Back to top

Az immunrendszerünk és a koronavírus - Interjú dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával (2.rész)

Az interjú előző részéből megtudhattuk, hogyan működik az immunrendszerünk. Most megismerhetjük azokat a faktorokat, melyek a működését jelentősen befolyásolják, és hogy mi magunk miként segíthetünk egyszerű módszerekkel szervezetünknek a kórokozók elleni védekezésben.

Figyelem, ha most előfizet a Méhészet szaklapra, 15% kedvezményt kap! Előfizetéshez kattintson ide!

 

Az interjú első részét itt olvashatja.

Dr. Stangaciu, az előzőekben megtudhattuk, hogyan működik az immunrendszerünk, most beszéljünk azokról a faktorokról, melyek befolyásolják!

- Figyelembe kell vennünk, hogy az immunrendszerünk számos faktortól függ. Egy jó terapeutának először is ezeket egyenként meg kell vizsgálnia. Lássuk, hogy melyek ezek:

Stressz: Ez egy különösen fontos tényező és manapság, amikor  minden tévécsatornán nyomasztó híreket hallhatunk a Covid-19-ről, a kortizol szintünk megemelkedik a vérben és elnyomja az immunrendszert.

Szabad gyökök: Ezek szintén hátráltatják az immunrendszerünket. Többnyire sült ételekből, gyors éttermi ételekből, dohányzásból vagy a nagyvárosok szennyezett levegőjéből keletkeznek. Ha a vér és a nyírok “ragacsos” akkor az immunrendszer katonái, a fehér vérsejtek nem képesek elég gyorsan eljutni a megtámadott testrészhez. Mintha egy hadseregnek, sárban, hóban, hidegben kellene felvennie a harcot az ellenséggel.

Kiszáradás: Ez szintén jelentős akadályt jelent az immunrendszernek. Akkor is előfordulhat, ha úgy érezzük, hogy elég vizet iszunk. Például, ha túl sok fehérjét eszünk, akkor sokkal több vízre van szükségünk az emésztéshez. De fizikai mozgás során is veszítünk vizet a tüdőnkön keresztül.

Hogyan állapíthatom meg, hogy ki vagyok-e száradva?

- Vannak fizikai jelek, ha például szorulásunk van, ez lehet ennek a jele. De a nyelvünket is megvizsgálhatjuk, ha a nyelv szélén látszik a fogak nyoma vagy, ha a karunkon lévő bőrt kissé össze csípve megemeljük és az nem simul vissza azonnal a karunkra, az bizony azt jelenti, hogy több vizet kell innunk.

Ha a vizeletünk csak enyhén sárgás színű és nem rossz illatú, általában azt jelenti, hogy rendben van a vízháztartásunk.

Ha úgy gondoljuk, hogy több vizet kellene innunk, hogyan tegyük ezt anélkül, hogy a szervezetünk ne szabaduljon meg gyorsan a bevitt „többlet” víztől?

- Egy nagyon kevés citromlét, mézet adhatunk a vízhez és a szervezetünk sokkal hatékonyabban fogja hasznosítani. De egy csipet só is segíthet, amikor vizet iszunk. Valójában nem arról van szó, hogy óriási mennyiségű vizet igyunk, hanem hogy elegendő víz legyen a szervezetünkben ahhoz, hogy a vérünk és az immunrendszerünk megfelelően működjék. A leukocitáknak képesnek kell lenniük arra, hogy eljussanak oda, ahol a behatolókkal el kell bánniuk.

Oxigénhiány: Különböző módszerekkel javíthatunk ezen. Az egyik a rendszeres és hatékony tonifikáló mozgás a friss levegőn: séta, futás, hegymászás, úszás stb. (Lásd a méhtermékeket is az interjú 3. részében)

A helytelen táplálkozás egy másik jelentős probléma: Ha az emberek nem fogyasztanak elegendő vitamint (B,C,D stb.), enzimeket, ásványi anyagokat, fehérjéket, zsírokat vagy, ha rossz arányban választják ezeket (túl sok szénhidrát, finomított cukor, kevés protein, zsír stb.) az szintén károsítja az egészségüket. De nincs olyan szabály, hogy mindenkinek csak gyümölcsöket, zöldségeket vagy csak fehérjéket, zsírokat kellene ennie. A kínai orvoslás és az Ájurvéda remek személyre szabott tanácsokat ad e tekintettben.

Fáradtság: Az immunrendszerünknek energiára van szüksége. Ehhez pedig legalább 7-8 óra jó minőségű alvásra van szükségünk

Mikroorganizmusok: Ezek szintén befolyásolják az immunrendszerünket.

Számtalan mikroorganizmussal (jótékony baktériummal) élünk együtt, melyek szervezetünk helyes működését segítik.

