Back to top

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

A nagy éhínség áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan november végén ukrán egyetemisták egy csoportja

online éttermet hozott létre, ahol olyan alapanyagokat és ételeket mutatnak be, amelyek  1932-1933-ban ezrek életét mentették meg akkor, amikor nem volt rendes élelem.

Bemutatják például a burgonyahéjból vagy szalmából készült palacsintát, nyírfakéregből és vízből készült tésztát és a kukoricacsutka levest is. Aki az ár feliratú fülre kattint, különféle információt kap arról, hogy az egyes ételek hogyan segítették az embereket a túlélésben a nagy éhínség idején, illetve egy kis videófilmet is láthat, amelyben túlélők emlékeznek vissza erre az időszakra.

A szalmás sütemények áránál többek között ez olvasható: "ukránok millióit mentette meg, akik túléltek az igazi ételek helyettesítőinek köszönhetően, mint „a szárított szalma, a romlott gyümölcsök, a burgonyahéj. Szó szerint csak az állatok után ettek" – olvasható a honlapon.

Amint azt a kampány szervezői, az Ukrán Vezetői Akadémia hallgatói hangsúlyozták,

céljuk az információk terjesztése az 1932-1933-as ukrajnai nagy éhínségről. Elmondták, hogy az áldozatok pontos száma még mindig nem ismert, ezért projektjüknek "Az 1932-es számon nem tartottak"  elnevezést adták. 

Egy korábbi, 2017-es megemlékezéshez kapcsolódó projektben el is készítették azokat az  ételeket, amelyek megmentették az embereket a nagy éhínség idején, és Izraelben, Belgiumban valamint Ukrajnában az utcai járókelők ismerkedhettek meg velük.

A kommunista időszakban Ukrajna három éhséghullámot szenvedett el: az 1920-as évek elején, majd az 1930-as években és 1946-1947-ben. A legtragikusabb következményeket az 1932 és 1933 közötti nagy éhínség okozta, amelyben becslések szerint naponta 25 000-en is meghalhattak.

A nagy éhínség Európa egyik legtermékenyebb országában következett be békeidőben, amikor a Szovjetunió hatalmas mennyiségű gabonát exportált.

Ukrajnában a megtermelt összes gabonát lefoglalták a szovjet hatóságok. A történészek szerint az éhínséget mesterségesen hozták létre azért, hogy megtörjék a paraszti ellenállást a kollektivizációval szemben, mert Ukrajnában volt a legnagyobb az ellenállás a tervvel szemben. Becslések szerint legalább 3,5 millió ember halt meg az éhínség idején.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/horecatrends.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiszagolják a beteg húst

A skót kormány bejelentette egy kutyás csapat létrehozását, amely segít megelőzni az afrikai sertéspestis és más egzotikus betegségek bejutását az országba.

A tőzsdére is kihat a rossz floridai narancstermés

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint Floridában a második világháború vége óta a legalacsonyabb lehet a narancstermés - írta hétfőn a The Wall Street Journal.

Már okoseszközről is bejelenthető az egyszerűsített foglalkoztatás

Új szolgáltatással bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA), mostantól az egyszerűsített foglalkoztatás (EFO bejelentés) is rögzíthető az oldalon - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-t.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Jó tapasztalatokkal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Kirívó jogsértés nem történt, a tapasztaltak szerint a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.