Back to top

Indiai kutatók uborka héjából állítanának elő csomagoló anyagot

Ne dobjuk el az uborka héját! Csomagolóanyagnak még jó lehet. Az (IIT) indiai Kharagpur Technológiai Intézet kutatói a magas cellulóz-tartalmú uborkahéjból cellulóz nanokristályokat hoztak létre, amelyek élelmiszer-csomagolóanyagok előállítására alkalmasak.

Az egyszer használatos műanyagot a fogyasztók már tudatosan kerülik, ám az élelmiszerek csomagolásának részeként ezek a műanyagok nagyrészt forgalomban maradnak. A természetes biopolimerek ebben az iparágban nem igazán használhatóak, mivel sem az erősségük, sem a nyúlási, sem az optikai tulajdonságuk, sőt bizonyos esetekben még élelmiszer biztonsági tulajdonságuk sem teszi alkalmassá őket élelmiszerek csomagolására.

Prof. Jayeeta Mitra és N. Sai Prasanna, az intézet kutatói nyers uborkahulladékból kifejlesztett cellulóz-nanoanyagot tudott előállítani- számolt be róla az EE Times India. 

Indiában az uborka sokoldalúan felhasznált zöldségféle, használják salátákhoz, savanyúságokhoz, főzve vagy nyersen is fogyasztják.

De az italipar is feldolgozza, amely során nagy mennyiségű biohulladék keletkezik az uborka héjából, amely cellulózban igen gazdag. Az uborkának mintegy 12%-a lesz hulladék, ami a héjból, vagy akár levágott egész uborkaszeletekből áll. Ebből a hulladékból kivont cellulózokat, hemicellulózt, pektint új bioanyagok előállításához használták fel, amelyek hasznosak a biokompozitokban - mondta Prof. Jayeeta Mitra.  

Hozzátette: vizsgálatuk azt mutatja, hogy az uborka héjából származó cellulóz nanokristályok módosítható tulajdonságokkal rendelkeznek, ami jobb biológiai lebonthatóságot és biokompatibilitást eredményez.

Ezek a nanocellulóz anyagok a közeljövőben erős, megújuló és gazdaságosan felhasználható anyagként jelenhetnek meg, olyan egyedi tulajdonságaik miatt, mint a nagy felület/térfogat arány, a könnyű súly és a kiváló mechanikai tulajdonságok. Az ilyen nanokristályokból alacsony oxigénáteresztő képességgel rendelkező élelmiszer-csomagoló anyagokat lehet előállítani.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/www.eetindia.co.in

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

Esővízhasznosítási tippek

Az emberi tékozlás és nemtörődömség eredménye, hogy a világ természetes vizeink jelentős része erősen szennyezett. A klímaváltozás hatására a világon 30 százalékkal gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor a metropoliszok 70 százaléka küzd rendszeresen visszatérő aszályokkal. Március 6-a a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapja. Erre tekintettel ezúttal az esővíz hasznosításáról írunk.

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Újabb növényvédőszer-hatóanyagot vonnak ki: nincs többé mankoceb

Nagyon széles körben elterjedt növényvédőszer-hatóanyagtól kell búcsút venni, miután Európa-szerte visszavonták a mankoceb engedélyét. A legkésőbb július 4-ig hazánkba érkezett készleteket október 4-ig lehet értékesíteni és jövő január 4-ig felhasználni.

Már szedik a spárgát Franciaországban

Franciország délnyugati Landes megyéjében február 17-én megkezdték a spárga szedését. Ahhoz azonban, hogy ellensúlyozzák a járványügyi előírások betartása miatti nagyobb költségeket, árat emeltek.

Faápolási munkák a Sóstói-erdőben

A NYÍRERDŐ Zrt Nyíregyházi Erdészetének munkatársai március első felében a parkerdő leglátogatottabb részein faápolást és száraz ágnyesést hajtanak végre. A tornapálya környékén és a legforgalmasabb utak mentén élő idős tölgy- és akácfákon sok helyen észleltek balesetveszélyes, száraz ágakat, melyeket még a fészkelési időszak kezdete előtt szeretnének eltávolítani.

Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak

Idén újabb hároméves periódusát kezdi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya. Frutti és Veggi kalandjai Európai Friss Csapat néven folytatódnak, hogy még többen fedezhessék fel a friss zöldségek és gyümölcsök ízének erejét.

Öntözési melléklet a Kertészet és Szőlészet 9. számában

Március 8. idén nem csupán a nőnap miatt fontos dátum. Március 8-tól adhatják be ugyanis támogatási kérelmüket az elismert öntözési közösségek. A kertészet és Szőlészet hetilapban mind a két témáról olvashatnak.