Back to top

Készüljünk a tavaszra - cserepes és vágott virágok

A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szervezésében tavaly Változások a technológiákban címmel meghirdetett szemináriumsorozat idén is sok izgalmas témát ölelt volna fel, ám a járványügyi helyzet csak egyetlen rendezvény megtartását tette lehetővé. A novemberi szakmai napon a jövő évi egynyári-,balkon-,évelőnövény-és krizantémidényre való fölkészüléshez adtak tanácsokat a szaporítóanyag-forgalmazók.

A személyesen jelen lévők kényszerűen szűk köre mellett annál nagyobb volt az online követők száma, jelezve, hogy a cserepes és vágott virágot termesztőknek nagy szükségük van friss szakmai információkra.

Osteospermum Flower Power Purple Sun
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra

A vegetatív módon szaporított dísznövények nemesítésében, termelésében és forgalmazásában a világ élvonalába tartozó, stuttgarti székhelyű Selecta One képviselője a Bíró Zrt. szakmai partnereként fogadta el a felkérést előadása megtartására. Matthias Tillmann, a Selecta One vezető szaktanácsadója részletesen taglalta az Osteospermum, Calibrachoa, Petunia technológiáját, szerinte ugyanis ezeknek a népszerű kultúráknak a sikeres termesztése az átlagosnál alaposabb ismereteket követel meg. Mindenekelőtt a sorozatokba sorolt fajtákat kell kiválasztani, hiszen azok eltérő fejlődését szem előtt tartva kell felkészülni a termesztésre.

Rövid és hosszú kultúrában

Az Osteospermumból négy sorozatot emelt ki a szakember, ezek a hagyományosnak tekinthető, 18 színt és 3 kanalas szirmú virágot tartalmazó Flower Power, a telt virágú 3D, a jó hőtűrő képességgel rendelkező Summer Hero, valamint az ámpolnákba, balkonládákba vagy tálakba való, csüngő típusú Plaisier.

Matthias Tillmann
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra

A telt virágú fajták előnye, hogy virágaik borús időben, esőben sem záródnak be, mondta Matthias Tillmann, a nevelésük során azonban kerülni kell a növekedésszabályozó használatát, mert attól a növények elvesztik telt habitusukat.

A Sum­mer Hero sorozatba tartozó fajták nyári virágzása kiváló, de nehezebb a termesztésük. Erőteljes növekedésük miatt gyakoribb növekedésgátlásra szorulnak. A Plaisier, az egyetlen csüngő típus vegyes beültetésre is alkalmas. Az Osteosper­mum normál (rövid) és hideg (hosszú) kultúrában is termeszthető, a két módszer közti fő különbség a hőmérséklet-szabályozásban van.

Normál termesztéskor a gyökeres palántákat a 2. és a 8. hét között ültetik 12 centiméteres cserepekbe, szerkezetsta­bil, 6,0 pH-jú közegbe. Az ennél magasabb pH megzavarja a mikroelemek felvételét.

Az első tápanyag-utánpótlásra az ültetés utáni második héten kerülhet sor, minden öntözéssel, vagy időszakosan, hetente egy-két alkalommal.

Osteospermum Flower Power Pink Sun
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra
A Selecta One szaktanácsadója minden esetben kiegyenlített összetételű műtrágyát javasol, az N-P-K arányok változtatásával: a kultúra első felében az N-P-K arány 1-0,5-1, a második felében pedig 1-0,5-2 legyen. A közegbe köbméterenként célszerű 2,5 kg burkolt műtrágyát keverni. Az első három hétben 18 °C-os nappali és éjszakai átlaghőmérséklet ajánlott, 20-22 °C-nál már szellőztetni kell. A napi középhőmérséklet a negyedik héttől csökkenthető 14 °C-ra, a szellőztetés 16-18 °C között történhet.

A Cool Morning technológia alkalmazására a növekedési szakasz után van lehetőség.

Az állományok közegét folyamatosan nedvesen tartják, és a növényeknek a sok fény is jót tesz. Korai virágoztatáshoz a nappalhosszúságot pótmegvilágítással célszerű 16 órára megnyújtani. Ha erre nincs lehetőség, a fényszegény téli termesztés idején érdemes a növényházak ablakait megtisztítani, hogy a lehető legtöbb fény érje az állományt. A fény gyorsítja a nyílást és gátolja a megnyúlást. A növények visszacsípésére az ültetés utáni hetedik napon kerülhet sor, ha elmarad, akkor törpésítésre van szükség.

