Back to top

Készüljünk a tavaszra - cserepes és vágott virágok

A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szervezésében tavaly Változások a technológiákban címmel meghirdetett szemináriumsorozat idén is sok izgalmas témát ölelt volna fel, ám a járványügyi helyzet csak egyetlen rendezvény megtartását tette lehetővé. A novemberi szakmai napon a jövő évi egynyári-,balkon-,évelőnövény-és krizantémidényre való fölkészüléshez adtak tanácsokat a szaporítóanyag-forgalmazók.

A személyesen jelen lévők kényszerűen szűk köre mellett annál nagyobb volt az online követők száma, jelezve, hogy a cserepes és vágott virágot termesztőknek nagy szükségük van friss szakmai információkra.

Osteospermum Flower Power Purple Sun
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra

A vegetatív módon szaporított dísznövények nemesítésében, termelésében és forgalmazásában a világ élvonalába tartozó, stuttgarti székhelyű Selecta One képviselője a Bíró Zrt. szakmai partnereként fogadta el a felkérést előadása megtartására. Matthias Tillmann, a Selecta One vezető szaktanácsadója részletesen taglalta az Osteospermum, Calibrachoa, Petunia technológiáját, szerinte ugyanis ezeknek a népszerű kultúráknak a sikeres termesztése az átlagosnál alaposabb ismereteket követel meg. Mindenekelőtt a sorozatokba sorolt fajtákat kell kiválasztani, hiszen azok eltérő fejlődését szem előtt tartva kell felkészülni a termesztésre.

Rövid és hosszú kultúrában

Az Osteospermumból négy sorozatot emelt ki a szakember, ezek a hagyományosnak tekinthető, 18 színt és 3 kanalas szirmú virágot tartalmazó Flower Power, a telt virágú 3D, a jó hőtűrő képességgel rendelkező Summer Hero, valamint az ámpolnákba, balkonládákba vagy tálakba való, csüngő típusú Plaisier.

Matthias Tillmann
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra

A telt virágú fajták előnye, hogy virágaik borús időben, esőben sem záródnak be, mondta Matthias Tillmann, a nevelésük során azonban kerülni kell a növekedésszabályozó használatát, mert attól a növények elvesztik telt habitusukat.

A Sum­mer Hero sorozatba tartozó fajták nyári virágzása kiváló, de nehezebb a termesztésük. Erőteljes növekedésük miatt gyakoribb növekedésgátlásra szorulnak. A Plaisier, az egyetlen csüngő típus vegyes beültetésre is alkalmas. Az Osteosper­mum normál (rövid) és hideg (hosszú) kultúrában is termeszthető, a két módszer közti fő különbség a hőmérséklet-szabályozásban van.

Normál termesztéskor a gyökeres palántákat a 2. és a 8. hét között ültetik 12 centiméteres cserepekbe, szerkezetsta­bil, 6,0 pH-jú közegbe. Az ennél magasabb pH megzavarja a mikroelemek felvételét.

Az első tápanyag-utánpótlásra az ültetés utáni második héten kerülhet sor, minden öntözéssel, vagy időszakosan, hetente egy-két alkalommal.

Osteospermum Flower Power Pink Sun
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra
A Selecta One szaktanácsadója minden esetben kiegyenlített összetételű műtrágyát javasol, az N-P-K arányok változtatásával: a kultúra első felében az N-P-K arány 1-0,5-1, a második felében pedig 1-0,5-2 legyen. A közegbe köbméterenként célszerű 2,5 kg burkolt műtrágyát keverni. Az első három hétben 18 °C-os nappali és éjszakai átlaghőmérséklet ajánlott, 20-22 °C-nál már szellőztetni kell. A napi középhőmérséklet a negyedik héttől csökkenthető 14 °C-ra, a szellőztetés 16-18 °C között történhet.

A Cool Morning technológia alkalmazására a növekedési szakasz után van lehetőség.

Az állományok közegét folyamatosan nedvesen tartják, és a növényeknek a sok fény is jót tesz. Korai virágoztatáshoz a nappalhosszúságot pótmegvilágítással célszerű 16 órára megnyújtani. Ha erre nincs lehetőség, a fényszegény téli termesztés idején érdemes a növényházak ablakait megtisztítani, hogy a lehető legtöbb fény érje az állományt. A fény gyorsítja a nyílást és gátolja a megnyúlást. A növények visszacsípésére az ültetés utáni hetedik napon kerülhet sor, ha elmarad, akkor törpésítésre van szükség.

