Back to top

Díszkertész ágazat - Változások a technológiában

A járványügyi helyzet idén nem sok lehetőséget adott szakmai találkozók, továbbképzések szervezésére. A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szemináriumára még éppen sor kerülhetett a novemberi szigorítások bevezetése előtt, de a szervezők eleve úgy hirdették meg, hogy azt online is követhették az érdeklődők.

Az Angelonia jó választékbővítő lehet
A tavaszhoz hasonlóan a termesztők és kereskedők most is csak találgatják, hogy a várható változások hogyan érintik majd a gazdaságot, a vállalkozásokat, mondta a szeminárium első előadója, Orlóci László. A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szer­vezetének elnöke kiemelte, hogy mindenekelőtt a saját, valamint szeretteink egészségének megőrzése a cél, ugyanakkor fontos az is, hogy az ágazatban dolgozók megélhetését biztosító termesztésben, illetve dísznövény-kereskedelemben ne legyenek fennakadások.

Az elnök sorra vette a tavaszi idény válságkezelésének legfontosabb állomásait, az egész ágazaton átívelő válság túlélésének lehetőségeit.

Emlékeztetett, hogy a kezdeti ijedség mind külföldön, mind hazánkban végigsöpört a vállalkozásokon, de szerencsére itthon a kertészeti kereskedelmi egységek és virágboltok nyitva maradhattak, így sikerült megakadályozni a vállalkozások gazdálkodásának ellehetetlenülését, és megőrizni a munkahelyeket is.

Segítő intézkedések

A cégek az online kereskedelmi lehetőségeket gyorsan felismerték, közvetlenül érezhették az e-értékesítés hasznát, sokan ekkor szembesültek azzal, hogy ezt az értékesítési csatornát sem szabad elhanyagolni. A következő lépésben megtörténtek azok a kormányzati intézkedések, amelyeknek a hatását csak később lehetett érzékelni, és amellyel sokan tudtak élni. A járulékfizetési kötelezettséget halasztották, illetve sok esetben elengedték, ami nagyban segítette a cégek pénzügyi egyensúlyának megtartását. A harmadik intézkedés a munkaerő, az alkalmazottak megtartásához járult hozzá.

A munkabér-támogatás az egész ágazat számára példa nélküli lehetőség, egyben merőben új dolog volt.

A végső döntésnek köszönhetően munkavállalónként közel félmillió forint támogatást lehetett igényelni, és erre azok is jogosultak voltak, akik részmunkaidős alkalmazottakat foglalkoztatnak. A másfél milliárd forint keretösszegű támogatás jelentős segítséget nyújtott, egyúttal mérföldkőnek számított az ágazat életében, mert az soha nem kapott még ekkora támogatást.

A válság ráirányította a figyelmet a díszkertész szakma fontosságára, emelte ki Orlóci László. Bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt időszakban helyére került a szakma az ország gazdaságában és az agráriumon belül egyaránt, és kedvező az ágazat megítélése a döntéshozók és a vásárlók szerint is. A folyamatok tehát jó irányba indultak el, és ha ezzel élni tud a szakma, akkor hosszabb távon is a helyére kerül a díszkertész ágazat a gazdasági súlyát tekintve is. Ehhez azonban továbbra is nélkülözhetetlen a szakmai összefogás.

Bővítették a választékot

Matthias Tillman termesztéstechnológiai előadását Bíró Zoltán (Bíró Kft.) tolmácsolta
A következő év termesztési szezonjára készülve Matthias Tillman rengeteg termesztési ötletet osztott meg a résztvevőkkel Bíró Zoltán (Bíró Kft.) tolmácsolásában. A Selecta One cég szakértője 20 éven keresztül a világ számos országában termesztett dísznövényt, a szemináriumon néhány tavaszi növény, az Os­teospermum, a Calibrachoa és a Petunia termesztéséhez adott tanácsokat.

A Beppler Kft. ügyvezető igazgatója, Gaál Győző vágottkrizantém-fajtabemutatóval készült. Bár előadásában idő szűke miatt nem térhetett ki mind a harminc fajta ismertetésére, kiemelte azokat, amelyekről a jövőben még egészen biztosan hallani fogunk, így az Adana, a Maxim és Lasa fajták főbb tulajdonságait vázolta. Szerinte a következő időszak egyik meghatározó hófehér, nagyvirágú fajtája a Kibo lehet, amely sötétítés nélkül időzíthető halottak napjára. A Düm­men Orange programjának újdonságai közül azokat ismertette, amelyekkel meghosszabbítható a kora nyári, nyári értékesítési időszak, és felhívta a figyelmet a lehetséges választékbővítő fajtákra, amelyek impulzusvásárlásra ösztönző, jól értékesíthető termékek lehetnek.

A Sum­merline szegfűfajta-sorozat jól illeszthető a balkonnövények és egynyáriak mellé, míg a Pover Quix sorozat előnevelt évelőiből extra nagyméretű növényeket kínál a cég.

