Back to top

Bioműanyag olajbogyómagból

Az olívaolaj-készítés mellékterméke az olajbogyómag, amit energiatermelésre használnak, azaz elégetnek. Két spanyol cég azon dolgozik, hogy ebből a nagy mennyiségben keletkező melléktermékből biológiailag lebomló műanyagot készítsen.

Az Aimplas Műanyag-technológiai Centrum és a Olivarera de los Pedroches bio olívaolajat termelő szövetkezet értékesebb és fenntarthatóbb felhasználási módot keres a magnak.

Fotó: Pixabay
Spanyolország a világ legnagyobb olívaolaj-termelője és exportőre, a termelés melléktermékeként évente 360 ezer tonna olajbogyómag keletkezik, amit elégetnek.

Az Aimplas kutatói szerint a mag fűtőértéke alacsony, és kevés többletjövedelmet nyújt a termelőknek az értékesítése vagy hasznosítása.

Tavaly novemberben indult a kétéves a bioműanyag-fejlesztő projekt, aminek az első eredményeként megszületett az Oliplast nevű, természetes eredetű és komposztálható polimer-alapanyag. Ehhez mikroméretűre kellett őrölni az előkezelt magot, hogy a polimermátrix része lehessen. A keverékből palackok és más szilárd csomagolóanyagok készülhetnek. Az új anyagot az olívaalaú termékek csomagolására javasolják, például kupaknak.

Az újonnan kidolgozott módszerrel más növényi alapú polimerek is készíthetők, az ugyancsak nagy mennyiségben termelődő rizspelyvát lehet így hasznosítani.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Megszabadulunk az egyszer használatos műanyagtól?

Az egyszer használatos, eldobható műanyag evőeszközöknek, poharaknak és szívószálaknak hamarosan el kell eltűnnie az Európai Unió országaiból. Az Európai Parlament 2019. márciusában hagyta jóvá az egyszer használatos műanyag csomagolóeszközökre vonatkozó irányelvet, amely 2021. július 3-án válik teljes mértékben alkalmazhatóvá.

Kisebb-nagyobb lépések a fenntarthatóság érdekében

A fenntartható mezőgazdaság és élelmezés szempontjából nagy jelentőségű a zöldség-gyümölcs termesztés, áll a Fruit Logistica Trend Report 2020-as kiadásában. Számítások szerint 2050-re kétszer több friss terméket kellene fogyasztanunk, hogy elérjük a kívánt célt.

Az Év Honlapja „Különdíjas” lett a magyarmezogazdasag.hu

Kiadónk hírportáljának, a magyarmezogazdasag.hu-nak ítélték oda a Magyar Marketing Szövetség Internet Tagozatának nonprofit szakmai pályázatán Az Év Honlapja Különdíj 2020 elismerést média kategóriában. Büszkék vagyunk a Magyar Mezőgazdaság Kft. és portálunk elismerésére, mert igazolja, hogy jó irányba tartunk honlapunk fejlesztésével.

Game On a virtuális farmokon - Építs tejüzemet és gondolj a fenntarthatóságra

A Dairy Management Inc. amerikai tejipari nagyvállalat a „Z generáció" (1995-2010 között születettek) elérése érdekében minden idők egyik legjobban eladott videojátékát, a Minecraftot használja a tejtermékek népszerűsítéséhez. Ezenkívül a társaság négy jól ismert játék influencerrel szerződött le a fenntartható tejtermeléssel kapcsolatos pozitív üzenet terjesztése érdekében.

Keresik a piacot a holland hagymakereskedők

A hagymakereskedelemben kulcsszerepet játszó Hollandiának az egyik fontos felvevőpiaca Szenegál. Az afrikai ország azonban az év végén bezárta a kapuit a holland hagyma előtt, hogy ösztönözze a helyi termesztést. A döntés miatt aggódnak a holland hagymatermesztők és -kereskedők.

Az etetés különböző módjai

A méhészeti szezon egészében nagyon sok fizikai munkát kíván, ami a legdrágább a költségeink közül, nem beszélve egészségünk megőrzéséről. A saját méhészetemben eddig alkalmazott etetési technológiákat szeretném bemutatni. Remélem, tudok némi segítséget nyújtani tapasztalásaim megosztásával.

Bányavárosból zöld „ékszerdoboz”

Az Európai Zöld Városok díjjal – amely az Európai Faiskolások Szövetsége (ENA) Zöld városok a fenntartható Európáért kampányának kezdeményezése – az önkormányzati döntéshozókat, a várostervezőket, a táj-, és kertépítőket szeretnék zöld városfejlesztésre ösztönözni.

Az akác nektárképzése

Az utóbbi években Olaszország méhészetét különösen nehéz időszakok jellemzik, amelyek oka a termésátlagok csökkenése miatt fellépő üzemgazdasági instabilitás és a méhek egészségi problémái. Az élelemhiány, amely egykor hozzájárult a méhcsaládok népességének elégtelen szintjéhez, viszont nem létezik.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 5.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben.