Back to top

Tápanyag és talajfertőtlenítő egyben, ez a Force Evo

Jövőre három új növényvédő szert vezet be a Syngenta: az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra a szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig a talajfertőtlenítő és a teljes értékű startertrágya kombinációja. Az utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibridkukorica termesztéséhez ajánlják, hangzott el az online bemutatón.

Bevezetőjében Máté Endre regionális fejlesztési vezető röviden hírt adott a Syngenta legújabb eredményeiről és terveiről. A következő öt évben kétmilliárd dollárt fordítanak kutatás-fejlesztésre a fenntartható mezőgazdaságért.

Hazánkban is bővítették a fejlesztő csapatot, hogy minél több adaptációs kísérletet tudjanak végezni.

A három új növényvédő szer mellett számos nagy teljesítményű, stressztűrő hibridet hoztak létre, például árpából az SY Dooblin és SY Dakoota hibrideket, vagy az SY Minerva kukoricát. Napraforgóból pedig a linolsavas és a magas olajsavas fajták közt is kínálnak a különböző gyomirtási technológiákra alkalmas hibrideket.

A fenntarthatóság fontos pillére a digitalizáció, amivel nagyon pontosan lehet célozni a kritikus területekre. Ezen a téren a területi tanácsadók segítségével érhetik el a magyar gazdálkodók is a Farmshot technológiát, ami műholdas képek segítségével ad tájékoztatást a helyi állapotokról. A Spray Assist olyan eszköz, ami a növényvédelemhez ad tanácsot, a segítségével lehet megállapítani az optimális permetezési időpontot és a szükséges fúvókákat. A permetezőgépek biztonságos tisztítására szolgál a RemDry eszköz.

A drótférgek kedvence a burgonya, a kukorica és a répafélék
A talajfertőtlenítés jelentőségét Vörös Géza rovartani szakértő részletezte. Egyre többfelé károsítanak a drótférgek, vagyis a pattanóbogarak több évig a talajban fejlődő lárvái. Az idén a száraz tavaszi idő miatt nem okoztak olyan nagy kárt, mint vártuk, mert a nedvesség fontosabb a számukra, mint a hőmérséklet.

Ha több az eső, akkor nagyobb létszámban húzódnak a talaj fölső rétegébe, ahol a veteményeket rágják meg.

Szántóföldön kisebb a jelentősége a cserebogarak jelenlétének, de a zöldítés mindenütt több lehetőséget ad a peterakásukra, így helyenként gondot okozhatnak. A vetési bagolylepke hernyója, a mocskospajor nagyon nehezen leküzdhető kártevő, szinte ellenálló a talajfertőtlenítő szerekkel szemben. Terjedésének ugyancsak kedvez a zöldítés, mert az augusztusban repülő második nemzedék könnyen talál peterakásra alkalmas helyet.

Az amerikai kukoricabogár kártétele is kisebb volt az idén a száraz és hűvös tavasz miatt, mert a kis lárvák elpusztultak a szárazságban, és jól kitartott a hűvös időben a vetéskor kijuttatott talajfertőtlenítő granulátum hatása. A nedves, mély fekvésű területeken azonban figyelni kell a kukoricabogárra, figyelmeztetett Vörös Géza.

Kukoricamoly
Fotó: Syngenta
Tömegesen károsít a kukoricamoly azokon a területeken, ahol nem forgatják a talajt, mert a telelő hernyók nem pusztulnak el.

Május második felében tömegesen repültek az első nemzedék lepkéi, a második nemzedéket pedig a számukra tökéletes meleg, párás idő várta. Ezek a lepkék már a csőre rakták a petéiket, amelyek rágása nyomán a fuzárium is megtámadta a kukoricát. A gyapottok bagolylepke általában hosszabb meleg, aszályos idő után érkezik hazánkba, de már itthon is áttelelhet az enyhébb teleken. Hernyói átvészelik a mínusz 3-4 C-fokot, csak hosszabb mínusz 10 C-fok körüli hidegben pusztulnak el.

Az idén előfordult, hogy egyetlen kukoricán megtalálták a kukoricamoly, a gyapottok bagolylepke és a kukoricabogár lárváit.

Fotó: Syngenta
A Force Evo egyetlen granulátumban tartalmaz összetett starterműtrágyát és a teflutrin talajfertőtlenítő hatóanyagot, mutatta be az új terméket Horváth András fejlesztőmérnök.

Van benne 10% nitrogén, 41% foszfor, 3% mangán és 2% cink, valamint 5 g/kg teflutrin. Vetéssel egy menetben, sorkezeléssel, de diffúzorral javasolt kijuttatni, adagja drótférgek ellen 16 kg/ha, közepes kukoricabogár-fertőzésnél 20 kg.

