ahol a gyümölcs- és gyógynövénytermesztés jól megfér az állattartással, a falusi vendéglátással, szálláshely-szolgáltatással, oktatóprogramokkal. Mindemellett feldolgozó kisüzemük bérmunkát is vállal, így integrátori szerepet is betölt a gazdaság.

Díszít is, ehető is

Mindenki szereti a saját termesztésből származó egészséges harapnivalókat, az édes, friss gyümölcs gyerekek és felnőttek kedvence. A kisméretű kert sokszor nem teszi lehetővé gyümölcsfák telepítését.

Hogyan védjük meg és műveljük a szőlőt?

Átfogó képet kaphattak a szőlő növényvédelméről, tápanyag-utánpótlásáról és a gépesítés lehetőségeiről azok, akik ellátogattak Rádpusztára, a Vititech 2021 rendezvényre. Működés közben lehetett tanulmányozni, összehasonlítani a bemutatott gépeket.

Még van esély a poloskák ellen – Növényvédelmi előrejelzés 30. hét

A közelmúltban érkezett bőséges csapadék ezúttal a kórokozók terjedésének fog kedvezni, ettől függetlenül azonban tömeges a keleti gyümölcsmoly jelenléte, a levéltetűfajok szaporodása ismét lendületet vett, továbbá egyre intenzívebben rajzanak a nyugati dióburok-fúrólegyek, és rengeteg a poloska.

Állt az aratás a viharok miatt

Az utóbbi másfél-két hét változékony, sokszor viharos időjárása miatt kétszer is kényszerszünetet kellett tartani és nem csak ez akadályozta az aratást. A jég elverte a szőlő felét és a szántóföldi kultúrákban is mintegy 10-15 százalékos jégkárt regisztráltak a Komárom-Esztergom megyei Ete határában.