0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új gombaölőszer szántóföldi és kertészeti kultúrákban is a BASF kínálatából

Az elkövetkező években a régi, korszerűtlen gombaölő hatóanyagok kivonása miatt a jelenlegi, mintegy 2 millió hektárnyi olyan területnek, ahol gombaölőszert használnak 75 százalékán kell majd új hatóanyagot alkalmazni. Nagy kihívás ez a gazdálkodóknak, a növényvédőszergyártóknak pedig nagy felelősség.

youtube://v/sl0OR4x7hVg

A BASF több mint 10 éves kutatómunkával alkotta meg a Revysol nevű azol típusú gombaölő hatóanyagot. Revycare néven kerül forgalomba, és idén már számos termelő szántóföldi kísérletben is kipróbálta.

Amiről be tudok számolni, hogy az idei évben kapta meg a termék az engedélyét – mondja Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. Agrodivízió marketingvezetője. Tehát effektíve termelésben még nem mutatkozott be, de nagyon sok termelő partnerünknek adtunk ki kísérleti mintákat, illetőleg saját kísérleteket is állítottunk be.

Mindezeknek az a tapasztalata, hogy ez az új termék felülmúlja hatékonyságban a régieket, és ami a „zöldségét”, avagy környezetkímélőségét illeti, messze felülmúlja azokat, hiszen kiállja a legszigorúbb, legújabb próbákat is.

Bár a legnagyobb gazdasági kárt kalászosokban a rozsda okozza, de a fuzáriumfertőzés felértékelődött. Az ez elleni védekezés kiemelt fontosságú lehet.

Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. Agrodivízió marketingvezetője kiemelte: „A nagy előd termékünk a Tango Star fuzáriumra is jól használható volt.

Az volt a célunk a Revycare-rel, hogy egy méltó utódot hozzunk, ami teljes egészében leváltja a Tango Start,

és ezért nagyon fontos volt számunkra, hogy a fuzárium szempontból is hatékony legyen a Revycare és most úgy látjuk, hogy a 2021-es szezonra a fuzárium-engedélye is meglesz a Revycare-nek,

hatékonyságáról természetesen tudjuk, hogy megvan, viszont, ha minden jól megy, akkor az engedélye is meglesz a fuzárium elleni védekezésre 2021-re.”

Az említett Tango Start mintegy 300 ezer hektáron használták a termelők. A gyártó célja, hogy a termelők álljanak át a Revycare használatára.

A Tango Start elsősorban a korai védekezés időszakában használták a termelők egy egyliteres dózissal – hangsúlyozza Hajnal Gábor. A mi javaslatunk az, hogy ezek a termelők váltsanak Revycare-re, 0,75 literes dózissal.

Ezt a dózist ajánljuk 2 nóduszig, majd 3 nódusztól azt javasoljuk, hogy az egy literes, magasabb dózist használják a termelők, hiszen ilyenkor már nagyobb a növény, és általában magasabb a betegségnyomás is.

A hatóanyagkivonások azonban a szántóföldi kultúráknál érzékenyebben érintik a kertészeti kultúrákat. Több olyan növény is van, amelyben bizonyos kártevők ellen egyáltalán nincs engedélyezett hatóanyag, ami piaci hátrányt is okoz a magyar termelőknek.

Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. Agrodivízió marketingvezetője hozzátette:

Ugye a kertészeti kultúrákat nagyon nagy mértékben érintik a hatóanyagkivonások.

Roppant fájó módon. Még fájóbban, mint a szántóföld esetében. Amit itt el tudok mondani, hogy mi most már három éve belevágtunk abba, hogy megújítsuk a portfoliónkat. Láttuk azt, hogy nagyon sok régi hatóanyag ki fog menni ezen a területen, ezért belevágtunk.

Elsőnek hoztuk a Sercadist, ami ugye egy lisztharmat-specialista verhetetlen hatékonysággal a lisztharmatban és hosszú távon rendelkezésére áll a termelőknek.

Aztán érkezett a Delan Pro, ami a peronoszpóra elleni védekezésben hozott egy teljesen új standardot. És nem állunk meg! Volt egy online bemutatónk, amikor bemutattuk az új azolunknak, a Revysolnak a hatékonyságát szőlőben. Ez a termék 2022-2023 táján fog érkezni Revyona néven, ami soha nem látott hatékonyságot fog hozni és ahogy mondtam, az összes zöld próbát kiállja.

Riportunk elkészülte után érkezett a hír, hogy a Revycare 2020. december 15-én megkapta a hatóságtól a fuzáriózis betegség elleni engedélyokirat-kiterjesztést. Így a gazdálkodók 2021-ben már a fuzáriumfertőzés ellen is védekezhetnek a Revycare-rel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu