Back to top

Szőlővédelmi újdonságok a BASF-nél

Idei második online kísérleti bemutatóján a szőlőben használható gombaölő szerek fejlesztését mutatta be a BASF. A téma a peronoszpóra és a feketerothadás elleni védekezés volt. Hajnal Gábor marketingvezető hangsúlyozta, hogy a BASF fejlesztésben elkötelezett cégként régóta dolgozik azon, hogy a termesztők számára zökkenőmentes legyen az átmenet a szerkivonásokon.

Piacra hozták a verhetetlen lisztharmat elleni készítményt, a Sercadist és tavaly a peronoszpóra elleni védekezésben új szintet jelentő Delan Pro készítményt.

Vanó Imre termékfelelős és Hoffmann Péter fejlesztőmérnök beszélgetéséből kiderült, hogy az

utóbbi öt évben dinamikusan nőtt a BASF gombaölő szereinek a forgalma, szőlőben idén holtversenyben piacvezetők lettek.

A német cég első szerei az 1960-as években jelentek meg, ezek a máig használt kontakt Polyram és a Delan® 700 voltak. Az Acrobat MZ és a Forum R követte őket a következő évtizedekben, majd a 2000-es években rendkívül fölgyorsult a fejlesztés, sorra érkeztek az új, változatos hatásmódú gombaölő szerek. Először a sokféle kórokozó ellen bevethető storbilurinok kerültek föl a palettára, majd 2010-től kezdődött az SDHI gombaölő szerek felfutása, amelyeket elsősorban a szőlőlisztharmat leküzdésére használnak. A legtöbb készítmény természetesen más kertészeti kultúrák védelmére is alkalmas.

Legújabb fejlesztésük, az Európai Unió szigorú környezet- és egészségvédelmi követelményeinek megfelelő triazol, a Revysol® (mefentriflukonazol) hatóanyag, amelyből különböző készítmények engedélyeztetése folyik a világ számos országában, összesen 40 termény védelmére.

Jövőre hazánkban a gabonafélékben vezetik be a Revycare® készítményt, és már a szőlőben is beállítottak kísérleteket a hatóanyaggal. Hoffmann Péter hangsúlyozta, hogy a piaci bevezetés előtt 8-10 év a fejlesztés folyamata, azután pedig még szélesebb körből tudnak tapasztalatokat gyűjteni a készítményekről, amit felhasználnak a termékek és technológiák további javításához, pontosításához. Ebben a területi képviselők és a gazdák együttműködése alapvetően fontos, és erősíti a kölcsönös bizalmat. A termékek megfontolt használatában segít a BASF 54 állomásból álló növényvédelmi előrejelző hálózata, a Defenso is. Adatai alapján meghatározható a permetezések optimális ideje és a dózis.

A Delan® Pro új szemléletet hozott a peronoszpóra elleni védekezésbe.

Peronoszpóra a hónaljhajtáson
Fotó: Horváth Csilla
A peronoszpóra nem minden évben lép fel járványos mértékben, általában késői, és enyhe fertőzéssel lehet találkozni.

A kontakt hatású gombaölő szerekkel megakadályozható a betegség terjedése, de a gyakorlatban virágzástól általában felszívódó készítményekre váltanak a gazdák, mert számítanak a gyógyító hatásukra és arra, hogy az új növekményt is megvédik a fertőzéstől. A peronoszpóra elleni védekezésnél a szőlő növekedési ütemére is figyelni kell, mert amikor nincs erős növekedés, nem tudjuk kihasználni a drága felszívódó szerek előnyeit, magyarázta Hoffmann Péter. Ebből eredt a gondolat, hogy olyan készítményre lenne szükség, amelyik általános védelmet nyújt és nagy fertőzési nyomásnál is lehet használni. Ez a szer lett a Delan® Pro, amit 2019-ben vezetett be a cég Magyarországon, mindjárt egy peronoszpórajárvánnyal sújtott évjáratban. Előtte 2010-ben okozott hasonlóan nagy kárt ez a betegség.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy április időjárásán múlik, mennyire lesz veszélyes egy évben a peronoszpóra. Tavaly is ott volt erős fertőzés, ahol áprilisban az átlagosnál több csapadék hullott: Egerben, a Kunsági borvidéken és Dél-Dunántúlon. Májusban már az egész országban esős volt az idő, sőt a június és július is. Ha még több lett volna a nyári csapadék, az ország többi borvidékén is súlyos helyzet alakulhatott volna ki.

Tavaly 18-20 nappal azután, hogy a műszerek az első elméleti fertőzési lehetőséget mutatták, meg is találták a peronoszpóra levéltüneteit. Máskor 10-14 elméleti veszélyhelyzet sem eredményez tényleges fertőzést.

Az első tünetek kialakulása után gyorsan elharapózott a betegség, amit a néhol 150 milliméternyi májusi csapadék is elősegített.

Ebben a nehéz helyzetben nagyon jól vizsgázott a Delan® Pro. Alacsonyabb, 1,8 literes hektáronkénti dózisban messze felülmúlta az ismert kontakt szerek hatását, magasabb dózisban (3 l/ha) pedig fej-fej mellett szerepelt a legkorszerűbb felszívódó készítményekkel.

Az idén a feketerothadás okozott váratlan terméskiesést az ország számos pontján, Tokaj-Hegyalján, Egerben és a Kunsági borvidéken. A betegség terjedésében közrejátszik a megváltozott szerhasználat, az ellenálló szőlőfajták térnyerése az Alföldön, valamint a gépi szüret. Sajnos a szőlőkombájnnal könnyű áthurcolni a fertőzőanyagot egyik ültetvényből a másikba.

Az engedélyezési kísérletekben ezért vizsgálták a Revysol® hatóanyag feketerothadás elleni hatékonyságát is, méghozzá mesterséges fertőzéssel.

Szekszárdon egy kísérleti területre előző évi beteg fürtöket akasztottak ki és esőztető öntözéssel segítették elő a fertőzést. Ötször permeteztek a jövendőbeli szerrel 12-14 napos fordulókban, ebből kétszer már a virágzás előtt is kijuttatták a gombaölő szert. A kezeletlen kontrollban július 23-án jelent meg az első levéltünet és pár nappal később már a fürtön is kialakult a betegség. Összességében 60%-os gyakoriságú fürtfertőzést mértek, 10-12%-os borítottsággal a kezeletlen kontrollban. Az ötszöri kezeléssel teljesen sikerült megvédeni a szőlőt, sem lombon, sem fürtön nem alakult ki a betegség.

A feketerothadás levéltünete nem feltűnő
A feketerothadás legnagyobb veszélye, hogy a szőlő minden zöld részét megfertőzi, a levélnyelet és a fürtkocsányt is, így a bogyók fertőzése nélkül is a teljes fürt elhalásához vezet.

Első tünetei a levélen kialakuló, szögletes kávébarna foltok, amelyeket sötét szegély határol. Idővel a foltokban fekete pöttyök válnak láthatóvá, azok a gomba piknídiumai, ahonnan újabb piknokonídiumos fertőzés indul. Bogyón először kis benyomódások látszanak, aztán világosbarna lesz a bogyó, majd elhal és feketén összetöpped. A felszínén ugyancsak kialakulnak a szaporítóképletek.

Az új készítmény engedélyokirata most készül, várhatóan három alkalommal lehet majd használni egy tenyészidőben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mérnökből főállású őstermelő

A valódi szabadságot vidéken lehet átélni. Nem kell rohanni, úgy általában nyugalom van, mindenkinek megvan az elegendő élőhelye és feladata. Ezért szeretek itt élni, dolgozni. Példát mutatok gyerekeimnek, hogy a városi betonban nem lehet gyökeret verni, csak a földben – vallja Dr. Bisztray Dénesné Adrienn, aki a Dörgicsei-medencében termel szőlőt és más gyümölcsöket a családjával.

Most kell metszeni a kajszit - megmutatjuk hogyan!

Egészséges, megfelelő méretű és mennyiségű kajszibarack termést szeretnénk a kiskerünkben? Akkor ideje nekilátni a szakszerű metszésnek! Ám, ha valaki most kezdi a kaszitermesztést, gyorsan megtanulhatja a metszés csínját-bínját a videónkból. E munkára az ideális időpont a rügyek megduzzadása utáni és a virágzás előtti időszak.

Idén sem lesz kevesebb rovarkártevő?

Habár január-februárban voltak hidegebb napok, ezek valószínűleg igazán sokat nem gyérítettek az áttelelő rovarok létszámán. A rovarkártevők nagy része a talajban, repedésekben, növényi maradványokban vészeli át a telet. Ahhoz pedig, hogy a talajfelszín közelében telelő rovarok elpusztuljanak, tartós – 10 °C körüli hőmérséklet szükséges.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Újabb növényvédőszer-hatóanyagot vonnak ki: nincs többé mankoceb

Nagyon széles körben elterjedt növényvédőszer-hatóanyagtól kell búcsút venni, miután Európa-szerte visszavonták a mankoceb engedélyét. A legkésőbb július 4-ig hazánkba érkezett készleteket október 4-ig lehet értékesíteni és jövő január 4-ig felhasználni.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Úttörő, innovatív kiállítás: már látogatható a 39. AGROmashEXPO, ezúttal virtuálisan

Mától látogatható a 39. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, amely a szervezők ígérete szerint a korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan rengeteg hasznos információt, agrárgépipari aktualitást kínál a látogatóknak. Az esemény regisztrációt követően ingyenesen látogatható, a programjai pedig élőben követhetők, sőt, vissza is nézhetők.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.