Back to top

Az emberek 8,9%-a éhezik és ez az arány folyamatosan növekszik

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) sürgeti a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoportot (G20), hogy a vírus időszak alatt is juttassanak elegendő élelmiszert a rászorulóknak.

A világ vezetőinek továbbra is kiemelten kell kezelniük az élelmiszer folyamatos áramlását a járvány idején is, a zavartalan kereskedelem a legfontosabb eleme a mezőgazdasági termelés hatékonyságának és jövedelmezőképességének fenntartására világszerte – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezetője vasárnap.

Qu Dongyu főigazgató a G20 online találkozóján elmondta: „A G20-nak elengedhetetlen, hogy továbbra is azon dolgozzon, hogy ez az egészségügyi válság ne váljon globális élelmiszer-válsággá.”

Qu szorgalmazta a szociális védelmi hálózatok megerősítését a szegény emberek megélhetésének javítása érdekében, valamint nagyobb beruházásokat annak biztosítására, hogy a kistermelők részt vegyenek a fejlesztési programokban.

Öt ENSZ-ügynökség figyelmeztetett a nyár folyamán, hogy a koronavírus egy év alatt 132 millióval növelheti az éhezők számát a világon. A Földön élők 8,9%-a éhezik, ez az arány 2014 óta folyamatosan növekszik.

A G20-tanácskozás előtt 11 segélycsoport sürgette a világ vezetőit, hogy mielőbb cselekedjen annak érdekében, hogy a járvány miatt az éhezés és alultápláltság ne növekedjen drasztikusan világszerte.

"A G20 korai és tartós fellépése nemcsak milliók életét és megélhetését mentheti meg, hanem megakadályozza a válság súlyosbodását.” – mondta David Miliband, az International Rescue Committee vezérigazgatója. A segélycsoportok által javasolt lépések között szerepelt az ENSZ humanitárius segítségnyújtási felhívásainak teljes finanszírozása ebben az évben és 2021-ben egyaránt.

Forrás: 
agriculture.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Megújuló agrárium, megújuló vidék

Tisztes eredményt tudhat maga mögött a magyar agrárium. Az elmúlt években tapasztalt termelékenység és hatékonyság növekedés, a megtermelt javak minőségének javulása büszkeségre adhat okot - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform online rendezvényének megnyitóján.