Back to top

Szalmán érlelt gyümölcsök - mediterrán különlegességek

A szalmabor itthon is ismert, főként olasz és spanyol borkülönlegesség, viszont a pár éve földrajzi eredetvédelmet nyert Melannurca Campana almáról kevesen hallhattak. Mindkét termék jellegzetessége, hogy a leszedett szőlőt, illetve almát szalmaágyon vagy más tiszta anyagon kiterítve tovább érlelik.

Többféle módszer létezik a szőlő beltartalmi anyagainak növelésére, a víztartalom csökkentésére. Ezek egyike, hogy szüret után a fürtöket tiszta anyagra terítik és hosszú ideig aszalják. Az Amarone esetében ez 3-4 hónapos időtartam, mialatt a bogyók teljesen betöppednek, víztartalmuk 40% alá csökken.

A koncentrált anyagot aztán igen lassan préselik és erjesztik, és 14% alkoholtartalmú, testes vörösbor a végeredmény, amit legalább két évig érleltek fahordóban.

Ez a bor aztán évtizedekig eltartható. Manapság az eredeti módszert felváltotta a kifejezetten erre a célra épült, szabályozható hőmérsékletű és páratartalmú szárítóhelyiségek használata.

Hazánkban például a badacsonyi Németh Pince kínálatában található Olasz rizlingből készült szalmabor, Somlón Barcza Bálint készített így édes bort.

A dél-olasz Puglia tartomány különlegessége egy ősi olasz almafajta, az Annurca, amit földrajzi oltalommal, Melannurca Campana néven hoznak forgalomba. Az összes olasz almatermés 5%-át teszi ki ez a fajta, körülbelül 60 ezer tonnát termesztenek belőle a tartományban.

Fotó: Aop Luce

Az apró, gömbölyded gyümölcsöt szeptember közepén, még szinte zölden szedik le, aztán szalmára fektetve utóérlelik,

amíg eléri a jellegzetes piros színét és összetéveszthetetlen zamatát, de ehhez gyakran forgatni is kell a gyümölcsöt, hogy mindenütt érje a nap.

Húsa fehér, nagyon szilárd, édes és

Fotó: Aop Luce
kellemesen savas, ugyanakkor enyhe kesernyésség is érezhető benne, héja vastag és viaszos.

Máig nagyra becsülik jellegzetes aromája és tömör húsállománya miatt.

Ez utóbbi kiemelkedően magas pektintartalmának köszönhető, ami az utóérlelés során alakul át többek közt színanyagokká. Ezek közt pedig különösen sok antioxidáns hatású polifenol vegyületet találunk, ami egyedülállóvá teszi az Annurca fajtát. Sok benne a katekin, epikatekin és klorogénsav, emiatt a többi almafajtánál nagyobb antioxidáns kapacitással rendelkezik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tőzsdére is kihat a rossz floridai narancstermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet a narancstermés - írta hétfőn a The Wall Street Journal.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására

Megjelent az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása, melyre óvodák, általános- és középiskolák jelentkezését várják 2022. január 30-ig. A programnak köszönhetően idén összesen 120 új óvoda- és iskolakert létrehozása valósulhat meg - jelentette be a minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek uniós támogatással

Az élelmiszerbiztonságot támogató kutatást végeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, a nemzetközi program keretében azt vizsgálták, hogy a kukorica feldolgozása során megjelenő, penészgombák által termelt méreganyag, a fumonizin mikotoxin milyen egészségi kockázatokkal jár az élelmiszerláncban.

Erdőket zártak le a sertéspestis miatt

Olaszország észak-nyugati régióiban, Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt - jelentette a Huffington Post hírportál olasz nyelvű oldala vasárnap.

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.