Back to top

Díszkertész ágazat - Változások a technológiában

A járványügyi helyzet idén nem sok lehetőséget adott szakmai találkozók, továbbképzések szervezésére. A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szemináriumára még éppen sor kerülhetett a novemberi szigorítások bevezetése előtt, de a szervezők eleve úgy hirdették meg, hogy azt online is követhették az érdeklődők.

Az Angelonia jó választékbővítő lehet
A tavaszhoz hasonlóan a termesztők és kereskedők most is csak találgatják, hogy a várható változások hogyan érintik majd a gazdaságot, a vállalkozásokat, mondta a szeminárium első előadója, Orlóci László. A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szer­vezetének elnöke kiemelte, hogy mindenekelőtt a saját, valamint szeretteink egészségének megőrzése a cél, ugyanakkor fontos az is, hogy az ágazatban dolgozók megélhetését biztosító termesztésben, illetve dísznövény-kereskedelemben ne legyenek fennakadások.

Az elnök sorra vette a tavaszi idény válságkezelésének legfontosabb állomásait, az egész ágazaton átívelő válság túlélésének lehetőségeit.

Emlékeztetett, hogy a kezdeti ijedség mind külföldön, mind hazánkban végigsöpört a vállalkozásokon, de szerencsére itthon a kertészeti kereskedelmi egységek és virágboltok nyitva maradhattak, így sikerült megakadályozni a vállalkozások gazdálkodásának ellehetetlenülését, és megőrizni a munkahelyeket is.

Segítő intézkedések

A cégek az online kereskedelmi lehetőségeket gyorsan felismerték, közvetlenül érezhették az e-értékesítés hasznát, sokan ekkor szembesültek azzal, hogy ezt az értékesítési csatornát sem szabad elhanyagolni. A következő lépésben megtörténtek azok a kormányzati intézkedések, amelyeknek a hatását csak később lehetett érzékelni, és amellyel sokan tudtak élni. A járulékfizetési kötelezettséget halasztották, illetve sok esetben elengedték, ami nagyban segítette a cégek pénzügyi egyensúlyának megtartását. A harmadik intézkedés a munkaerő, az alkalmazottak megtartásához járult hozzá.

A munkabér-támogatás az egész ágazat számára példa nélküli lehetőség, egyben merőben új dolog volt.

A végső döntésnek köszönhetően munkavállalónként közel félmillió forint támogatást lehetett igényelni, és erre azok is jogosultak voltak, akik részmunkaidős alkalmazottakat foglalkoztatnak. A másfél milliárd forint keretösszegű támogatás jelentős segítséget nyújtott, egyúttal mérföldkőnek számított az ágazat életében, mert az soha nem kapott még ekkora támogatást.

A válság ráirányította a figyelmet a díszkertész szakma fontosságára, emelte ki Orlóci László. Bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt időszakban helyére került a szakma az ország gazdaságában és az agráriumon belül egyaránt, és kedvező az ágazat megítélése a döntéshozók és a vásárlók szerint is. A folyamatok tehát jó irányba indultak el, és ha ezzel élni tud a szakma, akkor hosszabb távon is a helyére kerül a díszkertész ágazat a gazdasági súlyát tekintve is. Ehhez azonban továbbra is nélkülözhetetlen a szakmai összefogás.

Bővítették a választékot

Matthias Tillman termesztéstechnológiai előadását Bíró Zoltán (Bíró Kft.) tolmácsolta
A következő év termesztési szezonjára készülve Matthias Tillman rengeteg termesztési ötletet osztott meg a résztvevőkkel Bíró Zoltán (Bíró Kft.) tolmácsolásában. A Selecta One cég szakértője 20 éven keresztül a világ számos országában termesztett dísznövényt, a szemináriumon néhány tavaszi növény, az Os­teospermum, a Calibrachoa és a Petunia termesztéséhez adott tanácsokat.

A Beppler Kft. ügyvezető igazgatója, Gaál Győző vágottkrizantém-fajtabemutatóval készült. Bár előadásában idő szűke miatt nem térhetett ki mind a harminc fajta ismertetésére, kiemelte azokat, amelyekről a jövőben még egészen biztosan hallani fogunk, így az Adana, a Maxim és Lasa fajták főbb tulajdonságait vázolta. Szerinte a következő időszak egyik meghatározó hófehér, nagyvirágú fajtája a Kibo lehet, amely sötétítés nélkül időzíthető halottak napjára. A Düm­men Orange programjának újdonságai közül azokat ismertette, amelyekkel meghosszabbítható a kora nyári, nyári értékesítési időszak, és felhívta a figyelmet a lehetséges választékbővítő fajtákra, amelyek impulzusvásárlásra ösztönző, jól értékesíthető termékek lehetnek.