De mások, például a kártékony baktériumok, vírusok meg is támadhatják a szervezetünket és ilyenkor az immunrendszerünk a túlterheltség következtében nem tud mindegyikkel megbirkózni.

Higiénia: A kézmosás szintén fontos, de a "belső higiénia" talán még fontosabb. Ez csak akkor jöhet létre maradéktalanul, ha a vesénk jól működik és el tudja távolítani a szervezetünkből a vízben oldódó toxinokat. Ugyanígy a beleknek és a májnak szintén jól kell működniük, mivel ezek távolítják el szervezetünkből a zsírban oldódó toxinokat. Ha a tüdönk jól működik, akkor el tudja távolítani az elillanó toxinokat. De a bőrünkön keresztül is távoznak méreganyagok a verejték mirigyeken keresztül

A kapilláris törékenység véleményem szerint a Covid 19-ben az egyik legjelentősebb sérülékenységnek teszi ki a pácienst.

A Covid- 19 halálesetek leírásai alapján a legtöbb pácienseknek mikro trombózisa van, először mikro vérzékenység tapasztalható, mely aztán a vérerekben vérrögök képződéséhez vezet, akárcsak a szívinfarktusban és sztrókban.

Az interjút hamarosan folytatjuk. A következő részben a méhtermékek (méz, virágpor, méhpempő) felhasználási lehetőségeiről lesz szó fertőzések kezdeti szakaszában és betegségek esetén!

 

További cikkeink a témában: 

Méhészjáték az oktatásban

Kevertessen egyedi mézet

 

(Az interjú első részének megjelenése óta napvilágot látott egy német tanulmány, mely egy kérdőív segítségével vizsgálta a méhészek Covid-19 re való immunitását. A tanulmány nem erősítette meg az előző részben említett kínai megfigyeléseket, miszerint a méhészek védettek lennének a koronavírussal szemben, de ebben a tanulmányban a résztvevők korlátozott számát figyelembe véve, nem is tekinthetünk rá úgy, hogy megcáfolta volna a méhtermékek rendszeres használatának immunizáló hatását. Annyit azonban világossá tett, hogy pusztán az, hogy valaki méhész vagy a szezonálisan végzett méhészkedés nem véd a fertőző betegségektől egész évben. Sokkal inkább a méhtermékek rendszeres fogyasztása illetve a méhszúrásoknak való rendszeres, heti kitettségben és az életstílusban keresendő a kínai tanulmány eredménye. A kínai tanulmánymegállapítása addig nyilván hipotézis marad, míg további szisztematikus tanulmányok nem erősítik meg. - A cikk szerzőjének megjegyzése.)

A német tanulmány elérhető: Heidrun Männle, Jutta Hübner, Karsten Münstedt, Beekeepers who tolerate bee stings are not protected against SARS-CoV-2 infections, Toxicon, Volume 187, 2020, Pages 279-284, ISSN 0041-0101)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Sajtkészítők versengtek Béren

Hagyományteremtő céllal rendezték meg az 1. Nógrád Megyei Sajtvásárt és Sajtversenyt Béren. A versenyre több mint harminc megyei és környékbeli sajtkészítő nevezett, összesen 80 termékkel.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

A mennyasszony segített világra egy borjút a saját esküvőjén

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető esküvőn a menyasszony az 1200 dolláros ruhájában sárba bukott, az esküvői fogadáson pedig 100 vendég előtt megszületett egy borjú.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

A pálmaolajmentes termékeket keresik a magyarok

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói részletesen megvizsgálták a pálmaolajat tartalmazó termékek fogyasztói megítélését. A magyar fogyasztók ezen ismeretei meglehetősen szűkösek, a fogyasztók a vásárlások során mégis a pálmaolajmentes termékeket keresik – írja a Sustainability szaklapban frissen megjelent tanulmány.

Megtiltanák az oroszlánok tenyésztését vadászat és kölyöksimogatás céljára Dél-Afrikában

Megtiltanák az oroszlánok tenyésztését vadászat és kölyöksimogatás céljára Dél-Afrikában egy új tervezet szerint.

Ismét összeült a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása is – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.

Európai Bíróság: nem volt törvénytelen a neok betiltása a méhek érdekében!

Az Európai Bíróság tegnap megerősítette, hogy az Európai Bizottság jogosan tiltotta meg a neonikotinoidok használatát a méhek számára vonzó növényeken 2013-ban, a Bayer által az Európai Bizottsághoz benyújtott fellebbezéssel kapcsolatos ügyben hozott ítéletében. A luxembourgi székhelyű intézmény támogatta az elővigyázatosság elvének alkalmazását, és azt, hogy az Európai Bizottság még bizonytalanság esetén is jogosult volt ilyen korlátozásokat bevezetni.