Back to top

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

„A precíziós mezőgazdaság hozzájárul a gazdálkodás jövedelmezőségéhez és a fenntartható mezőgazdasághoz egyaránt” - mondta Andreas Huber, a Corteva Agriscience EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által szervezett „Az adatvezérelt hatékonyság és fenntarthatóság a precíziós mezőgazdaságban” című webináron, amelyre 2020. november 11-én került sor.

„A digitális technológiának kulcsszerepe van abban, hogy biztosítani tudjuk a globális élelmiszertermelés elvárt növekedését anélkül, hogy növelni kelljen a művelésbe vont földterületek nagyságát a biodiverzitás kárára.

Jóllehet, egyre több gazdálkodó alkalmaz precíziós technológiát gazdálkodásának optimalizálására, még mindig tartja magát az a nézet, hogy ez a technológia csak a nagy gazdaságok számára lehet hasznos.

A precíziós gazdálkodás segítségével egzakt módon meghatározott inputokkal érhető el a növények hozampotenciáljának maximalizálása” – mondta Andreas Huber. Hozzátette, hogy ez biztosítja a stabil termést és csökkenti a mezőgazdaság károsanyag kibocsátását.

„A pontosabb növényvédelmi tevékenységek és a precízebb műtrágyázás közvetlen pénzügyi előnyei mellett a növények távmonitorozásával jelentős idő- és munkaerő-megtakarítás érhető el” – tette hozzá Huber.

A precíziós technológia az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében is fontos szerepet fog játszani a mezőgazdasági területeken.

„A Corteva a gazdaságok CO2-egyensúlyának számszerűsítésére szolgáló rendszereket tesztelését kezdte meg a Granular gazdálkodás irányítási szoftverével.

Az Egyesült Államokban már több gazda is értékesíthetett karbonkrediteket a szén-dioxid-piacon a negatív CO2-mérlege alapján, amit ezzel a rendszerrel számszerűsítettek” – jegyezte meg Huber. Hozzátette, hogy különösen fontos továbbfejleszteni ezt a technológiát és a segítségével olyan globális kihívásokra keresni a választ, mint az üvegházhatású gázok kibocsátása, a víz minősége és a biodiverzitás csökkenése. „Ha a globális hozamok az 1992-es szinten maradtak volna, mostanra több földterületet kellett volna bevonni a termelésbe, hogy kielégítsék az egyre növekvő élelmiszerigényt.

Ha nem lett volna technikai fejlődés 1992 óta, további földterületeket kellett volna keresnünk, hogy megtermeljük azt a mennyiségű búzát, amit jelenleg elfogyasztunk.

A technológia segített minket abban, hogy a mezőgazdaság további expanziója ne menjen a természeti területek rovására, és a következő években újabb lépést kell tennünk a mezőgazdaság termelékenységének növelése érdekében.”

A Corteva Agriscience ebben az évben tette közzé a 2030-ig szóló Fenntarthatósági Céljait, amelyek a mezőgazdaság alkalmazkodóképességének növelését célozzák. A következő 10 évben a társaság olyan eszközökkel és képzésekkel segíti a gazdálkodókat, amelyek segítenek a hozam stabilizálásában, az inputok optimalizálásában és az éghajlatváltozással szembeni tolerancia javításában.

Ugyancsak a stratégia részét képezi a talajegészség, a vízgazdálkodás és a biodiverzitás.

A Corteva célkitűzései támogatják és védik az élelmiszer-előállítási rendszerben dolgozókat és a szélesebb értelemben vett mezőgazdasági közösség tagjait. A saját üzleti tevékenységén belül a társaság elkötelezett abban, hogy innovációs erőfeszítéseket tegyen a fenntarthatóság érdekében, kialakítja klímastratégiáját, fenntartható csomagolást használ, és a társaság telephelyein a fenntarthatósági törekvések erősítésére összpontosít.

Forrás: 
Corteva Agriscience

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Műmajonézt gyártottak, nem lett rossz

A Wageningen Egyetem kutatócsoportja mikroorganizmusok segítségével készített majonézt. Bár a termékük állítólag finom lett, nem az áruházak polcaira szánják, sokkal inkább az élelmiszeripar érdeklődését szeretnék felkelteni az állati fehérjét helyettesítő megoldások iránt.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Étel-itallal monitoron át ismerkedni nem ideális, de jól sikerült

A többi év eleji nagy szakkiállításhoz hasonlóan online eseményként zajlott le a biovilág legnagyobb találkozója, a nürnbergi vásárközpont által szervezett Biofach is. Majdnem 14 ezren követték az igen színesre összeállított programok valamelyikét, és a szervezők is elégedettek, de azért mindenki várja már a jövő februári élő találkozást.