Back to top

Társállatok - Kutya, vagy macska?

A kutyák és a macskák belső tulajdonságaikban, lelki világukban jelentősen eltérnek egymástól. Mivel az emberek is különbözőek, így nem csoda, hogy mindkét állatfajnak van rajongótábora, és tartásukra egész iparág épült… A macskások a macskákban az önállóságukat, a függetlenségüket szeretik, míg a kutyások a kutyákban a hűséget és a feltétel nélküli ragaszkodást a gazdihoz.

A macska „otthonülő” típus

Már régóta nagy „harc” folyik a kutya illetve macska tartók között. E két állatcsoport tagjai jellemüket tekintve meglehetősen különbözőek. A kutya egy társ: kirándulni, túrázni is lehet vele. A macska pedig „otthonülőbb” típus, nyugodtan tűri a simogatást akár órákon át, egy film nézése közben is.

Annak eldöntése, hogy melyik közülük a jobb háziállat nem lehetséges, hiszen ez, az állattartó személyiségétől és napi időbeosztásától is függ.

A macskák természetükből adódóan függetlenek. Egyedül járnak vadászni is, mert már megszokták, hogy hogyan védjék meg magukat a rájuk leselkedő veszélyektől. E „magányos vadászoknak” okuk is van az egyedüllétre, hiszen leggyakoribb zsákmányuk - az egér - olyan parányi, hogy aligha lehetne több macska között felosztani – emiatt a közös vadászat lehetősége is értelmetlen.

A kutya emberek között is falkaállat marad

A macskákkal ellentétben a kutyák falkaállatok. A szabad természetben egy kutya egyedül csak ritkán tud megélni. Őseik között a farkasfalkában teljesen egyértelmű rangsor létezik. Ahol csapatban élnek, vadásznak, minden falkatagnak megvan a saját feladata amit köteles ellátni.

A kutya falkaállat, de a családi falkában az ember kell legyen a főnök
Fotó: Bódis Katalin

Ezért van az, hogy a kutya emberi családjában is keresi az „alfa-állatot“ akitől a feladatot kapja.

Aki kutyát vesz magához készen kell állnia arra, hogy biztonságot sugalljon az állatnak és feladatokat, akadályokat állítson neki amiket meg tud oldani. Ehhez a nevelés is hozzátartozik, az újonnan családhoz kerülő kutyák számára jó lehetőséget kínál a kutyaiskola, ahol az ebekre sok feladat hárul, de ezt ők kifejezetten élvezik is.

Csak legyen aki kinyitja a hűtőt!

Sokak szerint a macskák könnyen tartható, gondozható állatok, hiszen szívesen egyedül maradnak. Ez azonban csak részben igaz, még ha a cicák nem is igénylik, hogy a nap minden percében elfoglaltságuk legyen, ám ragadozók, s emellett szükségük van a változatos környezetre. Egy lakásban a különféle mászó-, kaparó,- és rejtőzködési lehetőséget biztosító eszközök között szeretnek élni, amolyan városi-ragadozó módra.

Egy macskatartó említette – akinek e szőrös állatok erős jelleme tetszett meg – hogy nem is az ember tartja a macskát, hanem a macska arra tartja az embert, hogy legyen aki kinyitja a hűtőszekrény ajtaját egy kis hízelgésért cserébe…

A macskák tartása, gondozása valóban egyszerű, ha olyan háziállatokkal hasonlítjuk össze, mint a kutya, vagy egy ló.

Rendszeres séta kell

​​Lehet barátság kutya és macska között - néha...
A kutyák a macskákhoz képest sokkal erősebben kötődnek emberi családjukhoz. Csak kevés kutyafajta annyira nyugodt típus, hogy hosszú ideig egyedül is elfoglalja magát, ellenben a macskáknak meg van a saját napi ritmusuk, amihez nem kell annyi emberi jelenlét, mint amennyit a kutyák igényelnek. A macskák minden különösebb gond nélkül elintézik a dolgukat egy macskatoaletten, azonban a kutyákat ha lakásban élnek rendszeresen ki kell vinni sétáltatni, hogy elvégezzék „amit el kell végezni”… A kutyák - fajtájuktól függően - különböző mozgásigénnyel is bírnak, kedveli a hosszú sétákat, játékot, azaz a gazdával töltött tartalmas időt.

A kutya a sok szabadidővel rendelkezőknek ideálisabb, ennek híján a kutya magányosnak érzi majd magát. Lakásban tartott állatnak a kisebb testű, nyugodtabb fajták az ideálisak, kertes házba szóba jöhetnek a nagyobb testű, nagyobb hely-, és mozgásigényű fajták is.

Kutya és macska barátság

Vannak akik egyszerre szeretnének kutyát és macskát is tartani, pont e különböző jellemvonásaik miatt, minkét faj vonzó lehet. Ekkor a két állatot össze kell szoktatni, ám ez egy hosszabb folyamat. Először a kutyának kell megtanítanunk az alapvető szabályokat hiszen a kutyák a könnyebben taníthatók, fogékonyabbak arra, hogy a gazdájukra hallgassanak.

Egy másik fontos dolog az összeszoktatáshoz hogy hagyjunk időt és teret a két állatnak a barátkozáshoz, de közben figyeljünk rájuk, mert nem biztos, hogy első látásra kialakul a kölcsönös szimpátia. Ilyenkor avatkozzunk közbe, és tartsunk egy kis szünetet az ismerkedésben, majd ha a két állat megnyugodott akkor folytassuk a folyamatot amíg teljesen összeszoknak.

Van amikor nincs meg a szimpátia
Fotó: wikipedia
Az ideális társállat, vagy díszállat kiválasztása nem egyszerű dolog, sok szempont mérlegelése szükséges hozzá. Vegyük sorra az élethelyzetünket (anyagiakat is), az életritmusunkat, az állat leendő életterét. Az is lényeges szempont, mennyi időnk lesz az állatra, és melyik jelleme áll hozzánk közelebb.

Szerencsére a kutyák és macskák között is nagy a fajtaválaszték, tehát nem nagyon kell kompromisszumot kötni az elképzeléseink miatt.

Ha pedig arra jutunk, hogy még nem jött el az ideje egy társállat tartásának, akkor kezdhetünk díszállatokkal is, melyekkel ugyan személyes viszony kevésbé fog kialakulni, de egy akvárium is sok örömet tud okozni, és a terraristák között még az achát csigáknak is népes rajongó tábora van annak ellenére, hogy nem sokat foglalkoznak a gazdájukkal…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Malajziában is kitört az afrikai sertéspestisjárvány

Malajzia 3000 vaddisznó és házisertés megsemmisítését tervezi, miután február közepén a borneói szigeten, Sabah államban afrikai sertéspestisjárvány tört ki.

Macskáink örömmel elfogadják az ételt ellenségeinktől is?

Egy kutatás bebizonyította, hogy a macskák egyáltalán nem preferálják jobban azt a személyt, aki pozitívan viszonyul a gazdájukhoz, mint azt, aki negatívan viselkedik velük szemben.

Győr-Moson-Sopron megyét is elérte az ASP miatti korlátozás

Az elmúlt hetekben újabb területen, ezúttal Dunaalmás külterületén elhullottan talált hat vaddisznó mintájában mutatta ki az ASP vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállításáért

Magas biológiai értékű sertéshús előállítására csaknem kétmilliárd forintos uniós és hazai támogatásból négyéves projektet zárt le a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében - közölték a konzorcium tagjai kedden az MTI-vel.

Hortobágyi idill: így telnek az 50 évvel ezelőtt élt bikák utódainak mindennapjai

Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Hortobágyi Nonprofit Kft. állattartó telepein, melyek egyik legnagyobbján, a kungyörgyi telepen tettünk látogatást. Itt, a téli szálláshelyen közel 1000 állat éli mindennapjait, köztük azok a borjak is, melyek a cég történelmi jelentőségű, tenyésztési vonalak megújítását célzó kezdeményezése nyomán jöttek világra.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.