Back to top

Az immunrendszerünk és a koronavírus - Interjú dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával (2.rész)

Az interjú előző részéből megtudhattuk, hogyan működik az immunrendszerünk. Most megismerhetjük azokat a faktorokat, melyek a működését jelentősen befolyásolják, és hogy mi magunk miként segíthetünk egyszerű módszerekkel szervezetünknek a kórokozók elleni védekezésben.

Az interjú első részét itt olvashatja.

Dr. Stangaciu, az előzőekben megtudhattuk, hogyan működik az immunrendszerünk, most beszéljünk azokról a faktorokról, melyek befolyásolják!

- Figyelembe kell vennünk, hogy az immunrendszerünk számos faktortól függ. Egy jó terapeutának először is ezeket egyenként meg kell vizsgálnia. Lássuk, hogy melyek ezek:

Stressz: Ez egy különösen fontos tényező és manapság, amikor  minden tévécsatornán nyomasztó híreket hallhatunk a Covid-19-ről, a kortizol szintünk megemelkedik a vérben és elnyomja az immunrendszert.

Szabad gyökök: Ezek szintén hátráltatják az immunrendszerünket. Többnyire sült ételekből, gyors éttermi ételekből, dohányzásból vagy a nagyvárosok szennyezett levegőjéből keletkeznek. Ha a vér és a nyírok “ragacsos” akkor az immunrendszer katonái, a fehér vérsejtek nem képesek elég gyorsan eljutni a megtámadott testrészhez. Mintha egy hadseregnek, sárban, hóban, hidegben kellene felvennie a harcot az ellenséggel.

Kiszáradás: Ez szintén jelentős akadályt jelent az immunrendszernek. Akkor is előfordulhat, ha úgy érezzük, hogy elég vizet iszunk. Például, ha túl sok fehérjét eszünk, akkor sokkal több vízre van szükségünk az emésztéshez. De fizikai mozgás során is veszítünk vizet a tüdőnkön keresztül.

Hogyan állapíthatom meg, hogy ki vagyok-e száradva?

- Vannak fizikai jelek, ha például szorulásunk van, ez lehet ennek a jele. De a nyelvünket is megvizsgálhatjuk, ha a nyelv szélén látszik a fogak nyoma vagy, ha a karunkon lévő bőrt kissé össze csípve megemeljük és az nem simul vissza azonnal a karunkra, az bizony azt jelenti, hogy több vizet kell innunk.

Ha a vizeletünk csak enyhén sárgás színű és nem rossz illatú, általában azt jelenti, hogy rendben van a vízháztartásunk.

Ha úgy gondoljuk, hogy több vizet kellene innunk, hogyan tegyük ezt anélkül, hogy a szervezetünk ne szabaduljon meg gyorsan a bevitt „többlet” víztől?

- Egy nagyon kevés citromlét, mézet adhatunk a vízhez és a szervezetünk sokkal hatékonyabban fogja hasznosítani. De egy csipet só is segíthet, amikor vizet iszunk. Valójában nem arról van szó, hogy óriási mennyiségű vizet igyunk, hanem hogy elegendő víz legyen a szervezetünkben ahhoz, hogy a vérünk és az immunrendszerünk megfelelően működjék. A leukocitáknak képesnek kell lenniük arra, hogy eljussanak oda, ahol a behatolókkal el kell bánniuk.

Oxigénhiány: Különböző módszerekkel javíthatunk ezen. Az egyik a rendszeres és hatékony tonifikáló mozgás a friss levegőn: séta, futás, hegymászás, úszás stb. (Lásd a méhtermékeket is az interjú 3. részében)

A helytelen táplálkozás egy másik jelentős probléma: Ha az emberek nem fogyasztanak elegendő vitamint (B,C,D stb.), enzimeket, ásványi anyagokat, fehérjéket, zsírokat vagy, ha rossz arányban választják ezeket (túl sok szénhidrát, finomított cukor, kevés protein, zsír stb.) az szintén károsítja az egészségüket. De nincs olyan szabály, hogy mindenkinek csak gyümölcsöket, zöldségeket vagy csak fehérjéket, zsírokat kellene ennie. A kínai orvoslás és az Ájurvéda remek személyre szabott tanácsokat ad e tekintettben.

Fáradtság: Az immunrendszerünknek energiára van szüksége. Ehhez pedig legalább 7-8 óra jó minőségű alvásra van szükségünk

Mikroorganizmusok: Ezek szintén befolyásolják az immunrendszerünket.

Számtalan mikroorganizmussal (jótékony baktériummal) élünk együtt, melyek szervezetünk helyes működését segítik.

De mások, például a kártékony baktériumok, vírusok meg is támadhatják a szervezetünket és ilyenkor az immunrendszerünk a túlterheltség következtében nem tud mindegyikkel megbirkózni.

Higiénia: A kézmosás szintén fontos, de a "belső higiénia" talán még fontosabb. Ez csak akkor jöhet létre maradéktalanul, ha a vesénk jól működik és el tudja távolítani a szervezetünkből a vízben oldódó toxinokat. Ugyanígy a beleknek és a májnak szintén jól kell működniük, mivel ezek távolítják el szervezetünkből a zsírban oldódó toxinokat. Ha a tüdönk jól működik, akkor el tudja távolítani az elillanó toxinokat. De a bőrünkön keresztül is távoznak méreganyagok a verejték mirigyeken keresztül

A kapilláris törékenység véleményem szerint a Covid 19-ben az egyik legjelentősebb sérülékenységnek teszi ki a pácienst.

A Covid- 19 halálesetek leírásai alapján a legtöbb pácienseknek mikro trombózisa van, először mikro vérzékenység tapasztalható, mely aztán a vérerekben vérrögök képződéséhez vezet, akárcsak a szívinfarktusban és sztrókban.

A következő részben a méhtermékek (méz, virágpor, méhpempő) felhasználási lehetőségeiről lesz szó fertőzések kezdeti szakaszában és betegségek esetén! A folytatást itt olvashatja el.

 

További cikkeink a témában: 

Méhészjáték az oktatásban

Kevertessen egyedi mézet

 

(Az interjú első részének megjelenése óta napvilágot látott egy német tanulmány, mely egy kérdőív segítségével vizsgálta a méhészek Covid-19 re való immunitását. A tanulmány nem erősítette meg az előző részben említett kínai megfigyeléseket, miszerint a méhészek védettek lennének a koronavírussal szemben, de ebben a tanulmányban a résztvevők korlátozott számát figyelembe véve, nem is tekinthetünk rá úgy, hogy megcáfolta volna a méhtermékek rendszeres használatának immunizáló hatását. Annyit azonban világossá tett, hogy pusztán az, hogy valaki méhész vagy a szezonálisan végzett méhészkedés nem véd a fertőző betegségektől egész évben. Sokkal inkább a méhtermékek rendszeres fogyasztása illetve a méhszúrásoknak való rendszeres, heti kitettségben és az életstílusban keresendő a kínai tanulmány eredménye. A kínai tanulmánymegállapítása addig nyilván hipotézis marad, míg további szisztematikus tanulmányok nem erősítik meg. - A cikk szerzőjének megjegyzése.)

A német tanulmány elérhető: Heidrun Männle, Jutta Hübner, Karsten Münstedt, Beekeepers who tolerate bee stings are not protected against SARS-CoV-2 infections, Toxicon, Volume 187, 2020, Pages 279-284, ISSN 0041-0101)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.