Back to top

Az EU kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét

Az Európai Unió kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét, minőségi munkahelyeket kell teremtenie, meg kell védenie a munkavállalókat, és fenntartható gazdasági növekedést kell generálnia - áll az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén az uniós kereskedelempolitika felülvizsgálatáról elfogadott állásfoglalásban.

Az EP-képviselők a dokumentumban kiemelték, az unió a versenyképesség terén már a koronavírus okozta világjárvány előtt lemaradt más gazdaságokhoz képest, a nemzetközi kereskedelem járvány miatti zavara pedig tovább súlyosbította az amúgy is jelentős gazdasági veszteségeket.

Kijelentették: most még fontosabb a kereskedelem ösztönzése, hogy az Európai Unió kereskedelmi politikája valóban képes legyen hozzájárulni a jelenlegi közegészségügyi és gazdasági válság utáni helyreállításhoz.

Az EP egyebek mellett arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy támogassa a vállalkozásokat, különösen a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) a jelenlegi válságra és a lehetséges jövőbeni fejleményekre összpontosítva. Támogassa továbbá a klímasemlegességre vonatkozó célkitűzést, a globális ellátási láncok elszámoltathatóságát és fenntarthatóságát, valamint a digitális innovációt az élelmezésbiztonság növelése érdekében.

Az EP véleménye szerint különösen előnyös kereskedelmi menetrend kiépítésére van szükség az Egyesült Államokkal, ami megkönnyítené a gazdasági talpra állást és a kereskedelem útjában álló akadályok felszámolását.

Az uniós képviselők előrelépésre szólítottak fel a Kínával tervezett átfogó beruházási megállapodásról szóló tárgyalások során a viszonosság alkalmazásának biztosítása érdekében az uniós vállalkozások számára. A világjárvány összefüggésében, különösen Afrikát illetően új megközelítéseket kell elfogadni a gazdasági és üzleti kapcsolatok átalakítására a szolidaritás és az együttműködés elve mentén a tisztességes és etikus kereskedelem előmozdítása érdekében - jelentették ki.

Győri Enikő fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában kijelentette: a versenyképesség a siker kulcsa a nemzetközi kereskedelemben.

Elmonda, a koronavírus-járvány okozta válság új helyzet elé állította a világot, amelyre az uniós kereskedelempolitikának is reagálnia kell. Arra figyelmeztetett, hogy a következő tíz évben

a világ GDP-növekedésének 85 százaléka már az unión kívül megy majd végbe, ráadásul az ázsiai és csendes-óceáni térségben a világ legnagyobb kereskedelmi régiója formálódik, 2,2 milliárd fogyasztóval és 26 billió dollárnyi piaccal.

Mivel tizenöt ország - köztük Kína, Japán, Dél-Korea, Vietnám, Szingapúr, Ausztrália és Új-Zéland - nemrég írta alá a Regionális Átfogó Partnerségi Megállapodást (RCEP), a néppárti politikus éberségre intette az uniót: "ha nem vigyázunk, végérvényesen lemaradunk a világgazdasági versenyben" - fogalmazott.

Véleménye szerint az unió mindenek előtt két dolgot tehet: kihasználja a már meglévő szabadkereskedelmi egyezményeit, valamint felgyorsítja a folyamatban lévő tárgyalásokat ideológiamentesen, hogy új piacokhoz juttassa az európai vállalatokat.

Győri Enikő hangsúlyozta: a járvány okozta válság több európai céget megrendített, ezért terheiket csökkenteni kell. Növekedésbarát üzleti környezetre van szükség, ahol a vállalatoknak megéri munkahelyeket teremteni.

A képviselő úgy vélekedett, hogy a baloldali és liberális pártok ideológia-vezérelt törekvései, köztük az európai cégekkel szembeni újabb elvárások bevezetésére tett kísérletek, valamint a bürokratikus akadályok további emelésének szorgalmazása a versenyképesség ellen hatnak.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

Több mangó termett, leesett az ára

Nőtt a dél-afrikai mangókínálat a főszezonban, ezért a kereskedelmi ára jelentősen csökkent.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Lényegesen felgyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja

Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 7 százalékkal - az országcsoporton belül a leggyorsabb ütemben - növekszik.

Jelentősen megdrágultak az élelmiszerek

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál és 0,3 százalékkal az előző havinál; 2020-ban az előző évhez képest átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az árak - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).