A hidegkultúrában nevelt gyökeres dugványok ültetési ideje a 40. és 50. hét közé esik.

A legolcsóbb törpésítő eljárás

A Cool Morning technológia alkalmazására a begyökeresedési szakasz után van lehetőség. A módszer során a növényház fűtési hőmérsékletét napfelkeltétől – amikor a legnagyobb a kisugárzás és a legerősebben kellene fűteni – hagyják 6 °C-kal lehűlni (pl. 14 °C-ról 8 °C-ra) és az állományokat ezen tartják egy órán át. A módszer elősegíti a kompakt növekedést, a stabil szárfelépítést és korábbi virágzáshoz vezet, növekedésszabályozásra nincs szükség. A növényházat a napsugárzás melegíti vissza, így igen energiatakarékos megoldás.

Az első négy héten 18-20 °C napi átlaghőmérsékletet tartanak, a szellőztetést 20-22 °C-nál kezdik. A 3 centiméteres hajtáshossz elérése után lépcsőzetesen 4-6 °C-ra csökkentik a fűtési hőmérsékletet, a szellőzőket 2 °C-kal magasabb értéken nyitják. A kívánt virágzási időpont előtt hat héttel a hőmérsékletet fokozatosan emelik 12-14 °C-ra, 16-18 °C-nál szellőztetnek. Ha ezt következetesen betartják, további növekedésszabályozásra nincs szükség. Hidegkultúrában a lehető legszárazabban tartják a növényeket, igény szerint a reggeli órákban öntöznek. A növények leszáradt lombozattal töltik az éjszakát.

Gondot okozhatnak a szivatószövetek az asztalokon, mert négyzetméterenként akár négy liter vizet is képesek megtartani, és éjszaka közel 100%-ra emelhetik a páratartalmat a növényházban.

Télen a legvékonyabb szövet használatával vagy szövet nélküli termesztéssel elkerülhető ez a kockázat.

Petunia Bonnie Camnin Star
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra
Az üvegházban a 6. héten indított normál termesztésben, 12 centiméteres cserepekben nevelt állomány a 15. héttől értékesíthető. A hidegkultúrában a 44. héten kezdett termesztésből pedig a 14. héttől lesz piacos áru.

Magas tápanyagigény

A Selecta One Calibrachoa-fajtái három (kompakt, közepes, erős) növekedési csoportba tartoznak. A kompakt Piu kiscserepes termesztésre, pakkos áruházi értékesítésre való. A középerős Unót visszacsípéssel vagy anélkül is lehet termeszteni, az erős növekedésű Neót pedig 12 centiméteres cserépbe vagy ámpolnába ajánlják.

A fajták termesztéséhez 10,5-12 centiméteres cserepet célszerű választani, és az 5-12. heti ültetésnél korábbi kezdés nem javasolt.

A 25 centiméteres ámpolnacserépben nevelhető fajtákat három dugvánnyal ültetik a 2–9. héten, stabil szerkezetű, 5,5 pH-jú közegbe. A Calibrachoáknak magas a tápanyagigényük. Az ideálistól eltérő, magas pH vashiányt okozhat, a közeg vastartalmát cserepezés után két héttel ellenőrzik. A tápanyag-utánpótlásra 18-10-18 N-P-K összetételű, mikroelemeket is tartalmazó összetett műtrágyát használnak.

Petunia Alpe Tunia Blueberry
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra
Az első három hétben a nappali és az éjszakai hőmérsékletet 19 °C-on tartják a gyors gyökeresedés érdekében, 22-24 °C-nál szellőztetnek. Később 16-18 °C-ra csökkentik a hőmérsékletet, majd a kultúra végén a fűtést tovább mérséklik, ügyelve a magas páratartalmat okozó túlöntözés elkerülésére.

A piros virágú fajták gyökere a legérzékenyebb.

A Calibrachoák fényigénye magas, csak a növényvédelmi munkák vagy törpésítő kezelések idején kell a növényeket árnyékolni. Visszacsípésükre az ültetés után 1,5 héttel kerüljön sor. A Cool Morning módszer ennél a kultúránál is alkalmazható.

A cserépmérettől függően

A bemutatott petúniasorozatok közül a Bonnie a legkompaktabb, közepes termetű a Famous, telt virágú a SweetSunshine, erőteljes az Alpe Tunia, a Sky Family virágai pedig csillagos égboltot mintáznak. A Bonnie fajták kiscserepes (9-10,5 cm) termesztésre valók, nem igényelnek visszacsípést. Cserepezéstől számítva 6-7 hét alatt válnak értékesíthetővé.

A Sky Family tagjai eltérő növekedésűek, hármas kombinációkba is ültethetők, jól viselik az időjárási viszontagságokat. Németországban nagy népszerűségnek örvendenek.

Petunia Famous Dark Violet Picotee
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra
A petúniák a Calibrachoához hasonlóan termeszthetők, programozásuk a cserépmérettől függ. A 10,5-es cserépben nevelt állomány 9. heti ültetéssel, 10. heti visszacsípéssel a 16. héttől értékesíthető, a 12 centiméteres cserepes növények pedig a 17. héttől. A pöttyös szirmú Night Sky fajtát nem szabad növekedésgátló szerrel kezelni, mert a virágok kifehérednek. Bár később visszanyerik eredeti mintázatukat, az eladási időszakban nem szerencsés a színvesztés.

Matthias Tillmann előadását Bíró Zoltán tolmácsolta.

A szakember szerint viszonylag nehéz öt hónap előtt állnak az egynyári- és balkonnövény-termesztők, de az idei tavasz megmutatta, hogy a válság ellenére nagy igény volt a termékeikre.

Az emberek hasznos elfoglaltságot kerestek, szépre, színekre, rendezett körülményekre vágytak. Bíró Zoltán a kertészeket arra biztatta, hogy gazdag választékkal készüljenek a tavaszra, mert az a sok bizonytalanság ellenére is megérkezik.

A Petunia Sky Family növényekből mutatós vegyes beültetések készíthetők
Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Milyen vadgesztenyét ültessünk?

A fehér virágú vadgesztenye a Balkán-félsziget és Elő-Ázsia hegyvidéki részeiről származik, Magyarországra a törökök hozták be. Európában gyorsan elterjedt, szívesen ültették parkosításra és útsorok fásítására.

Áldás vagy átok a gyom?

A kertészkedők egyik legnagyobb kihívása a gyomok elleni küzdelem. A kertművelésre fordított idő jelentős hányadát általában gazolás teszi ki, aminek érdekében sokan hajlandók minden eszköz, akár vegyszereket is bevetni.

Szőlőtőkék terhelése - Engedjük be a fényt

Több lehetőség is nyílik a szőlőtőkék terhelésének szabályozására. Tőketerhelésen a tőkék vegetatív és generatív részei közötti egyensúly megteremtését értjük. Beszélhetünk rügyterhelésről, hajtásterhelésről és fürtterhelésről.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Szőlőtermesztés - Trio-szemzés

Napjaink szőlőtermesztése jelentősen változik, a mennyiségit minőségi szemlélet váltja fel. A fajták megválasztásában gazdasági tényezők, a technikai fejlődés és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet.

Kísérletezzünk új ágyástípusokkal!

A tavasz a természet megújulásának időszaka, amikor mi is nyitottabbak vagyunk az újításokra. Ebben a részben néhány olyan ökológiai szemléletű ágyást mutatunk be, amivel megreformálhatjuk az eddig megszokott termesztési eljárásainkat, adott esetben növelhetjük a terméshozamot is a lassan megszokottnak mondható időjárási viszontagságok közepette.

Támadnak a gyümölcsösök kártevői - ideje védekezni ellenük

A mandula, a barack, a cseresznye és a szilva már elvirágzott. Az almafák most bontották ki szirmaikat, ám e pompás látvány se feledtetheti, hogy ez idő tájt kezdődik a poloskaszagú darázs fajok és a gyümölcsmolyok első nemzedékének rajzása. Ideje nyakon csípni őket, mielőtt jelentős károkat okoznak a kiskertekben, és tönkreteszik még azt a gyümölcsöt is, amelyeket megkíméltek a tavaszi fagyok.

Eperszedő robotok Kaliforniában

A magaságyáson termelt érett, piros színű földieper betakarítására használhatók a kaliforniai advanced.farm nevű startup által kifejlesztett és gyártott TX Harvester földieperszedő robotok. Egyszerre két, egyenként négy sor epret magába foglaló ágyás betakarítását képesek elvégezni.