0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Rekordot döntött a banánexport

Új eladási csúcsot ért el ebben az évben Ecuador a banánexport terén. A világjárvány ideje alatt több banánt értékesítettek, mint egy évvel korábban.

Ecuador a világ vezető banánexportőre jó úton halad ahhoz, hogy új értékesítési rekordot érjen el 2020-ban.

Idén január és október között az ország több mint 315 millió doboz banánt exportált, 7,24% -kal többet, mint a 2019 ugyanebben az időszakában

– olvasható a Freshplaza honlapján.

A Banánmarketing és Export Szövetség (ACORBANEC) beszámolója szerint az Európai Unió továbbra is a legnagyobb piaca az ecuadori terméknek, 26,87% -os részesedéssel.

Emellett Oroszország, a Közel-Kelet, az Egyesült Államok, Kelet-Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, az utóbbi kettő jelentős, 20% feletti növekedéssel vesz részt a banánpiacon

A banánértékesítés növekedése egyedülálló kontextusban zajlott, mivel a COVID-19 világjárvány számos piacon érintette a kereskedelmet a kikötők bezárása és a mobilitási tilalmak miatt.

E körülmények ellenére Ecuador fenntartotta exportját, sőt jelentős növekedést ért el. Például

ebben az időszakban az ország 8,2 millióval több doboz banánt adott el az Európai Uniónak, mint 2019 azonos időszakában.

Az Ecuadori Központi Bank szerint ez év januárjától szeptemberig a banánexport 2,414 milliárd dollárt hozott az ecuadori gazdaság számára, és az olajon kívül a banán volt az ország vezető exportterméke.

Forrás: sadyogrody.pl