0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lövésfelismerés a védett állatokért

Az orvvadászok mihamarabbi kézre kerítésének érdekében, illetve a veszélyeztetett fajok védelmében kifejlesztettek egy olyan technológiát, ami akusztikus érzékelővel rögzíti, honnan adtak le lövést az állatokra. A megoldás a nemzetközi természetvédelmi jótékonysági szervezet, a Londoni Zoológiai Társaság és a Google Cloud kooperálásával valósult meg.
A technológia mielőbbi elterjedése az egész világban élő veszélyeztetett fajok számára adhat védelmet, hiszen a lövések felvételeinek elemzésével azonosíthatóvá válnak az orvvadászok preferált területei. Afrikában a természetvédelmi területen kihelyezett akusztikus érzékelők kilométeres távolságból érzékelik és rögzítik az eseményeket.
Mesterséges intelligenciát használnak a lövések hangjának elemzésére, miközben riasztják az orvvadász elleni járőröket.

Ezért az is nagy előrelépés a természetvédelmi alkalmazottak számára, mert eddig csak kameracsapdákkal tudták követni az orvvadászokat, amelyek mozgásra kapcsolnak be, de csak korlátozott távolságon belül használhatók. Az akusztikus érzékelők viszont olcsóbbak, folyamatosan rögzítenek, és a történéseket 360 fokos sugárral is képesek észlelni, így sokkal hatékonyabban működnek.

A technológiát először a kameruni Dja Faunal Reserve állatvédelmi körzetben próbálták ki a fejlesztők.

Összesen 69 eszközt helyeztek ki a parkban, amelyek 267 nap folyamatos zajt vettek fel.

Ezt követően a kiértékelések során a Google mesterséges intelligenciája kereste az esetleges lövéseket, amelyeket a parkon belüli helyhez tudtak kötni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu