0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

„Németország eddigi legnagyobb agrármodernizációs programját” jelentette be Julia Klöckner

Mintegy egymilliárd eurót szán Németország az agráriumban megvalósítandó, az éghajlat és a természeti erőforrások védelmét szolgáló beruházásokra – jelentett be Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter. Januártól pályázhatnak a németországi gazdálkodók.

A miniszter „Németország eddigi történetének legnagyobb agrármodernizációs programjaként” mutatta be a támogatási programot.

A német agrársajtóban már régóta emlegetett egymilliárd eurós támogatási keretet Bajorország tartományi miniszterelnöke, Markus Söder szorgalmazta erősen, míg végül döntött róla a szövetségi koalíció, idézte fel az agrarheute.com.

Ennek értelmében 2021 és 2024 között három célterületet támogatnak:

1. 816 millió euróból szeretnének lökést adni a gazdaságok technológiai modernizálásának. Támogatják a precíziós tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatás gépeit, valamint a trágyatárolás olyan megoldásait, amelyekkel csökkenthető az emisszió.

2. Mintegy 44 millió eurót szánnak digitális technológiákkal folytatott üzemi kísérletekre (pl. kamerarendszeren alapuló mechanikai gyomirtás, illetve drónos állományfelmérés).

3. 140 millió eurós keretet biztosítanak a rovarvilág védelmét szolgáló bizonyos intézkedésekre.

A gazdaságok a támogatható beruházásaik költségeinek maximum 40 százalékáig igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást, a fennmaradó 60 százalékra hitelt kaphatnak.

Egy-egy gazdaság maximum 500 ezer euróra pályázhat, illetve ha a négy év alatt több beruházást is megvalósítana, akkor összesen maximum 2 millió euróra. Január 11-től adhatók be a pályázatok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu