0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Még soha nem volt ilyen új, ami régi

A korábbi Mesterek Tornája versenysorozat huszonhetedik állomásán egy régi hagyomány teljesen új formában, SsangYong Hungarian Masters Balatonvilágos néven kelt életre a névadó szponzor, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Ahogy a nevében is benne van, a helyszín Balatonvilágos volt, mégpedig a Pulai Lovaspark – Kövy Team új fedeles arénája.

Új név, új helyszín, régi hagyomány. A fedett pályás szezon elején vagyunk, a versenyzők lelkesen és frissen, a nemzetközi pályaépítő, Erdélyi Magdolna által megtervezett pálya kihívásainak megfelelő felkészültséggel álltak rajthoz. Érdekesség továbbá, hogy a nagydíj számokban fiatal tehetségek mutatták meg magukat, kimagasló és bravúros teljesítményeket láttunk.

Az akadálypark és a bemutatott autók egyaránt szemet gyönyörködtetőek voltak, a pályalovaglások pedig visszafojtott lélegzetet és boldog elismerést váltottak ki.

A versenyhelyszínen forgattunk és készítettünk riportokat a résztvevőkkel vasárnap, a nagydíj versenyszámok alatt. Szeretnénk ezáltal is egy kis betekintést adni a versenybe, és átadni annak hangulatát.

„Nagyon színvonalas verseny, nagyon jó az új fedeles és a körülmények, méltó helyszíne egy ilyen rangos eseménynek” – hallottuk Horváth Balázs válogatott díjugratótól, ötszörös magyar bajnoktól.

Ifj. Kövy András díjugrató utánpótlás szövetségi kapitány, válogatott díjugrató lovas pedig felidézte, hogy hat éve üzemeltetik a Pulai Lovasparkot, évről évre igyekeznek hasznos fejlesztésekkel javítani a helyszínt, minél jobban kiszolgálni a lovasok igényeit. „Az idei évben elkészült az új fedett lovardánk, most debütál, és nagyon boldogok vagyunk, hogy jól vizsgázik – mondta. Ez egy nagy hagyományokkal rendelkező verseny, édesapám volt a verseny szellemi atyja, ezt a hagyományt szeretnénk feléleszteni és továbbvinni a Díjugrató Szakág támogatásával.

Az idei évben a SsangYonggal kötöttünk egy hosszú távú szponzori szerződést, ők támogatják ezt a versenyt és a további rendezvényeinket is.”

Szotyori Nagy Kristóftól, a Magyar Lovassport Szövetség Díjugrató Szakágának elnökétől tudtunk meg többet a háttérről. Mint elmondta, 1996 óta él a Mesterek Tornája elnevezés, mely eredetileg Kaposvárról indult, majd több év szünet után most a Pulai Lovascentrumban ifj. Kövy András átvette édesapjától a stafétabotot és újraélesztette a Mesterek Tornáját. Egyelőre csak a díjugratósportban, de a terve az, hogy egyszer újra odaérjen, ahonnan indult, tehát az olimpiai szakágak és akár a négyesfogat-hajtás legjobbjai méressék meg magukat.

„Mi örülünk, hogy újraindult, együttesen támogatja a Magyar Lovassport Szövetség és a Díjugrató Szakág. Az utánpótlás kapott nagy szerepet, ami jellemző erre a helyre, hiszen egy utánpótlásnevelő bázisról beszélünk, de azért a felnőtteké talán a főszerep.

A közel 3 millió forint pénzdíjból 800 ezer jut a nagydíjra, melyen elindult a teljes magyar élmezőny” – fejtette ki a szakági elnök, hozzátéve, hogy most került átadásra a fedeles lovarda, mely kitűnő lehetőséget biztosít a lovasoknak. Ez a fedeles egy nagyméretű pályával rendelkezik, ami szinte egyedülálló az országban, kiváló talajjal, megvan hozzá a melegítőpálya, az infrastruktúra.

„Ma már szinte elengedhetetlen, hogy ilyen körülményekkel rendelkezzen egy versenyhelyszín” – mondta.

„Szenzációsan jó a helyszín, szeretnek idejönni a lovasok, szuper a fedett lovarda, abszolút nemzetközi színvonalú a talaj, a belméret és az akadályok” – ezt már Szebényi Dániel, a Díjugrató Szakág elnökségi tagja, a díjugratósport szakkommen­tátora, nemzetközi díjugratóbíró mondta. Örömét fejezte ki, hogy a póni kategóriától a felnőttig voltak nagydíjas versenyszámok, és hogy Erdélyi Magdolna pályaépítő nagyszerű munkát végzett. „Én vagy bíróként, vagy bemondóként tevékenykedem, voltam a melegítőpályán is. Majdnem a teljes magyar élmezőny megjelent: Horváth Balázs ötszörös magyar bajnok, Kövy András, ifj. Szabó Gábor és még sokan mások, azok, akik Nemzetek Díját lovagoltak, akik magyar bajnokságokon dobogón álltak, azok, akik nemzetközi versenyeken szoktak az élen végezni. Vándor Zsófia is itt lesz, az első női lovas, aki díjugrató magyar bajnokságot nyert, úgyhogy izgalmas verseny lesz” – vetítette előre Szebényi Dániel, amíg a versenyek zajlottak.

És valóban izgalmas volt. A pályabejáráson olyan ikonikus lovasok lépték le a távolságokat, hogy csak forogtunk a kamerával, nehogy lemaradjunk valakiről.

Az eredményhirdetésen nagyokat pislogva néztem a rendezvény logójával ellátott nyeregalátéteket, serlegeket, ajándékcsomagokat és a meseszép takarókat. Micsoda felemelő pillanat, amikor a győztesre terítik! Különösen elérzékenyültem a tiszteletkörön, mert a Talent Program résztvevőit jól ismerve pontosan tudtam, hogy mennyi munkát raktak bele az eredményekbe. Dömse Tamással már nyáron készítettünk riportot, jól ismertem maximalizmusát, szerénységét, dolgosságát. Megérdemelten győzött a felnőtt nagydíjban. Örülök, hogy a helyezett lovasok az erőfeszítéseikért a dicsőség mellett értékes díjakkal térhettek haza.

Forrás: Pegazus