Back to top

Áttörés a Jordán-vírus elleni rezisztencianemesítésben

Korábban már említettük, hogy az egyik nagy nemesítőcég nagy sikert ért el a paradicsomot megbetegítő veszélyes vírus elleni rezisztencianemesítésben, röviddel később pedig egy másik ismert nemesítő is óriási áttörést jelentett be.

Sajtóközleményében ezzel az ábrával szemlélteti az Enza Zaden a közepes és a magas fokú rezisztencia közötti különbséget
Fotó: Enza Zaden
Ahogy már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a Bayer akár már a jövő évben kereskedelmi forgalomba hozhatja az első, a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) ellen közepes rezisztenciával (IR) rendelkező paradicsomfajtáit. Nem sokkal később pedig az Enza Zaden is sajtóközleményt adott ki, amelyben arról számol be, hogy paradicsomnemesítő csapatának a betegség elleni magas fokú rezisztenciáért (HR) felelős gént sikerült azonosítania, és pár éven belül várhatóan kereskedelmi forgalomba kerülnek az ezt tartalmazó paradicsomfajták.

A Gemüse című német havilap legfrissebb számában ez utóbbi bejelentés apropóján idézték az Enza hollandiai kutatásvezetőjét. Kees Konst kifejtette, hogy már 2014-ben megtalálták a rezisztenciagént, és 2015 óta dolgoznak rajta, hogy beépítsék a paradicsomfajtákba. Hangsúlyozta, hogy ehhez

kizárólag konvencionális nemesítési módszereket alkalmaznak, vagyis nem lesz akadálya, hogy a leendő fajta akár biotermesztésben is használható legyen.

A fajta már „látótávolságon belül” van, mondta Prudencio Olivares egy online konferencián, de pontosabb információt nem közölt a lap szerint. Még létre kell hozni a hibridvonalakat, és csak utána kezdődhet meg a vetőmagtermesztés először kicsiben, majd komolyabb nagyságrendben, mondta.

Először ott lesz elérhető az új fajta, ahol széles körben elterjedt a ToBRFV vírus, vagyis Európában, az USA-ban, Mexikóban, a Közel-Keleten, Törökországban és Izraelben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Számítógépes analízis a jó emésztés szolgálatában

Egy új matematikai modell segíthet a bélben lévő baktériumok kölcsönhatásának feltérképezésében, mely a különböző betegségek kivédése szempontjából fontos új probiotikumok és speciális étrendek kialakításában játszhat majd szerepet. A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatását nemrég a PNAS folyóiratban tették közzé.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Felvásárlás Ausztriában

Bővíti talajművelőgép-kínálatát a legnagyobb osztrák munkagépgyártó, a Pöttinger. Felvásárolta az alsó-ausztriai Stoitzendorfban működő Cross Farm Solution vállalatot, amely elsősorban vegyszereket kiváltó mechanikus gyomirtó berendezések – kultivátorok, küllőskapák, csillagkerekes forgókapák és rugósfogú gyomboronák – gyártásában szerzett magának elismerést és piaci részesedést.

Töretlen a gomba népszerűsége

A különféle táplálkozási irányzatok terjedésével, és az egészségesebb étkezést követők táborának bővülésével növekszik a gombafogyasztás is. Magas fehérje- és alacsony kalória-,szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis a gomba jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is.

A kutyák tartós stressze összefügg a gazdával való kapcsolattal

A kutyák által tartósan megélt stressz összefügg a gazdával való kapcsolattal - állapították meg a svédországi Linköpingi Egyetem kutatói.