A nyolc nemzetség (Campanula, Digiplexis, Echinacea, La­vandula, Leucanthemum, Phlox, Salvia, Gaillardia) 39 fajtáját június–júliusi értékesítésre javasolta.

A kereskedők, termesztők figyelmébe ajánlotta a tavaly összeállított zöldségpalánta-programjukat is. Mint mondta, hosszabb ideje tapasztalják, hogy sok vásárló szeretne a saját kertjéből, balkonjáról vegyszermentes zöldséget szüretelni. Ezért Magyarországon kedvelt, ízletes zöldségfajták magoncaival bővítették a választékukat. Jelenleg 16 paradicsom- és 10 paprikafajtát kínálnak, ezek szakaszos elültetésével a vásárlók mindig friss és ropogós árut szedhetnek.

Újabb vevők, újabb feladatok

Rizmayer Katalin, a Floretum Kft. vezetője arra világított rá, hogy a nemesítői és termesztői szakértelem milyen formában járulhat hozzá a vásárlói elégedettség növeléséhez. Mint mondta, ő is tapasztalta, hogy a tavaszi háztáji és városi kertészkedési lendület sok új vevőt is hozott. Ez pedig újabb feladatot és felelősséget is ró a kertészekre, hiszen ezeket a vevőket úgy kell kiszolgálni, hogy elégedettek legyenek és visszatérjenek. Részletezte, hogy mi mindent tehet a nemesítő és a termesztő azért, hogy a vásárlók hosszú ideig örömüket leljék a választott növényben. Ismertette a magyar klímához és piachoz legjobban igazodó muskátlifajtákat, így a Cal­liope sorozat tagjait, de megismerhettük a régió klímájának leginkább megfelelő dália-, begónia-, tölcsérjázmin-, petúnia- és kánnafajtákat, valamint a betegségeknek jól ellenálló Impatiens wal­leriana- és Vinca-fajtákat is. A szakember szerint várhatóan növekedni fog az igény és az érdeklődés a beporzóbarát fajták iránt, ezért ők külön erre a célra összeállított listával készülnek.

A minőségen múlik

Kővári András részletesen értékelte az idei krizantémszezont, és szólt az Apollo, a Creamist, a Palisade és a Magnum fajták piaci lehetőségeiről, tulajdonságairól. Az első osztályú csokros krizantémból eleget termeltek a kertészek, a különleges virágú, 12-es cserepes, háromdugványos krizantémok mind elfogytak. A multiflora cserepes fajták minden méretéből óriási kínálat volt. A krizantémtermelő akkor jár a legjobban, ha már a dugvány megvásárlásakor tudja, kinek fogja eladni az áruját, hangsúlyozta.

Fontos, hogy a termesztők felismerjék, csak a jó minőségű árut érdemes értékesíteni, ehhez pedig nélkülözhetetlen a stabil vásárlói kör, aminek a kialakítására időt kell szánni.

Aki igazán komolyan gondolja a termesztést, akár exportálhat is, hiszen ma már nem lehetetlen például Bécsben értékesíteni a krizantémot, mondta Kővári András. Ehhez természetesen kiváló minőségű, fényes levelű krizantémot kell kínálni, ami speciális levéltrágya használatával lehetséges. Az előadó szerint a szép virágot termelők jó szezont zártak.

Ne mindent egy lapra

A Szirom Kft. sikertörténeteket, sikernövényeket, sikerötleteket osztott meg a közönséggel. A 30 éves jubileumát ünneplő cég vezetője, Varga Balázs szerint a tavaszi termesztésünk egyik legnagyobb hátulütője az, hogy mindenki az eladási csúcsban próbál a lehető legnagyobb árbevételt elérni. A termesztők a muskátlival és balkonnövényekkel mindent egy lapra tesznek fel, a májusi, júniusi időszakra már nem nagyon marad idő és energia.

Szerinte fontos és érdemes elkezdeni próbálkozni nyáron értékesíthető növények termesztésével, így előadásában számos ötlettel szolgált a fajták kiválasztásához.

Egyebek között bemutatta az Angelonia angustifolia legújabb, a Bidens ferulifolia nagyvirágú fajtáit, a Begonia x hybrida Big fehér fajtaújdonságát, a Begonia x hybrida Funky új sorozatát, a Calibrachoa parviflora Cabaret és Conga kompakt sorozatát, de ismertette a Dianthus Code vadonatúj sorozatát, az Ipomoea, a Pelargonium peltatum Moonflair, valamint az Xtreme Dark Red interspecifikus muskátlihib­ridet, illetve a legújabb Scaevola-, Ne­mesia- és Verbena-fajtákat is. Előadásában cserepes levendula termesztésével kapcsolatban osztotta meg értékesí­tés­ösztönző ötleteit.

Tóth Laura és Tóth Dominik (Tóth Kertészet, Plant Alliance Hungary) szerint a virág iránt megnövekedett érdeklődést érdemes megragadni, és „alkotó kertészként” a környezet igényeinek felmérésével, tudatos, az egyes generációk igényeire összpontosító marketinggel támogatni az értékesítést.

