0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A téli időszak egyik legkedveltebb hagymás dísznövénye

Amaryllis, Hippeastrum, lovagcsillag, hölgyliliom - a sok elnevezés mind ugyanazt a pompás, hatalmas virágú hagymás dísznövényt takarja, ami ráadásul hosszan díszíti otthonunkat. Hajtatása, gondozása, könnyebb mint gondolná!

Az amarillisz tölcsér alakú virágai számtalan színben és mintázatban pompázhat. A nagyméretű virágok a hagyma közepéből előtörő virágszár csúcsán jelennek meg, a levelek jellemzően csak a virágok kinyílása után kezdenek el fejlődni.

A virágzást az ültetési időpont megválasztásával időzíteni lehet.

Ahhoz hogy a karácsonykor boruljon virágba a növény, a nagyméretű (legalább három éves) hagymákat tápanyagokban gazdag talajba október végén, november elején ültessük el úgy, hogy a hagymának körülbelül a harmada kilátszódjon a földből.

Alapos öntözést követően a cserepet állítsuk sötét helyre, úgy, hogy a hagymát kartonpapírból készült „sapkával” lefedjük, ilyenkor a földet ne is öntözzük. Nagyjából 5-6 hét múlva megjelennek a hagymán a rügyek, ezt követően világos meleg helyre kell tenni a cserepet, öntözzük és tápoldatozzuk. Nagyjából 2 hét múlva a növény elkezd virágozni.

Az amarilliszt szaporítani is lehet, a fiókhagymák szétültetésével vagy magról.

A virágzó növény a világos, meleg helyet kedveli, de a tűző napot nem szereti. Növekedési időszakban tartsuk nedvesen a földjét. Két hetente tápoldatozzuk. A páratartalomra nem igényes.

 Az Amarilliszek hosszú életűek, ha helyesen kezeljük őket, minden évben gyönyörködhetünk a virágokban. Nem szükséges gyakran átültetni, elegendő három-négyévente nagyobb cserépbe ültetni őket.

Egy ideje az amarillisz hagymát viaszburkolatban is meg lehet lehet vásárolni. Az így megvásárolt virághagymát csak a megfelelő helyre kell tenni,

rövid idő múlva minden további gondozás nélkül ki fog hajtani. Sem öntözni, sem virágcserépbe nem kell beültetni, a hagymában lévő nedvesség elegendő tápanyaggal és vízzel látja el a növényt a virágzásig.

Azonban a növény a viaszburokban nem tud gyökeret ereszteni, így virágzás után a növény elsárgul és elpusztul. A hagymát nem lehet a komposztba tenni, mivel a viaszréteg nem bomlik le.

Ha újra szeretnénk virágoztatni az így vásárolt hagymát, érdemes a hagymát borító viaszréteget eltávolítani, ez azonban nem mindig sikerül. Ha sikerül, akkor ugyanúgy kell a hagymáról gondoskodni, mint a bevonat nélküli hagymáról, ebben az esetben éveken keresztül számíthatunk arra hogy évről évre virágba borul.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu