Back to top

Még soha nem volt ilyen új, ami régi

A korábbi Mesterek Tornája versenysorozat huszonhetedik állomásán egy régi hagyomány teljesen új formában, SsangYong Hungarian Masters Balatonvilágos néven kelt életre a névadó szponzor, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Ahogy a nevében is benne van, a helyszín Balatonvilágos volt, mégpedig a Pulai Lovaspark – Kövy Team új fedeles arénája.

Új név, új helyszín, régi hagyomány. A fedett pályás szezon elején vagyunk, a versenyzők lelkesen és frissen, a nemzetközi pályaépítő, Erdélyi Magdolna által megtervezett pálya kihívásainak megfelelő felkészültséggel álltak rajthoz. Érdekesség továbbá, hogy a nagydíj számokban fiatal tehetségek mutatták meg magukat, kimagasló és bravúros teljesítményeket láttunk.

Az akadálypark és a bemutatott autók egyaránt szemet gyönyörködtetőek voltak, a pályalovaglások pedig visszafojtott lélegzetet és boldog elismerést váltottak ki.

A versenyhelyszínen forgattunk és készítettünk riportokat a résztvevőkkel vasárnap, a nagydíj versenyszámok alatt. Szeretnénk ezáltal is egy kis betekintést adni a versenybe, és átadni annak hangulatát.

„Nagyon színvonalas verseny, nagyon jó az új fedeles és a körülmények, méltó helyszíne egy ilyen rangos eseménynek” – hallottuk Horváth Balázs válogatott díjugratótól, ötszörös magyar bajnoktól.

Ifj. Kövy András díjugrató utánpótlás szövetségi kapitány, válogatott díjugrató lovas pedig felidézte, hogy hat éve üzemeltetik a Pulai Lovasparkot, évről évre igyekeznek hasznos fejlesztésekkel javítani a helyszínt, minél jobban kiszolgálni a lovasok igényeit. „Az idei évben elkészült az új fedett lovardánk, most debütál, és nagyon boldogok vagyunk, hogy jól vizsgázik – mondta. Ez egy nagy hagyományokkal rendelkező verseny, édesapám volt a verseny szellemi atyja, ezt a hagyományt szeretnénk feléleszteni és továbbvinni a Díjugrató Szakág támogatásával.

Az idei évben a SsangYonggal kötöttünk egy hosszú távú szponzori szerződést, ők támogatják ezt a versenyt és a további rendezvényeinket is.”

Illusztráció
Szotyori Nagy Kristóftól, a Magyar Lovassport Szövetség Díjugrató Szakágának elnökétől tudtunk meg többet a háttérről. Mint elmondta, 1996 óta él a Mesterek Tornája elnevezés, mely eredetileg Kaposvárról indult, majd több év szünet után most a Pulai Lovascentrumban ifj. Kövy András átvette édesapjától a stafétabotot és újraélesztette a Mesterek Tornáját. Egyelőre csak a díjugratósportban, de a terve az, hogy egyszer újra odaérjen, ahonnan indult, tehát az olimpiai szakágak és akár a négyesfogat-hajtás legjobbjai méressék meg magukat.

„Mi örülünk, hogy újraindult, együttesen támogatja a Magyar Lovassport Szövetség és a Díjugrató Szakág. Az utánpótlás kapott nagy szerepet, ami jellemző erre a helyre, hiszen egy utánpótlásnevelő bázisról beszélünk, de azért a felnőtteké talán a főszerep.

A közel 3 millió forint pénzdíjból 800 ezer jut a nagydíjra, melyen elindult a teljes magyar élmezőny” – fejtette ki a szakági elnök, hozzátéve, hogy most került átadásra a fedeles lovarda, mely kitűnő lehetőséget biztosít a lovasoknak. Ez a fedeles egy nagyméretű pályával rendelkezik, ami szinte egyedülálló az országban, kiváló talajjal, megvan hozzá a melegítőpálya, az infrastruktúra.

„Ma már szinte elengedhetetlen, hogy ilyen körülményekkel rendelkezzen egy versenyhelyszín” – mondta.