A Sum­merline szegfűfajta-sorozat jól illeszthető a balkonnövények és egynyáriak mellé, míg a Pover Quix sorozat előnevelt évelőiből extra nagyméretű növényeket kínál a cég.

A nyolc nemzetség (Campanula, Digiplexis, Echinacea, La­vandula, Leucanthemum, Phlox, Salvia, Gaillardia) 39 fajtáját június–júliusi értékesítésre javasolta.

A kereskedők, termesztők figyelmébe ajánlotta a tavaly összeállított zöldségpalánta-programjukat is. Mint mondta, hosszabb ideje tapasztalják, hogy sok vásárló szeretne a saját kertjéből, balkonjáról vegyszermentes zöldséget szüretelni. Ezért Magyarországon kedvelt, ízletes zöldségfajták magoncaival bővítették a választékukat. Jelenleg 16 paradicsom- és 10 paprikafajtát kínálnak, ezek szakaszos elültetésével a vásárlók mindig friss és ropogós árut szedhetnek.

Újabb vevők, újabb feladatok

Rizmayer Katalin, a Floretum Kft. vezetője arra világított rá, hogy a nemesítői és termesztői szakértelem milyen formában járulhat hozzá a vásárlói elégedettség növeléséhez. Mint mondta, ő is tapasztalta, hogy a tavaszi háztáji és városi kertészkedési lendület sok új vevőt is hozott. Ez pedig újabb feladatot és felelősséget is ró a kertészekre, hiszen ezeket a vevőket úgy kell kiszolgálni, hogy elégedettek legyenek és visszatérjenek. Részletezte, hogy mi mindent tehet a nemesítő és a termesztő azért, hogy a vásárlók hosszú ideig örömüket leljék a választott növényben. Ismertette a magyar klímához és piachoz legjobban igazodó muskátlifajtákat, így a Cal­liope sorozat tagjait, de megismerhettük a régió klímájának leginkább megfelelő dália-, begónia-, tölcsérjázmin-, petúnia- és kánnafajtákat, valamint a betegségeknek jól ellenálló Impatiens wal­leriana- és Vinca-fajtákat is. A szakember szerint várhatóan növekedni fog az igény és az érdeklődés a beporzóbarát fajták iránt, ezért ők külön erre a célra összeállított listával készülnek.

A minőségen múlik

Kővári András részletesen értékelte az idei krizantémszezont, és szólt az Apollo, a Creamist, a Palisade és a Magnum fajták piaci lehetőségeiről, tulajdonságairól. Az első osztályú csokros krizantémból eleget termeltek a kertészek, a különleges virágú, 12-es cserepes, háromdugványos krizantémok mind elfogytak. A multiflora cserepes fajták minden méretéből óriási kínálat volt. A krizantémtermelő akkor jár a legjobban, ha már a dugvány megvásárlásakor tudja, kinek fogja eladni az áruját, hangsúlyozta.

Fontos, hogy a termesztők felismerjék, csak a jó minőségű árut érdemes értékesíteni, ehhez pedig nélkülözhetetlen a stabil vásárlói kör, aminek a kialakítására időt kell szánni.

Aki igazán komolyan gondolja a termesztést, akár exportálhat is, hiszen ma már nem lehetetlen például Bécsben értékesíteni a krizantémot, mondta Kővári András. Ehhez természetesen kiváló minőségű, fényes levelű krizantémot kell kínálni, ami speciális levéltrágya használatával lehetséges. Az előadó szerint a szép virágot termelők jó szezont zártak.

Ne mindent egy lapra

A Szirom Kft. sikertörténeteket, sikernövényeket, sikerötleteket osztott meg a közönséggel. A 30 éves jubileumát ünneplő cég vezetője, Varga Balázs szerint a tavaszi termesztésünk egyik legnagyobb hátulütője az, hogy mindenki az eladási csúcsban próbál a lehető legnagyobb árbevételt elérni. A termesztők a muskátlival és balkonnövényekkel mindent egy lapra tesznek fel, a májusi, júniusi időszakra már nem nagyon marad idő és energia.

Szerinte fontos és érdemes elkezdeni próbálkozni nyáron értékesíthető növények termesztésével, így előadásában számos ötlettel szolgált a fajták kiválasztásához.

Egyebek között bemutatta az Angelonia angustifolia legújabb, a Bidens ferulifolia nagyvirágú fajtáit, a Begonia x hybrida Big fehér fajtaújdonságát, a Begonia x hybrida Funky új sorozatát, a Calibrachoa parviflora Cabaret és Conga kompakt sorozatát, de ismertette a Dianthus Code vadonatúj sorozatát, az Ipomoea, a Pelargonium peltatum Moonflair, valamint az Xtreme Dark Red interspecifikus muskátlihib­ridet, illetve a legújabb Scaevola-, Ne­mesia- és Verbena-fajtákat is. Előadásában cserepes levendula termesztésével kapcsolatban osztotta meg értékesí­tés­ösztönző ötleteit.

Tóth Laura és Tóth Dominik (Tóth Kertészet, Plant Alliance Hungary) szerint a virág iránt megnövekedett érdeklődést érdemes megragadni, és „alkotó kertészként” a környezet igényeinek felmérésével, tudatos, az egyes generációk igényeire összpontosító marketinggel támogatni az értékesítést.

A klímaváltozásra jól reagáló egynyári és balkonnövények közül kiemelték az álló és futó muskátlitípusok legjobb tulajdonságait ötvöző interspe­ci­fi­kus Champion sorozatot, az új Be­gonia- és Bidens-fajtákat, az Impatiens Sempa­tiens sorozatot, a kompakt Pe­tunia Bin­go sorozatot, illetve az új Wonderfall sorozatot. Tóth Dominik a fajták magvetéssel és csíráztatással kapcsolatos tapasztalatairól is beszámolt.

Forray Alfréd az egynyári és balkonnövények biológiai növényvédelmének tapasztalatairól tartott részletgazdag előadást.

A szakmai nap zárásaként Treer András, a Flora Hungaria ügyvezető igazgatója összefoglalta a válságkezelés külföldi példáit, és összegezte a járvány díszkertész ágazatot érintő, világszerte tapasztalható pozitív és negatív hatásait.

Az előadásokra részletesebben is visszatérünk lapunk következő számaiban.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Olajretek-vetőmag – biztonságosan

Az olajretek-vetőmag termőterülete hazánkban ritkán haladja meg a 10 ezer hektárt. A megtermelt vetőmag túlnyomó része export célú termeltetés, kisebb részét a Magyarországon zöldítésre vetett keverékek komponenseként használják fel.

Most kell metszeni a kajszit - megmutatjuk hogyan!

Egészséges, megfelelő méretű és mennyiségű kajszibarack termést szeretnénk a kiskerünkben? Akkor ideje nekilátni a szakszerű metszésnek! Ám, ha valaki most kezdi a kaszitermesztést, gyorsan megtanulhatja a metszés csínját-bínját a videónkból. E munkára az ideális időpont a rügyek megduzzadása utáni és a virágzás előtti időszak.

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

Macskabiztos szobanövények

A macskák ugyan szigorúan húsevők, mégis szeretik megrágcsálni a szobanövényeket, még macskafüvet is árulnak a számukra, amit nyugodtan „legelhetnek”. A fűszálak ugyanis segítenek kiöklendezni a gyomrukban kialakult szőrgombócot. Meglepően sok szobanövény káros a macskánk egészségére, az azálea vagy a ciklámen akár halálos is lehet a számukra, szerencsére nem valószínű, hogy megkóstolnák.

Újabb növényvédőszer-hatóanyagot vonnak ki: nincs többé mankoceb

Nagyon széles körben elterjedt növényvédőszer-hatóanyagtól kell búcsút venni, miután Európa-szerte visszavonták a mankoceb engedélyét. A legkésőbb július 4-ig hazánkba érkezett készleteket október 4-ig lehet értékesíteni és jövő január 4-ig felhasználni.

Már szedik a spárgát Franciaországban

Franciország délnyugati Landes megyéjében február 17-én megkezdték a spárga szedését. Ahhoz azonban, hogy ellensúlyozzák a járványügyi előírások betartása miatti nagyobb költségeket, árat emeltek.

Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak

Idén újabb hároméves periódusát kezdi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya. Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak, hogy még többen fedezhessék fel a friss zöldségek és gyümölcsök ízének erejét.

Nőnapon még nyitva lehetnek a virágboltok

A nemzetközi nőnap tökéletes alkalom arra, hogy a nehéz időkben egy kis örömöt csempésszünk a napjainkba. Egy csokor virág a járvány idején olyan mint egy szimbolikus ölelés, amely azt üzeni a megajándékozottnak: Fontos vagy!

Öntözési melléklet a Kertészet és Szőlészet 9. számában

Március 8. idén nem csupán a nőnap miatt fontos dátum. Március 8-tól adhatják be ugyanis támogatási kérelmüket az elismert öntözési közösségek. A kertészet és Szőlészet hetilapban mind a két témáról olvashatnak.