A hidegkultúrában nevelt gyökeres dugványok ültetési ideje a 40. és 50. hét közé esik.

A legolcsóbb törpésítő eljárás

A Cool Morning technológia alkalmazására a begyökeresedési szakasz után van lehetőség. A módszer során a növényház fűtési hőmérsékletét napfelkeltétől – amikor a legnagyobb a kisugárzás és a legerősebben kellene fűteni – hagyják 6 °C-kal lehűlni (pl. 14 °C-ról 8 °C-ra) és az állományokat ezen tartják egy órán át. A módszer elősegíti a kompakt növekedést, a stabil szárfelépítést és korábbi virágzáshoz vezet, növekedésszabályozásra nincs szükség. A növényházat a napsugárzás melegíti vissza, így igen energiatakarékos megoldás.

Az első négy héten 18-20 °C napi átlaghőmérsékletet tartanak, a szellőztetést 20-22 °C-nál kezdik. A 3 centiméteres hajtáshossz elérése után lépcsőzetesen 4-6 °C-ra csökkentik a fűtési hőmérsékletet, a szellőzőket 2 °C-kal magasabb értéken nyitják. A kívánt virágzási időpont előtt hat héttel a hőmérsékletet fokozatosan emelik 12-14 °C-ra, 16-18 °C-nál szellőztetnek. Ha ezt következetesen betartják, további növekedésszabályozásra nincs szükség. Hidegkultúrában a lehető legszárazabban tartják a növényeket, igény szerint a reggeli órákban öntöznek. A növények leszáradt lombozattal töltik az éjszakát.

Gondot okozhatnak a szivatószövetek az asztalokon, mert négyzetméterenként akár négy liter vizet is képesek megtartani, és éjszaka közel 100%-ra emelhetik a páratartalmat a növényházban.

Télen a legvékonyabb szövet használatával vagy szövet nélküli termesztéssel elkerülhető ez a kockázat.

Petunia Bonnie Camnin Star
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra
Az üvegházban a 6. héten indított normál termesztésben, 12 centiméteres cserepekben nevelt állomány a 15. héttől értékesíthető. A hidegkultúrában a 44. héten kezdett termesztésből pedig a 14. héttől lesz piacos áru.

Magas tápanyagigény

A Selecta One Calibrachoa-fajtái három (kompakt, közepes, erős) növekedési csoportba tartoznak. A kompakt Piu kiscserepes termesztésre, pakkos áruházi értékesítésre való. A középerős Unót visszacsípéssel vagy anélkül is lehet termeszteni, az erős növekedésű Neót pedig 12 centiméteres cserépbe vagy ámpolnába ajánlják.

A fajták termesztéséhez 10,5-12 centiméteres cserepet célszerű választani, és az 5-12. heti ültetésnél korábbi kezdés nem javasolt.

A 25 centiméteres ámpolnacserépben nevelhető fajtákat három dugvánnyal ültetik a 2–9. héten, stabil szerkezetű, 5,5 pH-jú közegbe. A Calibrachoáknak magas a tápanyagigényük. Az ideálistól eltérő, magas pH vashiányt okozhat, a közeg vastartalmát cserepezés után két héttel ellenőrzik. A tápanyag-utánpótlásra 18-10-18 N-P-K összetételű, mikroelemeket is tartalmazó összetett műtrágyát használnak.

Petunia Alpe Tunia Blueberry
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra
Az első három hétben a nappali és az éjszakai hőmérsékletet 19 °C-on tartják a gyors gyökeresedés érdekében, 22-24 °C-nál szellőztetnek. Később 16-18 °C-ra csökkentik a hőmérsékletet, majd a kultúra végén a fűtést tovább mérséklik, ügyelve a magas páratartalmat okozó túlöntözés elkerülésére.

A piros virágú fajták gyökere a legérzékenyebb.

A Calibrachoák fényigénye magas, csak a növényvédelmi munkák vagy törpésítő kezelések idején kell a növényeket árnyékolni. Visszacsípésükre az ültetés után 1,5 héttel kerüljön sor. A Cool Morning módszer ennél a kultúránál is alkalmazható.

A cserépmérettől függően

A bemutatott petúniasorozatok közül a Bonnie a legkompaktabb, közepes termetű a Famous, telt virágú a SweetSunshine, erőteljes az Alpe Tunia, a Sky Family virágai pedig csillagos égboltot mintáznak. A Bonnie fajták kiscserepes (9-10,5 cm) termesztésre valók, nem igényelnek visszacsípést. Cserepezéstől számítva 6-7 hét alatt válnak értékesíthetővé.