A klímaváltozásra jól reagáló egynyári és balkonnövények közül kiemelték az álló és futó muskátlitípusok legjobb tulajdonságait ötvöző interspe­ci­fi­kus Champion sorozatot, az új Be­gonia- és Bidens-fajtákat, az Impatiens Sempa­tiens sorozatot, a kompakt Pe­tunia Bin­go sorozatot, illetve az új Wonderfall sorozatot. Tóth Dominik a fajták magvetéssel és csíráztatással kapcsolatos tapasztalatairól is beszámolt.

Forray Alfréd az egynyári és balkonnövények biológiai növényvédelmének tapasztalatairól tartott részletgazdag előadást.

A szakmai nap zárásaként Treer András, a Flora Hungaria ügyvezető igazgatója összefoglalta a válságkezelés külföldi példáit, és összegezte a járvány díszkertész ágazatot érintő, világszerte tapasztalható pozitív és negatív hatásait.

Az előadásokra részletesebben is visszatérünk lapunk következő számaiban.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.

Többet, drágábban - rózsát Valentin-napra

A virágkertészek számára idén jól sikerült a Valentin-nap. Az azt megelőző két hét során a Royal FloraHolland szerint 33%-kal több virágot értékesítettek Európa-szerte.

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

80 százalékkal csökkent a spanyol olívaolaj exportja az Egyesült Államokba, mióta Donald Trump 25 százalékos vámot vetett ki rá, megtorolva ezzel az Airbus-nak nyújtott uniós támogatást. Joe Biden érkezése a Fehér Házba nem hozott változást, a tarifa továbbra is érvényes. A García de la Cruz testvérek csúcsminőségű termékei tartják magukat, mivel nem árérzékenyek, de megfizethetőbb termékeik nem kelendőek.

Kiskertek zöldség ászai: heirloom, heritage fajták

Magyarra fordítva ezek az ereklye, vagy örökség fajták, amelyek kiskertekbe nagyon ideálisak. Ha ilyen régi zöldségfajtákat vetünk, azzal hozzájárulunk a tájfajták fennmaradásához, emellett pedig a termésből kiszedett magot jövőre is újravethetjük. Ezt az F1-es hibridekkel nem éri meg megcsinálni…

Készítsünk domboságyást

Az ágyásokban történő kertészkedésnek sok előnye van, ha az ágyás kiemelkedik a talajszintről, akkor kényelmesebbé is teszi a munkavégzést. A klasszikus magas ágyásnál a dombos ágyás kicsivel másabb, eltüntethetjük benne a lehullott faleveleket, kisebb gallyakat...

Csak Mexikóban érlel magot a hegyi pálma

A hegyi pálmát (Chamaedorea elegans) mintegy ötven éve termesztik szobanövényként. Világszerte állandó tagja a virágüzletek és növénykereskedések kínálatának, bár számos néven ismert, hívják mexikói bambuszpálmának, gyompálmának, de törpepálmának is. Kevesen tudják, de az eredetileg Mexikóból származó növény csak ott, valamint a szomszédos Guatemalában és Belize-ben hoz magokat.

Személyes tapasztalataiból építkezik

Horváth János főállásban műszaki szakelőadó a MÁV-nál, mellette pedig már több mint 30 éve gazdálkodik a Veszprém megyei Békáson. A kertművelést, az állatokról való gondoskodást nagyszüleitől, szüleitől tanulta el. Saját vállalkozásában, a Horváth Farmon kezdetben állatokat tartott, majd néhány éve gyógynövénytermesztésre váltott.

Mogyorós csoki, csak épp a mogyoró virágából

Aki látott már mogyorófát virágozni, bizonyára meglepődött azon, hogyan képes ez a növény dacolva hóval, faggyal olyan korán virágba borulni. Mivel időben felkészül, így már az első enyhébb napokat is rögtön ki tudja használni. Csupán egy kicsit közelebb kell menni hozzá és meg is értjük, hogy a titok az, hogy nincs titok.

Eper- és tökmag került a magbunkerbe

A Norvégiában működő „világvége csarnok”, vagyis a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker évente háromszor fogad új tételeket a mintegy ötmillió növényfaj szaporítóanyagát őrző tarolóiban. Az idei első betétek között a görögdinnye, az eper és a sütőtök magja is szerepel számos más afrikai, európai és dél-ázsiai génbankból származó tétel mellett.

A kreatív farmerek segítenek a kertészkedőknek

Teljesen vagy majdnem kezdő, és haladó kiskertészeknek is ajánlja ingyenesen letölthető könyvét a Kreatív Farmer. Olyanoknak, „akik igazoltan “tiszta eredetű”, egészséget védő magas vitamin- és tápanyagtartalommal rendelkező zöldségeket, gyümölcsöket, fűszer-, gyógy-, csíra- és mikronövényeket szeretnének kül-, vagy akár beltéren is termeszteni maguk és szeretteik számára.