Back to top

Konyhai bakik a tudósok szemével

Egy sor konyhai bakira hívják fel a figyelmet a precíz német higiéniai szakemberek és tudósok, amit főzősműsorok elemzése alapján tárnak elénk.

Ma már senkit sem kell emlékeztetni arra, hogy rendszeresen mosson kezet, és lehetőleg ne érintse meg a szemét és a száját. A járvány nagyon érzékennyé tett minket erre. A higiéniáról azonban sokkal szélesebb körben kell gondolkodni, például a konyhában. Német tudósok elemezték, milyen hibákat követünk el ott a leggyakrabban.

A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) kutatói a főzős televíziós programokat elemezték a higiéniai hibák szempontjából. Mint arról Dr. Gaby-Fleur Böl beszámolt, az

ismert és kedvelt szakácsok átlagosan 50 másodpercenként követtek el apró hibákat, és átlagosan 2,5 percenként súlyos gondatlanságot.
Mi hívta fel magára a kutatók figyelmét? Szerintük a legsúlyosabb mulasztások a következőek voltak: nem mostak kezet az étel elkészítése előtt, piszkos kezüket a törlőruhába törülték, ahelyett, hogy szappanos vízzel lemosták volna. Továbbá nem mostak kezet tüsszentés, vagy orrtörlés után, valamint ugyanazt a deszkát használták a különféle élelmiszerek vágásához és a sótartóba kézzel nyúltak bele.
A kutatók ráadásul azt is ellenőrizték, hogy a tévés szakácsok viselkedése hogyan befolyásolja a közönséget. Önkénteseket kértek fel, arra, hogy nézzenek meg egy műsort, és készítsék el az ott látott ételt. Mint kiderült, a kísérlet résztvevői megismételték a sztárszakácsok viselkedését és ugyanazokat a hibákat követték el.
Ezért a kísérlet alapján a precíz német tudósok egy sor tippet készítettek a konyhában a higiénia fenntartására:

Elsősorban azt tanácsolják, hogy az étel elkészítése előtt mindenki mosson kezet szappannal, és a nyersanyag minden felületét is alaposan le kell mosni. 

A szennyezett felületeket a főzés szakaszai között is le kell tisztítani. Ha nyers termékekkel dolgozunk, különösen hússal, akkor a vágódeszkát és egyéb eszközöket ki kell cserélni, vagy legalább forró vízzel le kell mosni.

A hűtést igénylő termékeket megfelelően kell tárolni és a biztonságos hőmérsékletükön tartani. A húst és a halat a hűtőszekrény leghidegebb pontján kell tartani.

Az összes zöldséget és gyógynövényt fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni, és az ehetetlen részeket el kell távolítani.

A melegen fogyasztandó ételeket 65 ° C feletti hőmérsékleten kell tárolni, vagy 7 ° C alatti hőmérsékletre kell hűteni.

A piszkos kendők és szivacsok biológiai bombák. Legalább hetente egyszer ki kell cserélni őket. A mosásra alkalmasakat pedig minimum 60 Celsius-fokos hőmérsékleten ki kell mosni.

Használat előtt a nyers tojásokat le kell forrázni, a héjakat a szemetesbe kell dobni, és a kezeket alaposan meg kell mosni. Ez megakadályozza a Salmonella terjedését, amely potenciálisan megtalálható a tojásokon.

A baromfihúst nem szabad a csap alatt mosni, mivel elősegíti a Campylobacter jejuni mikroba terjedését például a mosogató szivacsra, a konyhai eszközökre, majd bekerülhet az emberi emésztőrendszerbe.

A konyhában lévő felületeket minden használat után antibakteriális folyadékkal le kell törölni, különösen nyers hús előkészítése során. Ez csökkenti a mikrobiális szennyeződés kockázatát.

A helytelen higiénia az ételek elkészítésekor kellemetlen betegségeket okozhat, de a fentebb vázolt elvek gyakorlati megvalósítása segít elkerülni ezt, vagy legalábbis minimalizálni a kockázatot, figyelmeztetnek a német tudósok.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/haps.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyílt napot tartanak a kisüzemi sörfőzdék

A Nyitott Főzdék Napján kitárják kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. 2021 június 5-én egész nap változatos programokkal, főzdetúrákkal, finom falatokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várnak a hazai kisüzemek!

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

Húsmentes lesz az egyik legjobb New York-i étterem

New York egyik legfelkapottabb étterme bejelentette, hogy elhagyja a húsételeket a kínálatából, és áttér a kizárólag nővényi alapú ételek készítésére.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Száz Covid-pozitív spárgaszedő miatt zárhatnak az iskolák

Egy németországi spárgatermesztő gazdaság dolgozói között rutinszerűen végzett koronavírus-tesztelés során a tesztek mintegy tizede pozitív lett. Ezzel olyan szintet ért el az új fertőzöttek aránya a járásban, amelynél a törvény már korlátozó intézkedéseket ír elő.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Irány az agrár! – A felsőoktatás szerepe az innovációban

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében.

Magyar esélyek a növekvő kóser piacon

Magyarország egyik legsikeresebb külgazdasági területe évek óta az élelmiszeripari export, amelynek növelése a magyar kormányzat kiemelt célja. Ennek jegyében szervezett online fórumot a Tel-Avivi Magyar Nagykövetség. Az esemény zárszavát Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondta.

Sikeres kampányok a pandémia idején: aranyat és ezüstöt is elhozott a Magyar Termék a 2020-as promócióversenyről

A Magyar Termék Nonprofit Kft. két 2020-as kampánya is díjat nyert „Az év legsikeresebb promóciója 2020" pályázaton.