A Sky Family tagjai eltérő növekedésűek, hármas kombinációkba is ültethetők, jól viselik az időjárási viszontagságokat. Németországban nagy népszerűségnek örvendenek.

Petunia Famous Dark Violet Picotee
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra
A petúniák a Calibrachoához hasonlóan termeszthetők, programozásuk a cserépmérettől függ. A 10,5-es cserépben nevelt állomány 9. heti ültetéssel, 10. heti visszacsípéssel a 16. héttől értékesíthető, a 12 centiméteres cserepes növények pedig a 17. héttől. A pöttyös szirmú Night Sky fajtát nem szabad növekedésgátló szerrel kezelni, mert a virágok kifehérednek. Bár később visszanyerik eredeti mintázatukat, az eladási időszakban nem szerencsés a színvesztés.

Matthias Tillmann előadását Bíró Zoltán tolmácsolta.

A szakember szerint viszonylag nehéz öt hónap előtt állnak az egynyári- és balkonnövény-termesztők, de az idei tavasz megmutatta, hogy a válság ellenére nagy igény volt a termékeikre.

Az emberek hasznos elfoglaltságot kerestek, szépre, színekre, rendezett körülményekre vágytak. Bíró Zoltán a kertészeket arra biztatta, hogy gazdag választékkal készüljenek a tavaszra, mert az a sok bizonytalanság ellenére is megérkezik.

A Petunia Sky Family növényekből mutatós vegyes beültetések készíthetők
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Földimogyoró – hazai nemesítésből

A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

Plantarium 2021: elképzelhető hogy ismét digitális lesz

A nagyszabású kertészeti kiállítás előkészületei már javában zajlanak. Csak márciusban tudnak végleges döntést hozni arról, hogy milyen formában kerül sor az eseményre.

Kertészet és Szőlészet retro

Hetvenedik évfolyamába lépett a Kertészet és Szőlészet, híres korok tanúja volt, nagy felvirágzásokról és kevésbé dicső időkről egyaránt mesélnek írásai. Aki szereti a retrót, az tartson velünk, pörgessük végig a régi lapszámokat – ezúttal a tartalomban való különösebb elmélyülés nélkül.

Alig indult el, de már most tudni: az idei Educatio kiállításra sokáig emlékezni fognak

Megnyitotta "kapuit" a 2021-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, mely rendhagyó, online formában várja a továbbtanulás előtt álló fiatalok tízezreit. A 21 éves múltra visszatekintő rendezvény három napja alatt ezúttal is minden terítékre kerül a témában.

Családfakészítéssel óvják meg a beltenyészettől a gigantikus dögszagú virágokat a botanikusok

A botanikus kertekben és magángyűjteményekben őrzött titánbuzogányok (Amorphophallus titanum) családfáinak elkészítésével akarják megóvni a botanikusok a dögszagot árasztó, gigantikus növényeket a beltenyészet káros genetikai következményeitől.

Harc a pozsgás ritkaságokért

A pozsgás növények már közel 15 éve divatosak, és minél kedveltebbek, annál többféle típust keresnek a vásárlók. Az érdeklődés várhatóan a közeljövőben sem csökken, a termesztők azonban egyre nehezebben találnak különleges, egyedi változatokat, mondta Bill Steen, a Fleurizon vezérigazgatója.

Szerencsehozó növények az élelmiszerüzletekben

A madársóska (Oxalis) egyike azoknak a fajoknak, amelyek értékesítési időszaka nagyon rövid. Noha néhány kereskedelmi egység már karácsony előtt elkezdi árulni a négylevelű szerencsehozó növényt, a kereslete zömmel a két ünnep közötti néhány napra korlátozódik. Wilhelm Baum düsseldorfi kertészete főként élelmiszerboltoknak és diszkontáruház-láncoknak szállít, 6-7-9 és 11 centiméteres cserepekben.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

Hamar árnyékot adó növények

Egy kert kialakításakor, vagy átalakításakor szükség van némi előrelátásra, térben és időben egyaránt. Mert eltelik néhány év, és a gyorsabban növő növények lassan elnyomják a lassabban fejlődőket, vagy beárnyékolják az alájuk kerülőket. Az ágyások besűrűsödnek. A kert képe folyamatosan alakul, amiben az egyensúlyt a kert gondozójának kell fenntartani.