0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kevesebb vízzel több termés

Az öntözővíz mennyiségének pontos mérése és a kijuttatás idejének és módjának ismerete lényeges ahhoz, hogy hatékony, fenntartható gazdálkodást és nagy mennyiségű termést lehessen elérni, hangsúlyozza a chilei LemSystem. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelés 70%-a múlik azon, hogy hogyan öntöznek, tehát létfontosságú a vízfelhasználás monitorozása megfelelő szenzorokkal és szoftverekkel.

A pontos mérés nemcsak abban segít a termesztőknek, hogy mérsékeljék a költségeket és hatékonyabban dolgozzanak, hanem több termésre és azáltal magasabb jövedelemre is számíthatnak. Sajnos, aki egyáltalán méri a vízfelhasználását, az is rosszul teszi, állapítja meg a chilei cég. Rendkívül nagy különbség lehet a termésben, annak függvényében, hogy helyesen öntözünk-e.

Nem az a lényeg ugyanis, hogy több vizet adjunk, hanem az, hogy akkor juttassuk ki, amikor a növénynek szüksége van rá. A növények érzékenyek a túl sok vízre is, és ha valakinek nincs megbízható információja arról, hogy mennyit öntözött, előfordul, hogy túlöntözi a növényeit, ami a termés csökkenésével jár.

A jó öntözéshez a teljes gazdaságot behálózó érzékelőrendszert érdemes kiépíteni, ami valós időben ad információt a vízfelhasználásról. A LemSystem által kínált rendszer teljes képet ad a gazdaság vízgazdálkodásáról, a kutaktól kezdve az öntözőcsatornákon át minden műveletig. A cég körülbelül egy évtizede működik Chilében és ügyfelei közt tudja a legnagyobb gyümölcstermesztőket.

Elsősorban a nagy értékű terményeknél használják a cég rendszereit, mint az avokádó, az áfonya, a citrusfélék, a cseresznye és a dió.

Mérik a kutak vízhozamát, monitorozzák a növényeket, a talajt és a vízigényt, az öntözést pedig drót nélküli szelepekkel, központilag vezérlik. Mindezek alapján pontosan lehet tudni, hogy hol és mennyi vízre van szükség. Ehhez internetalapú hálózatba kapcsolt eszközöket és mesterséges intelligenciát használnak, utóbbi képes arra, hogy a beérkező adatok alapján önálló döntést hozzon.

A tapasztalatok alapján a helyes öntözéssel 10%-kal magasabb hozamot értek el a gyümölcstermesztők, és 30%-kal kevesebb vizet használtak föl ehhez.

A vízmegtakarítás fenntarthatóbb gazdálkodást eredményez, illetve több növényt lehet telepíteni a gazdaságban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com