0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Helyenként már leesett az idei első hó

Télies idővel búcsúzott az idei ősz, az északkeleti országrészben átmeneti hóréteg is kialakult, melyről részletesen beszámolunk. A folytatásban jelentősen megenyhül az idő, újabb csapadék is érkezik, főleg a Dunántúlra, ahol a november jelentős csapadékhiánnyal zárt.
Szombaton észak felől hidegfront és egy magassági hidegörvény érkezett, mely északkeleten havazást okozott.

A kialakult hóréteg többnyire 5 cm alatt maradt, de Miskolc térségében helyenként a 10 cm-t is meghaladta. A hó napközben a nem fagyott talajon, és a kevéssel 0 fok fölötti hőmérsékleten folyamatosan olvadt. A felhőzet az ország fölött vasárnaptól szerdáig nem volt zárt, előbb a Dunántúlon, majd keleten csökkent, így napközben a nap is több órára kisütött, éjjel viszont -5, -9 fokos fagyok is kialakultak. Szerdán estétől egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe került térségünk, mely dél, délnyugat felől egyre enyhébb és nedves levegőt szállít fölénk.

Eddig a csapadék a Dunántúlt érintette, eleinte hullott hó (ma reggelre lepel-2 cm hóréteg alakult ki délnyugaton), majd ónos eső, eső.

Az elmúlt egy hét során összességében 5 mm alatt alakult a csapadék mennyisége, csak délnyugaton esett ettől kissé több.

A talaj országszerte kellően nedves, a jelenlegi eső hatására a Dunántúlon sokfelé sáros, a felszín többfelé fagyott (kis körzetekben még hó is maradt), északkeleten pedig még mindig előfordulnak néhol vízzel borított foltok.

Az alsóbb talajrétegek az Alföld nagy részén és a Dunántúl keleti felén még mindig jelentős mennyiségű nedvességet tudnak befogadni. Eddig még jelentősebb fagy a talajban nem alakult ki, csak a fölső néhány centiméter fagyott meg.

Az előttünk álló egy hét során jelentősen melegszik az idő, vasárnapig délies áramlással egyre enyhébb levegő érkezik fölénk a magasban. A mai csapadék intenzitása gyengül, a Dunántúlra korlátozódik, és holnap el is áll az eső.

A következő csapadékhullám majd vasárnap este, hétfőn valószínű.

A heti csapadékösszeg 5 és 20 mm között valószínű eső formájában, a több csapadékra a Dunántúlon van nagyobb esély. A sok felhő mellett hol keleten, hol nyugaton olyan napok is várhatók, amikor kisüt a nap. A hőmérséklet csúcsértéke a hét végén többnyire 10 fok körül valószínű, aztán hétfőtől mintegy 5 fokot mérséklődik. A komolyabb fagyok megszűnnek, sok éjszaka az ország nagyobb részén fagymentes lesz. A talajfagy megszűnik, felszíne sáros lesz a következő napokban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu