0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Létrehozták a növényfajok legnagyobb katalógusát

Új, kibővített növényfaj katalógust tettek közzé, amelyben német kutatók több mint 1,3 millió fajt ismertetnek.

A lipcsei egyetem és a Német Integratív Biológiai Sokféleség Kutatási Központ (iDiv) kutatói összeállították a világ legátfogóbb katalógusát az ismert növényfajokról. Ez 1 315 562 növény nevét tartalmazza, így

mintegy 70 000-rel sikerült bővíteni az eddigi listát – ami körülbelül 20% -os növekedésnek felel meg. A kutatóknak továbbá sikerült pontosítaniuk 181 000 eddig tisztázatlan fajnak a nevét is.

Ez egy tízéves intenzív kutatómunka csúcspontját jelenti.

A lipcsei katalógus rendkívüli frissítései  kiszélesítik a jelenlegi ismereteket a növényi  fajok elnevezéseiről, és ez helyettesíti a The Plant List (TPL) a katalógust, amit a londoni Royal Botanic Gardens állított össze, és eddig ez volt a legfontosabb referenciaforrás a növénykutatók számára.

„A katalógus jelentősen segít abban, hogy a kutatók a világ minden tájáról ugyanazon fajra hivatkozzanak, amikor a megnevezéseket használják”

– érvelt dr. Martin Freiberg a botanikus kert munkatársa, a katalógus megalkotója. Mint mondta, eredetileg belső használatra szánta adatsorát Lipcsében, de sok kolléga más németországi botanikus kertekből arra buzdított, hogy tegyem mindenki számára elérhetővé. „

„A növénykutatás szinte minden területe a fajok megbízható megnevezésétől függ”

– teszi hozzá Dr. Marten Winter az iDiv központjából. A modern tudomány gyakran azt jelenti, hogy különböző forrásokból származó adatokat egyesítenek. Tehát pontosan tudnunk kell, hogy a kutatók milyen fajokra hivatkoznak, hogy ne keverjük össze az egyik növényt egy másikkal, vagy helytelenül csoportosítsuk őket.

Az LCVP referenciaértékként való használata sokkal magasabb fokú bizalmat ad a kutatóknak, csökkenti a félreértéseket és növeli a kutatási eredmények hitelességét – teszi hozzá.

A kutatók szerint ez a munka óriási feladat volt, de megtérül, Freiberg felbecsülhetetlen szolgálatot tett a növénykutatók számára szerte a világon.

Forrás: phys.org