Back to top

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

A nagy éhínség áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan november végén ukrán egyetemisták egy csoportja

online éttermet hozott létre, ahol olyan alapanyagokat és ételeket mutatnak be, amelyek  1932-1933-ban ezrek életét mentették meg akkor, amikor nem volt rendes élelem.

Bemutatják például a burgonyahéjból vagy szalmából készült palacsintát, nyírfakéregből és vízből készült tésztát és a kukoricacsutka levest is. Aki az ár feliratú fülre kattint, különféle információt kap arról, hogy az egyes ételek hogyan segítették az embereket a túlélésben a nagy éhínség idején, illetve egy kis videófilmet is láthat, amelyben túlélők emlékeznek vissza erre az időszakra.

A szalmás sütemények áránál többek között ez olvasható: "ukránok millióit mentette meg, akik túléltek az igazi ételek helyettesítőinek köszönhetően, mint „a szárított szalma, a romlott gyümölcsök, a burgonyahéj. Szó szerint csak az állatok után ettek" – olvasható a honlapon.

Amint azt a kampány szervezői, az Ukrán Vezetői Akadémia hallgatói hangsúlyozták,

céljuk az információk terjesztése az 1932-1933-as ukrajnai nagy éhínségről. Elmondták, hogy az áldozatok pontos száma még mindig nem ismert, ezért projektjüknek "Az 1932-es számon nem tartottak"  elnevezést adták. 

Egy korábbi, 2017-es megemlékezéshez kapcsolódó projektben el is készítették azokat az  ételeket, amelyek megmentették az embereket a nagy éhínség idején, és Izraelben, Belgiumban valamint Ukrajnában az utcai járókelők ismerkedhettek meg velük.

A kommunista időszakban Ukrajna három éhséghullámot szenvedett el: az 1920-as évek elején, majd az 1930-as években és 1946-1947-ben. A legtragikusabb következményeket az 1932 és 1933 közötti nagy éhínség okozta, amelyben becslések szerint naponta 25 000-en is meghalhattak.

A nagy éhínség Európa egyik legtermékenyebb országában következett be békeidőben, amikor a Szovjetunió hatalmas mennyiségű gabonát exportált.

Ukrajnában a megtermelt összes gabonát lefoglalták a szovjet hatóságok. A történészek szerint az éhínséget mesterségesen hozták létre azért, hogy megtörjék a paraszti ellenállást a kollektivizációval szemben, mert Ukrajnában volt a legnagyobb az ellenállás a tervvel szemben. Becslések szerint legalább 3,5 millió ember halt meg az éhínség idején.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/horecatrends.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.