Összehasonlító kísérletben a kezeletlen kontrollhoz (5 t/ha) képest 3,5, a Force 20 CS-vel történt csávázáshoz képest 1,25 tonnás hozamnövekedést lehetett elérni vele.

A legjobb eredményt a csávázás és talajfertőtlenítés együttes alkalmazásával érték el, akkor a termés 9,35 tonna volt egy hektárra átszámítva. Megadták a termő kukoricatövek számát is a kezeléseknél, a kontrollban 58 ezer, a csávázásnál kerekítve 70,7 ezer, a Force Evo használatával 72 ezer, a kombinált kezelésnél pedig 75,5 ezer tő fejlődött egy hektáron.

Számos kísérlet eredményét összegezve megállapítható, hogy 5000 tő kiesése a kukoricatáblán körülbelül egy tonna termésveszteséget okoz,

hangsúlyozta Horváth András.

A készítmény kijuttatása az üzemi kísérletek szerint is könnyű és biztonságos, de a díffúzor használata mindenképpen ajánlott hozzá. Tíz kísérlet átlaga alapján kezeletlen kontrollban 55 ezer kukoricatő fejlődött egy hektáron, a sor aljára kijuttatott Force Evo készítménnyel 64 ezer, diffúzorral kiszórva ezt a szert pedig 78,5 ezer.

Burgonyában nem az elültetett, hanem a majd fejlődő gumót kell védeni a drótférgektől, azért a bakhátba javasolt bedolgozni a szert.

Fotó: Syngenta
Mint a webinárium hallgatói közti gyors felmérés mutatta, legtöbbjüknek a drótférgekkel gyűlik meg a baja, mondta Papp Zoltán kampánymenedzser. A kártevők nemcsak a forgatás nélküli talajművelés és a zöldítés miatt tudnak terjeszkedni, hanem közrejátszik abban a neonikotinoidos csávázás betiltása, az egyszikű gyomnövények terjedése, amelyeknek a gyökerén sokkal gyakoribb a drótféreg, mint a gabonafélékén.

Az utóbbi öt évben az időjárás is kedvezett a pattanóbogarak peterakásának, mert kétszer átlagos, háromszor pedig kimondottan csapadékos volt a június-július, amikor ezek a bogarak szaporodnak.

Az új készítményt elsősorban a drótférgek leküzdésére ajánlják, ahol a kukoricabogár a legnagyobb veszély, a jól bevált Force 1,5 G talajfertőtlenítő marad a megoldás. A Force Evo inkább a csemegekukorica és a hibridkukorica termesztésében javasolt, mert hatékonyan segíti a korai fejlődést, sűrűbb lesz a tőállomány a segítségével.

Fotó: Pixabay

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Újabb növényvédőszer-hatóanyagot vonnak ki: nincs többé mankoceb

Nagyon széles körben elterjedt növényvédőszer-hatóanyagtól kell búcsút venni, miután Európa-szerte visszavonták a mankoceb engedélyét. A legkésőbb július 4-ig hazánkba érkezett készleteket október 4-ig lehet értékesíteni és jövő január 4-ig felhasználni.

Batáta, a bakhátak új királya

A nagypapa 5 évvel ezelőtt cukros lett. Berki Mihály és családja ekkor kezdett el kutakodni, vajon mivel lehetne úrrá lenni a betegségen, és valaki a batátát, vagyis az édesburgonyát ajánlotta. Ők lassan, fokozatosan elkezdték termeszteni a növényt. A nagyapa, Plásztán Mihály ma 86 éves és köszöni jól van, a korának megfelelően.

Óriási lehetőségek nyílnak a versenyképesség növelésére

A 39. AGROmashEXPO első szakmai programja a Szántóföldi Szakmai Nap volt, mely a Gabonatermesztők Országos Szövetségének szervezésében, számos szakember részvételével foglalkozott az agrárágazat aktualitásaival. Szóba kerültek az idei évben életbe lépő, hiánypótló pályázati lehetőségek, napjaink főbb kihívásai és a hosszú távra szóló fejlesztések lehetséges irányai is.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Átadták a 39. AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjait

A virtuális kiállítás programjainak sorát a Termékfejlesztési díjak átadása nyitotta meg. A Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat idén az Axiál Kft. vihette haza.

Úttörő, innovatív kiállítás: már látogatható a 39. AGROmashEXPO, ezúttal virtuálisan

Mától látogatható a 39. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, amely a szervezők ígérete szerint a korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan rengeteg hasznos információt, agrárgépipari aktualitást kínál a látogatóknak. Az esemény regisztrációt követően ingyenesen látogatható, a programjai pedig élőben követhetők, sőt, vissza is nézhetők.

Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállításáért

Magas biológiai értékű sertéshús előállítására csaknem kétmilliárd forintos uniós és hazai támogatásból négyéves projektet zárt le a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében - közölték a konzorcium tagjai kedden az MTI-vel.