Back to top

Tegyünk a vidék szociális jóllétéért!

A szociális jóllét megőrzése sarkalatos pont a koronavírus árnyékában. Bács-Kiskun és Békés megyében az idősek megsegítésére esett a fókusz, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megye a fiatalok körében népszerű fejlesztéseket célzott meg, hogy segítse megőrizni a lakosok mentális és fizikai jóllétét.

Bács-Kiskun – szeretethang a vonalban

Fizikai épségünk megőrzése érdekében az otthoni bezárkózás, az emberekkel való találkozások elmaradása komoly lelki megpróbáltatást jelent, főleg a magányosan élő emberek számára.

Így született az ötlet, hogy az önkéntesek a kijárási korlátozás miatti elmagányosodás ellen telefonos beszélgetésekkel vegyék fel a harcot, ezzel javítva valamennyit a négy fal közé kényszerült emberek helyzetén.

Az ötletnek nagy lendületet adott, hogy a kiskunfélegyházi önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz fordult azzal a kéréssel, hogy az otthon rekedt idősek megsegítésére hozzanak létre egy telefonos segítő szolgálatot. Elindult tehát a Szeretethang a vonalban elnevezésű program, ami jóízű beszélgetésekkel kíván a betelefonálók lelki épségéhez hozzájárulni.

Békés – összefog a megye

A Békés Megyei Önkormányzat új weboldalt (bekesmegyeosszefog.hu) hozott létre azzal a céllal, hogy összekössék azokat, akik segítségre szorulnak azokkal, akik segítséget tudnak felajánlani a megyében a koronavírus-járvány idején.

Az oldal két alapvető irányába vezeti az érdeklődőket, annak megfelelően, hogy segítségre szoruló keresi fel, vagy olyan személy, aki segítséget ajánlana fel.

Eddig több, mint háromezren látogatták és hatszázan osztották meg a megyei weblapot, ahol több helyi és civil önkéntes élt felajánlással. A felajánlók többnyire önkéntes munkával – főként bevásárlással, gyógyszerkiváltással, csekkbefizetéssel – igyekeztek segíteni, elsősorban az idős korosztálynak és a krónikus betegeknek. Továbbá érkeztek felajánlások szállítás, tanítás és korrepetálás témakörben is.

Borsod-Abaúj-Zemplén: Abaújszántón a fiatalokra is nagy figyelmet fordítanak

Abaújszántó a Tokaji borvidék egyik települése, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Gönci járásban található. Fontos kérdés a fiatalok helyben tartása, ezért adtak át kondiparkot és ifjúsági házat, és nemrégiben átadták a térség legnagyobb termelői piacát, ahol akár több mint száz árus árulhatja portékáit. A Vidékfejlesztési Program és a helyi önkormányzat saját erejének biztosításával Ifjúsági Házat hoztak létre egy régi, teljesen elhanyagolt épület teljeskörű felújításával.

A település vezetői fontosnak tartják, hogy a fiatalságot helyben tartsák, így minden erejükkel azon dolgoznak, hogy számukra élhető körülményeket teremtsenek és jól érezzék magukat.

A felújított épületben helyet kapott egy családi napközi, a súlyemelő szakosztály minden igényt kielégítő edzőterme, egy terem a darts és a ping-pong kedvelők számára, valamint egy próbaterem a helyi fiatalokból álló „EztRád” Nyitott Színpad Társulata részére.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Németországban élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztetnek a feldolgozók

Az árak emelkedése alapján élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztettek és cselekvésre szólították fel a feldolgozóipari vállalatok szervezetei Cem Özdemir szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztert. „Lassan már nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe kerülnek az élelmiszer-alapanyagok a világpiacon, hanem az, hogy egyáltalán kapunk-e még" - mondta Christian von Boetticher, a Német Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) elnöke egy, a Bild Zeitung által idézett nyilatkozatában.

Megvan a miniszterek névsora

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Egyre több ukrán gabona utazik keresztül Magyarországon

A többszörösére növekedett áprilisban a Rail Cargo Logistics - Hungaria szervezésében vasúton továbbított ukrán gabona magyarországi tranzitforgalma az elmúlt év azonos időszakához képest - tájékoztatott a vállalat szerdán.

Baromfiipar: Sötétben tapogatózunk

Nem emlékszem olyan időszakra a magyar baromfiágazat történetében, amikor annyi baj és gazdasági hatás érte volna az ágazatot, mint az elmúlt másfél-két évben. Vegyük sorba, mik voltak ezek a hatások, milyen következményeik voltak és vannak, és vizsgáljuk meg, van-e, s ha van, akkor merre lehet a kiút a jelenlegi válságos helyzetből!

Kettősség a géppiacon: alapanyaghiány és növekvő gépvásárlási kedv

Hogyan hat mezőgazdasági gépek forgalmazására, javítására a járvány és a háború okozta alkatrészhiány. Többek között erről is beszélget Mikó Sándorral, a Magtár Kft. ügyvezető igazgatójával Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Indul a csibeszezon

Van jó minden rosszban, tartja a mondás. Sokan vitatkoznak ezzel a megállapítással, ám az tény, hogy amikor 2020 tavaszán ezt a régiót is elérte a pandémia, a határok lezárása miatt a csirke előnevelésével foglalkozó kárpátaljai gazdák nagy része nem tudta beszerezni a keltetéshez szükséges tojást.

Az autoimmun betegségek és a gyógynövények

Az autoimmun betegségek hagyományos orvosi magyarázatát hallva valószínűleg a legtöbb érintettben felmerül a csalódottság érzése, mintha a legjobb barátja hagyta volna cserben. Bizonyára felteszi a kérdést az orvosának, hogy hogyan történhetett ez, miért támadta meg a szerveit a saját immunrendszere, mikor éppen az ellenkezőjét kellene tennie.

Háztájiból a piacra

A balatonszentgyörgyi piac vásárlói, legyenek akár magyarok, akár külföldiek, egyformán kedvelik a helyi termékeket. A legtöbben azt mondják: a pénzükért friss és egészséges termékeket kapnak, melyek nem csak finomak, hanem az egészségüket is szolgálják.

Az agrárium stabilitási kérdés

Az elmúlt hónapok történései megerősítik, hogy az agrárium a magyar gazdasági és társadalmi stabilitás meghatározó támasza - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Bank partnereinek rendezett Agrár Gála nevű eseményen Budapesten.

Egy nagyváros főútja mellé telepítenek „autópályát” a vadvilágnak

A dél-angliai Devon megyében található Exeter nyüzsgő nagyváros. Egyik legforgalmasabb útja, a Topsham Road pedig rendhagyó funkciót fog betölteni: a mellette lévő mezsgyébe a város vezetése egy helyi civil szervezettel karöltve vadvirágokat ültet, hogy ezzel segítse a vadállatok megtelepedését.