Back to top

Precíziós gazdálkodás - A cél: a tábla legkisebb részén maximalizálni a jövedelmezőséget

A vírusválság miatti idei rendkívüli események még inkább rávilágítottak arra, mekkora jelentősége lehet az okos megoldások alkalmazásának a hazai agráriumban. Az Agrárszektor Konferencia egyik szekciójának fő témáját az adta, milyen precíziós és digitalizációs eljárásokkal találkozhatnak a hazai gazdálkodók.

Általános vélemény, hogy a mai helyzetben felgyorsulhat a világban hódító modern eszközök és technológiai fejlesztések magyarországi adaptálása, mivel ezek nem csak a hatékonyságot javíthatják, hanem hozzájárulhatnak az agrárvállalkozások még biztonságosabb működéséhez is. Az Agrárszektor Konferencia egyik szekciójának fő témáját az adta, milyen precíziós és digitalizációs eljárásokkal találkozhatnak a hazai gazdálkodók.

Hadászi László előadásában a gyors elérésű applikációkról beszélt. A KITE Zrt. innovációs főigazgatója elmondta, a precíziós gazdálkodás innovatív technológiáin, a PrecZone megoldásain valamint a Partner Profit Program szolgáltatásain keresztül biztosítják, hogy átgondoltan, lépésről lépésre növelje a termelő gazdaságának fenntartható hatékonyságát.

A PrecZone olyan digitális platform, mely megoldást nyújt a mezőgazdaságban keletkező adatok gyors és egyszerű döntéstámogató információvá történő átalakítására.

A precíziós gazdálkodás során részben külső adatforrásból származó, részben a mezőgazdasági termelés valamennyi művelete során történő mérésekből nagy mennyiségű adat keletkezik. Ennek a felhalmozódó adatmennyiségnek az összegyűjtése, rendszerezése, kielemzése és ez alapján történő döntéshozatal a különböző munkafolyamatokban a precíziós gazdálkodás megvalósulásának legmagasabb szintjét jelenti. A rendszert mintegy 600 termelő bevonásával tesztelték, ám a járványhelyzet továbbra sem kedvez a személyes találkozásoknak, ezért a tavaszi szántóföldi rendezvényt követően az őszi betakarítású növények technológiai bemutatóját is a virtuális térbe helyezte át a KITE Zrt. Így született meg a virtuális határszemle.

Tábla vagy zóna?
Fotó: viniczai
Mesterházi Péter Ákos, az Axiál Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője kivételesen a precíziós  gazdálkodásnak nem az előnyeit, hanem a benne rejlő kihívásokat ecsetelte. A mezőgazdasági területek túlnyomó részét még mindig homogénen kezelik, nemhogy a tábla, de sokszor a gazdasági átlagterméshez igazított tápanyag-gazdálkodással. Mint rámutatott,

a precíziós  gazdálkodás  célja, hogy a tábla legkisebb részén lehessen maximalizálni a jövedelmezőséget.

A kérdések már nem táblára, hanem sok esetben táblafoltokra irányulnak, sok adat keletkezik, amit elemeznek, de a gyakorlatban is kellene velük kezdeni valamit. Ahogyan a szakember rámutatott, a a táblán belüli zónák meghatározása jelenti a precíziós gazdálkodás „bölcsek kövét”. Az adatokból kell információt készíteni. Ha belegondolunk, hogy egy-egy táblán belül akár 20-25 zónát is kialakítunk, s a gazdaságok 20-25 táblával is  rendelkezhetnek, be kell látnunk, óriási feladat, miként lesz ezekből az adatokból például kijuttatási terv?

A jelen kor kihívása megvizsgálni a helyspecifikus gazdálkodás folyamatát, annak egyes lépéseit, hogy lássuk, milyen hatása van például egy pontatlan hozammérésnek, egy helytelenül kiértékelt műholdfelvételnek, egy pontatlan zónázásnak, vagy a rosszul felmért termőképességnek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Permetezőrobotok Szentesen

A robotika egyre nagyobb tért hódít a kertészetben is. Az automatizált klímaszabályozás, tápoldatozás mellett mind több hazai üvegházban hívják segítségül a permezető robotokat, és valószínűleg nem kell sokat várni a szedő robotokra sem.

