Back to top

Szüreti jelentés: Mór megtette kötelességét

A Móri borvidék közel 600 hektár területű, amiből szüreti jelentést az elmúlt évekhez hasonlóan közel 450 hektárról várnak.

„Az idei szüret 99 százalékban lezajlott a borvidéken, három olyan pincészetről van tudomásunk, akik még kint hagytak szőlőt a nagyszüret elvégzését követően” - magyarázta Varga Máté. A Móri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke hozzátette, ezekben az esetekben a szándék a töppedt szőlőből, vagy jégbor készítése. A statisztikák szerint 2020-ban 252 hektárról már beküldték a szüreti adatokat.

„A termelői magatartást jelzi, hogy mindent az utolsó pillanatra hagynak”

- jegyezte meg a szakember, a jogszabály november 30-at jelölte meg végső időpontnak a származási bizonyítványok kikérését. Az elnök véleménye szerint az elmaradás a pandémia számlájára is írható, hiszen a táblázatok kitöltéséhez egy idősebb termelő más esetekben a hegybíró személyes segítségét is igénybe veszi.

Varga Máté
Fotó: viniczai

Móron a termésmennyiség alig valamivel kisebb lett, mint az előző években. Zöldszüretet csak néhány hektáron végeztek – idén 10 hektár alatti nagyságrendben -, ami jellemzően idősebb, gyenge termőképességű ültetvényeket érintett. „Idén a tavalyihoz képest kisebb népszerűségnek örvendett”- mutatott rá, ez köszönhető annak is, hogy az alsó árkategóriában nőttek a felvásárlási árak. Eltűntek a 35-40 forintos árak, s helyette 60 forint körül alakultak.

A borvidéken széles a fajtaválaszték, az 580 hektáron több, mint 35-öt engedélyeztek. Mindezt annak számlájára írják, hogy a rendszerváltást követően hosszú ideig rendezetlenek voltak a birtokviszonyok, egyre zsugorodott az ültetvényfelület, s az a vélemény alakult ki, mindegy mit, csak telepítsenek.

Azóta stabilizálódott a borvidék ültetvénynagysága, kialakult egy 15-20 vállalkozásból álló csoport, amely komolyan veszi az itt folyó munkát. Megjelentek olyan állásfoglalások, hogy ideje lenne a fajtaszortimentet racionalizálni.

A borvidéki szüret az Irsai Olivérrel kezdődött augusztus második felében, ezt követően szeptember elején sorra került a Zenit, a Rizlingszilváni, a Cserszegi fűszeres. Szeptember közepétől megindult a „nagyszüret” – Ezerjó, királyleányka, Rajnai rizling, Szürkebarát, Sauvignon blanc -, ami október végéig tartott. „Szerencsére a borvidékünkön, akárcsak az ország legnagyobb részén, csapadékszegény időjárást kifognunk” - hívta fel a figyelmet Varga Máré. A fajták nem értek össze, a munkák ütemezetten zajlottak. A szüret a borvidéken minimális mennyiségben jelen lévő kékszőlőkkel – Cabernet franc, Merlot, Syrah – zárult.

Folyamatosan újulnak az ültetvények a borvidéken
Fotó: Csatlós Norbert

Növényegészségügyi problémák nem voltak, aki egy átlagos technológiát alkalmaz, az meg tudta védeni az ültetvényét.

A szárazabb ősznek köszönhetően idén a rothadás sem jelent meg.

A kritikus mindig az Ezerjó szokott lenni, vékony a héja, könnyen rothad. Az elmúlt években szeptember elején néhány nap alatt menetrendszerűen jött 80-100 milliméter eső, ami komoly gondot jelentett. Ez 2020-ban korábban, augusztus közepén érkezett, s annyi szerencséjük volt a gazdáknak, hogy még nem volt magas a cukortartalma, vastagabb volt a bogyóhéj, nem repedt. Ráadásul távolabb a szüreti időponttól, az eső után még be lehetett illeszteni egy botritisz elleni növényvédelmi blokkot.

„Kóstolva a borokat, az átlagos évjárathoz képest is élénk savak jellemzik”- a nyári időszakban nem voltak aszályos ciklusok, amikor „elégtek” voltak a savak. Viszont ezzel együtt idén illatos, jó zamatú borok születtek. Ebbe idővel belesimulnak a savak, vagy a borász fogja besimítani. Jól értékesíthető  borok születtek, már csak a piaci nyitásra vár a szakma, hogy meg tudják mutatni a fogyasztóknak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A nőnap is lehet borünnep

Közeledik a nőnap! virág mellett borral is kedveskedhetünk a hölgyeknek.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.

Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Merre tart a magyar szőlő fajtapolitika?

Megkezdte munkáját a Szakmaközi Borszőlő Szaporítóanyag Bizottság, amely munkájában a szakterület neves képviselői vesznek részt. Alapkoncepcióként leszögezhető, hogy tevékenységük egy plusz lehetőséget teremt arra, hogy a termékpálya elejéről megközelítve versenyképesebbé lehessen tenni a magyar szőlő-bor ágazatot.

Szórványgyümölcsösök - Különleges márkajegy

Az idén digitális formában, két napra szűkítve megrendezett Nemzetközi Zöld Héten több előadás és videóösszeállítás is foglalkozott az európai, valamint a németországi vidékfejlesztési célokkal, a regionalitás, térségi gondolkozás népszerűsítésével.

A riberai narancs titka

Nagyon jó a szicíliai citrusidény, különösen a Parlapiano Fruit gyümölcskereskedelmi vállalat számára. Paolo Parlapiano, a cég értékesítési és marketingvezetője szerint most érett be magas színvonalú munkájuk és a vásárlóiknak nyújtott szolgáltatások gyümölcse.

Együnk több szőlőt - védi a bőrt is

A szőlőfogyasztás védhet az UV-sugárzás káros hatásaitól, állapította meg nemrég egy amerikai tanulmány. Az Alabama Egyetem kutatói szerint a hatás a szőlőben található polifenoloknak köszönhető: a kísérleti alanyok kevésbé égtek le az UV-sugárzástól. Sejtszinten pedig kevesebb jelét találták a károsodásnak.