Back to top

A 2020-as Év bortermelője Borbély Tamás!

A Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője Magyarországon választás 2020-as győztesének bejelentése a járványhelyzetre tekintettel az idei évben online sajtótájékoztató keretében történt. Az eredményhirdetésen személyesen vett részt a díjra esélyes öt borász. Az esemény különlegessége, hogy idén 30. alkalommal került átadásra a legrangosabb hazai borászati elismerés.

Évről-évre izgatottan várja a szakma és a borkedvelő közönség, ki kapja a hazai borászat legrangosabb díját. Az eseményt kétlépcsős választás előzi meg. Első körben több, mint háromszáz jelölő – borászok, szakírók, a gasztronómia jelesei - tette le voksát, amiből a 166 tagú Magyar Bor Akadémia tagjai titkos szavazással döntötték el, ki érdemli ki az egy évre szóló elismerést. Négy bortermelőre a kiválasztók köre szavazatot, ám egy jelöltet az eddigi Év bortermelői javasolnak.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Borbély Tamás
Fotó: viniczai

Borbély Tamás – aki az elmúlt 8 évben már szerepel a jelöltek között – rendszeresen három dolgot emel ki: Badacsony, család, Olasz rizling. Mint az eredményhirdetést követően kijelentette, csodálatos borvidéken született, mindennapjainak része a szőlő és a bor. Bár világot látott szakember, a nemzetközi kitekintés számára inkább megerősítést hozott, Badacsony kivételes adottságú terület.

„Badacsony, a folyékony szerelem”, olvashatjuk a borvidék szlogenjét, s a fiatal borász csillogó szemekkel beszél munkájáról, az ágazat szépségeiről. Tamást személye és munkája iránt tanúsított bizalom régóta töretlen, és idén végre beteljesedett a borász nagy álma: az ő nevét mondták ki győztesnek.

Mára biztosan dinasztiává nőtte ki magát a Borbély család, amióta Tamásnak megszületett a fia. A nagyszülők mindkét oldalról szőlőműveléssel, borkészítéssel foglalkoztak. Édesapja a Somló környékén, míg édesanyja a Badacsony tövében szívta magába a szőlő és a bor szeretetét.
A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot mind szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek.

A 23 hektáron gazdálkodó Borbély Családi Pincészet vulkáni talajon termelt tüzes, karakteres borai népszerűek a hazai borfogyasztók körében. A kiváló borok mögött pedig rengeteg munka, idő, kísérletezés áll.

Fotó: Kiss Gergő
„Amióta az eszemet tudom, mindig kint voltam a szőlőben, s bejáratos a pincébe” - fogalmazta meg elköteleződését, a mostani birtokközpont jelentette a játszóteret az ifjú Borbélynak. „Borrendi avatásomon az akkori nagymester, Csanádi József mondta: „Anyatej helyett lopószáron nevelkedett.”

A borász eddigi kedvenc évjárata a 2010-es volt, amikor a sok nehézség ellenére, kitartó munka árán kiemelkedő borokat készítettek, melyekkel komoly sikereket értek el. Hasonlóan alakult a 2016-os évjárat is. Szeretnék minden évjáratból kihozni a maximumot, de főleg megismerni az Olasz rizling rejtette lehetőségeket minden dűlőben. Tamás emellett érdeklődik a pezsgőkészítés iránt is, hiszen repertoárjukból talán már csak ez a termék hiányzik. A jövőben tervezi minél több hazai és külföldi pezsgőház méthode traditionelle pezsgőit megismerni, hogy egyszer, talán nem is olyan sokára, ők is belefoghassanak a pezsgőkészítésbe saját birtokukon.

Tamást 2001-ben a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend borlovaggá ütötte, melynek életében azóta is aktívan részt vesz.

2011-ben a Magyar Bor Akadémia tagjai közé fogadta, 2016-tól Badacsony Hegyközség elnöke, a borvidék szőlészeti küldötte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Etikai-, Jelölő- és Szavazatszámláló Bizottságának elnöke.

„Kezdetektől a helyi fajtákban, helyi értékekben gondolkodunk”- hívta fel a figyelmet, hogy a világfajták okozta eufória nem érintette meg őket. Véleménye szerint lehetőségeink borvidéki, vagy éppen országos szinten az egyediségben rejlenek. Tamás egy korábbi beszélgetésünkben Márait idézte: „Ha az Olasz rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni”. A díjátadón Borbély Tamás Bács hegy Olasz rizlingjüket ajánlotta, amely nem csak az elmúlt hónapok feszültségét enyhíti, de emeli az ünnepi asztal fényét is.

A díjért versengők közül, a jelölés során a legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

  • Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék)
  • Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
  • Ipacs-Szabó István (Villányi borvidék)
  • Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
  • Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)
Forrás: 
magyarmezogadasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabban a tenger fenekén érlelik a borokat

Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel.

Az első rajtól a Nemzeti Parki Termék védjegyig

A hódmezővásárhelyi Hegedűs Gábor hat éve foglalkozik méhekkel. Hobbiméhésznek tartja magát, mégis nagyon komolyan gondolja a méhészetet, a megtermelt áruk értékesítését, sőt Nemzeti Parki Termék védjegyet is szerzett. Egy igen elkötelezett fiatalembert ismerhetünk meg személyében.

Piros és fekete - a ribizli is kiváló boralapanyag

Általános tapasztalataink szerint a bor szőlőből készül, ám sokféle más gyümölcs is alkalmas erre. Egy fiatal pár bebizonyítja, hogy a piros és a fekete ribizli is kiváló boralapanyag. Sőt, a gasztronómiában is megállja a helyét.

A nőnap is lehet borünnep

Közeledik a nőnap! virág mellett borral is kedveskedhetünk a hölgyeknek.

Elrajtolt a „Magyarország étele 2021” szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Széllel szemben

Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Merre tart a magyar szőlő fajtapolitika?

Megkezdte munkáját a Szakmaközi Borszőlő Szaporítóanyag Bizottság, amely munkájában a szakterület neves képviselői vesznek részt. Alapkoncepcióként leszögezhető, hogy tevékenységük egy plusz lehetőséget teremt arra, hogy a termékpálya elejéről megközelítve versenyképesebbé lehessen tenni a magyar szőlő-bor ágazatot.