Okos gabonaszonda

Egy magyar találmány forradalmasíthatja a gabonaraktározást: a síktárolókban előforduló nedvesedésre kínál megoldást a GrainMonitor okos gabonaszondája, amely három-négy éves akkumulátoridővel rendelkezik, ez idő alatt nem is kell feltölteni.

Nagyvállalatok és startupok közös munkája ad lendületet a hazai agráriumnak

A Bonafarm, az Axiál és a Syngenta is startupok segítségével kereste a megoldást vállalati kihívásaira a NAK TechLab második inkubációs programjában. A 3 hónapos program során a nagyvállalatok és a startupok összesen 15 együttműködést indítottak el, melyek új agrárszolgáltatások megjelenését alapozták meg.

„Történelmi” változásra van szükség

Olyan mértékű változásra van szükség a mezőgazdaságban az üvegház­hatású gázok csökkentése érdekében, amely ahhoz hasonlítható, mint amikor a lovat felváltotta a földeken a traktor. Egy friss brit tanulmány, a Farming for 1,5 °C (A mezőgazdaság másfél fokért) azokat a gyakorlati módszereket vette számba, amelyekkel az ágazat hozzájárulhat az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

Okos marhaistálló: télen fűt, nyáron szárít

Újgenerációs, energiatakarékos, hőszabályzós szarvasmarha istállót álmodtak meg Észtországban.

Jön a digitális termelés - Korszerű agrárium és élelmiszeripar

A mezőgazdasági termelés, valamint az agrárium által megtermelt alapanyagok feldolgozása, vagyis a teljes élelmiszer-termékpálya korszerűsítése lehet a következő években az egyik legfontosabb fejlődési irány. Az agrárium, illetve az élelmiszeripar további digitalizációja nem csupán a versenyképesség, hanem a generációváltás és az élelmiszer-biztonság miatt is indokolt.

Megbízhatóan, még több innovációval

Szinte semmi nem változott, ugyanakkor nagyon sok dolog megváltozott. Érvényes ez a KITE Zrt. 2020-as gazdálkodására, valamennyi tevékenységére. Például olyan nem várt nehézségekkel kellett megküzdeni ebben az évben, mint a tavaszi 10 hetes aszály, vagy a koronavírus-járvány. Az idei gazdálkodás feltételeiről, a nehézségekről és az új fejlesztésekről kérdeztük Szabó Levente vezérigazgatót.

Környezetiterhelés-csökkentés BASF-módra

Innováció, a digitalizáció, a fenntarthatóság és a partnerség – ezen négy pontban foglalta össze fenntarthatósági törekvéseit a BASF. A cég tisztában van a mezőgazdasági termelők előtt álló kihívásokkal, miszerint a víz, a talaj és biodiverzitás védelme mellett kell élelemmel ellátni a növekvő népességet.

Adni jó, adni öröm

2020 decemberében hivatalosan is bejegyzésre került a KITE Dolgozókért Alapítvány. A szervezet Magyarország egész területén működik és a váratlan élethelyezetekben a cég állományában lévő aktív és nyugdíjas dolgozóinak segítését, a nehéz sorsú, hátrányos helyzetű munkavállalók és családjuk támogatását tűzte ki elsődleges céljául.

Változás az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportjánál

Az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportjának működése évtizedes múltra tekint vissza, ez alatt az idő alatt több változáson is keresztülment, melyek mindegyike a hatékonyság növelése érdekében történt. A gyári helyspecifikus rendszerek támogatása 2020. decemberétől a precíziós csoporthoz tartozik – ennek érdekében két, eddig is a cégnél dolgozó kollégát köszöntenek a csapatban.