Back to top

Újabb üzletlánc kötelezte el magát a fenntartható csomagolások terén

A brit Aldi bejelentette következő nagy ívű tervét, miszerint 100%-ban újrahasznosított csomagolásban forgalmazza sajátmárkás reggeli pelyheit év végére.

Az Aldi nem csak a dobozt, hanem a benne található műanyag zacskót is egy újrahasznosítható alternatívával helyettesíti.

Chris McKenry, az Aldi műanyag és csomagolás területének igazgatója elmondta: „Az ennyire népszerű termékeknél a teljesen újrahasznosítható csomagolással pozitív hatást érhetünk el.

Az a célunk, hogy minőségi terméket tudjunk kínálni a piac legalacsonyabb árain és hiszünk benne, hogy ez azt jelenti, hogy több mint nagyszerű termékeket forgalmazunk ezért a vásárlóinknak fenntartható lehetőségeket kell biztosítanunk megfizethető áron.”

Fenntartható csomagolás

A kiskereskedő ezzel a kezdeményezéssel 6500 tonnával kevesebb egyszer használatos műanyagot használ majd évente. A brit Aldi arra törekszik, hogy teljesen átálljon az újrahasznosított, komposztálható vagy újrafelhasználható csomagolások használatára a sajátmárkás termékei esetében legkésőbb 2022 végéig.

Júliusban az Aldi közölte, hogy 2025 végéig két milliárd egyszer használatos műanyag csomagolást von ki a forgalomból.

A nemrégiben bejelentetett műanyagmentes kezdeményezéshez tartozik még az egyszer használatos szatyrok – pl. gyümölcs és zöldség zacskók - megszüntetése is év végéig az Aldi Egyesült Királyságban található üzleteiben.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

Hogyan növelhető a takarmányozás fenntarthatósága – az ipar válaszai

A melléktermékek takarmányban történő felhasználása mindig kompromisszummal jár a szakemberek szerint. A formulázás során a táplálóérték mellett érdemes figyelembe venni a termelés volumenére, valamint a végtermékre (élvezeti érték, technológiai tulajdonságok változása) gyakorolt egyéb pozitív vagy negatív hatásokat.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Szennyezett teljes kiőrlésű lisztet hívtak vissza

Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétvégén az MTI-t.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

A körforgásos takarmányozás 13%-kal növelheti az élelmiszertermelést

Egy új tanulmány szerint, ha több élelmiszer-mellékterméket körforgásos takarmányozásban hasznosítanánk, azokkal akár egymilliárd embert is táplálhatnánk. A Finnországi Aalto Egyetem új kutatása szerint a takarmányipar már most is nagymértékben felhasználja az élelmiszergyártás melléktermékeit, de még mindig bőven van lehetőség a hatékonyság növelésére.

A legjobb ételek az agy egészségének fellendítéséhez

Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá figyelnünk agyunk egészségére. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a demenciában szenvedők száma, részben azért, mert az emberek egyre tovább élnek. Az Egyesült Államokban a 85 és 89 év közötti felnőttek 22 százalékának van demenciája, a 90 éves vagy idősebb felnőttek körében ez az arány 33 százalék.

Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek - ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Napi 4500 adag étel készül majd a Gyulakonyha új épületében

A közétkeztetés kulcsszerepet játszik Magyarország élelmiszer-ellátásában - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Gyulán, ahol átadta a 725 millió forintból megépült, napi 4500 adag ebédet készítő Gyulakonyha Nonprofit Kft. új épületét.