„Szenzációsan jó a helyszín, szeretnek idejönni a lovasok, szuper a fedett lovarda, abszolút nemzetközi színvonalú a talaj, a belméret és az akadályok” – ezt már Szebényi Dániel, a Díjugrató Szakág elnökségi tagja, a díjugratósport szakkommen­tátora, nemzetközi díjugratóbíró mondta. Örömét fejezte ki, hogy a póni kategóriától a felnőttig voltak nagydíjas versenyszámok, és hogy Erdélyi Magdolna pályaépítő nagyszerű munkát végzett. „Én vagy bíróként, vagy bemondóként tevékenykedem, voltam a melegítőpályán is. Majdnem a teljes magyar élmezőny megjelent: Horváth Balázs ötszörös magyar bajnok, Kövy András, ifj. Szabó Gábor és még sokan mások, azok, akik Nemzetek Díját lovagoltak, akik magyar bajnokságokon dobogón álltak, azok, akik nemzetközi versenyeken szoktak az élen végezni. Vándor Zsófia is itt lesz, az első női lovas, aki díjugrató magyar bajnokságot nyert, úgyhogy izgalmas verseny lesz” – vetítette előre Szebényi Dániel, amíg a versenyek zajlottak.

Illusztráció

És valóban izgalmas volt. A pályabejáráson olyan ikonikus lovasok lépték le a távolságokat, hogy csak forogtunk a kamerával, nehogy lemaradjunk valakiről.

Az eredményhirdetésen nagyokat pislogva néztem a rendezvény logójával ellátott nyeregalátéteket, serlegeket, ajándékcsomagokat és a meseszép takarókat. Micsoda felemelő pillanat, amikor a győztesre terítik! Különösen elérzékenyültem a tiszteletkörön, mert a Talent Program résztvevőit jól ismerve pontosan tudtam, hogy mennyi munkát raktak bele az eredményekbe. Dömse Tamással már nyáron készítettünk riportot, jól ismertem maximalizmusát, szerénységét, dolgosságát. Megérdemelten győzött a felnőtt nagydíjban. Örülök, hogy a helyezett lovasok az erőfeszítéseikért a dicsőség mellett értékes díjakkal térhettek haza.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egyes szintek bírálata a díjlovaglásban

A díjlovaglóprogramok a kiképzési skála felépítése nyomán fokozatosan és szintenként egymásra épülve tagolódnak alaposztálytól a nagydíjig. Ezek a szintek a helyes kiképzési elveket követve bizonyos mérföldköveket jelenthetnek a lovas számára, egyfajta kontrollt, amiben a sorrend betartása rendkívül fontos.

Vezúv, a parancsnoki ló nyugdíjba vonult

Idén áprilisban a magyar lovasélet peremén különleges esemény történt: a magyar rendőrség, egyben a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoki lova, Vezúv nyugdíjba vonult. Életútja során számtalan eseményen bizonyította rátermettségét, méltón jelenítve meg a somogysárdi ménesben végzett lótenyésztői munkát.

Nagy mezőnyök, technikás pályák

A szabadtéri díjugratószezon második hétvégéjén a kecskeméti Airvent Lovas Club – Pataki Ménes volt a legnépesebb verseny szervezője; a Bács-Kiskun megyei helyszín közel 600 startot regisztrált a háromnapos országos minősítőversenyen.

Megkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka

2021. május 1-jén megkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál. Számukra a tagdíj megfizetésének határideje 2021. június 15.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

"Állati" Baby boom a MATE-n

Igazi baby boom van a MATE Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpontjában. A törpekecskét, bivalyborjút, hidegvérű ló és szamár csikót óvó figyelem veszi körül. Ennek köszönheti életét Teri gida is (akit nem táplált az anyja), ugyanis az állatgondozók cumisüvegből etetik az apró jószágot.

Sikeres kampányok a pandémia idején: aranyat és ezüstöt is elhozott a Magyar Termék a 2020-as promócióversenyről

A Magyar Termék Nonprofit Kft. két 2020-as kampánya is díjat nyert „Az év legsikeresebb promóciója 2020" pályázaton.

Állattartó telepek kisebb értékű fejlesztéseit támogató pályázat nyílt

Harmincmilliárd forint keretösszeggel, állattartással foglalkozó gazdálkodók számára hirdetett újabb pályázatot az agrártárca - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Vegán termékekkel nyerte el az Inno d’Ort a Pápai Hús

Elnyerte az Inno d’Or – Év Innovációja 2021 díjat vegán termékcsaládjával a Pápai Hús. A cég a nagy hazai húsipari társaságok közül egyedüliként vágott bele a vegán gyártásba, és sorozatban fejleszti ki az újabb és újabb húsmentes termékeit.

Hatalmas álmodozó voltam - Beszélgetés Felvinczi Lillával

Díjugratónak készült, azonban első saját lováról hamar kiderült, hogy mi sem áll távolabb tőle – cserében megszerettette a díjlovaglás szépségeit Lillával. A kezdeti nehézségek után jöttek a sikerek, és egyik pillanatról a másikra a válogatott keretben találta magát.