0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Méhekkel a koronavírus ellen? – interjú Dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával (3. rész)

A neves apiterapeuta az interjú utolsó részében arról beszél, hogy a méhtermékeket- virágport, mézet, méhkenyeret, méhpempőt, propoliszt - hogyan használjuk fertőzések esetén illetve azok megelőzésére. A méhpempő vírus-, gomba- és baktériumölő hatású. Segíti az immunrendszert illetve a szervezetet, hogy vörös és fehér vérsejteket, vérlemezeket hozzon létre.

Figyelem, ha most előfizet a Méhészet szaklapra, 15% kedvezményt kap! Előfizetéshez kattintson ide!

Az interjú első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatja el.

Hogyan alkalmazhatjuk a méhtermékeket a mérgek eltávolításában vagy fertőzésekben?

– A mérgek eltávolításában segít a meleg (40-42 C fokos) citromlé, melyet 1-2 citrom levéből, fél liter vízből és 2-3 kiskanál mézből készítünk.

A víz feloldja a vízben oldódó toxinokat, a citromsav továbbá a mézből kioldódó szerves savak kitakarítják a zsírban oldódó méreganyagokat a szervezetünkből. Ez azért lényeges, mert nem tudunk a zsírban oldódó toxinoktól pusztán vízzel megszabadulni. A méz, mint minden más szerves savat tartalmazó étel jó segítség ebben.

De a méz, mely enzimeket tartalmaz és energiát ad, segíti a pihenést is. Ha egy kanál mézet eszünk lefekvés előtt például, az segíti az alvást.

A méz eleve kis molekulákat tartalmaz, melyeket a méhek alakítottak át ellentétben például a burgonyával, mely nagy molekulákat tartalmaz és melyeket először a szervezetünknek kell lebontania.

Ez az előnye a méznek a fáradt és beteg emberek számára, akikben már nem termelődik elég enzim és nincs energiájuk, lebontani a hosszú láncú szénhidrátokat.

Mi a helyzet a virágporral? Nekem általában hasmenésem van tőle, mi okozhatja és hogyan tudnám elkerülni?

– A virágpor segíthet az ásványi anyagok, különböző fehérjék, vitaminok és a laktobacilusok pótlásában, de ha nem helyesen tároljuk például méhkenyér formájában vagy fagyasztva, gombák „tenyészetévé” is vállhat, ami hasmenést okoz.

Hogy ezt elkerüljük, tartsuk a virágport mélyhűtőben (-16 C) rögtön a begyűjtés után.

Csak annyit vegyünk ki az üvegből, amennyit egyszerre elfogyasztunk, a többit tegyük vissza. Érdekes módon nem érezzük ezt nagyon hidegnek.

A szárított virágporból az illó anyagok és számos antioxidáns elpárolog a szárítás során, ezért ez nem tekinthető teljes értékűnek. 

Hosszú ideig azt gondoltuk, hogy a méhkenyeret a méhek azért készítik, hogy emészthetővé tegyék a virágport, de nem is olyan rég kiderült, hogy a virágpor külső rétege a méhkenyérben sem bomlik le.

– Igen, ezt a viszonylag új megfigyelést Dr. Kirk Anderson, amerikai kutató írta le néhány éve. Ha megnézzük a virágport mikroszkóp alatt, (nyersen vagy a méhkenyérben), az exina, vagyis a héja ép, nincs lebontva. Ez egy olyan kemény réteg, melyet nem képes a gyomorsav, de más enzimek sem lebontani. Hipotézisek szerint a vastagbél baktériumai közül vannak, melyek képesek a lebontására.

Úgy vélem, hogy a méhek bizonyos baktériumokat gyűjtenek tavasszal, melyeket álló tócsákban vagy komposztban találnak, és melyek segítenek nekik a virágpor maghéjának „feltörésében”.

De az biztos, hogy a méhek végül képesek felhasználni a virágport.

Ez egy különösen jó hír, mert a virágpor aktív anyagai és szubsztanciái (ideértve a telomerázt is) eljutnak a vastagbélbe, és tápanyagul szolgálhatnak az ott lévő baktériumoknak illetve szervezetünknek, továbbá segíthetik a telomereket, melyek a kromoszómáink végén találhatóak és melyek nyilvánvalóan a hosszú életért felelnek.

Dr. Stangaciu Ön azt javasolja, hogy nagy mennyiségű méhpempőt fogyasszunk, ha megbetegszünk.

– A méhpempő vírus-, gomba- és baktériumölő hatású. Segíti az immunrendszert illetve a szervezetet, hogy vörös és fehér vérsejteket, vérlemezeket hozzon létre.

Ezért súlyos betegségek gyógyításában segítség lehet. Ismerek pácienseket Németországban, akik a jelen pandémiában meggyógyultak a Covid-19-ből, úgy hogy naponta 50-60 ml méhpempőt kaptak, óránkénti 2-5 ml-es adagokban.

Nézzük meg mit tehetünk, ha valakinek már fertőzése van?

– Nos, néhány tünet a fertőzés elején, például a Covid 19-nél, lehet a folyékony orr, köhögés, hányás, hasmenés vagy láz. Mindezek normális funkciók, melyek segítségével a szervezetünk megpróbál megszabadulni a patogéntől.

„Mechanikusan” is segíthetjük a szervezetünket ebben. A hő elpusztítja a legtöbb patogént; a vírusok például 56 Celsius fokon elpusztulnak mindössze 10-15 perc alatt.

Ez azért történhet meg, mert a vírusok, mint minden más patogén fehérjékből állnak, melyek hő hatására elkocsonyásodnak, denaturálódnak, tulajdonképpen megváltozik a szerkezetük és inaktívak lesznek.

Még ha a vírus az orrunkba, szánkba, torkunkba, tüdönkbe kerül is, az első egy-két napban nem érintkezik közvetlenül a testünk sejtjeivel. A nyálkahártya, mely a teljes légző és emésztő rendszerünket lefedi, megvéd ettől. Egy egészséges légzőrendszer, miután kapcsolatba került a vírussal még több “folyékony” nyálkát fog termelni, melyet „expektorál” vagyis az orrfolyás, a felköhögés eltávolítja a patogéneket az orrüregeinkből vagy tüdönkből.

A nedves szauna különösen jó lehet a megelőzésben vagy a fertőzés kezdeti fázisában, (folyékony orr, torokfájás, stb.), mivel a meleget kombinálja a nedvességgel.

De a nagyszüleink által használt inhalálás is remek módszer ebben a fázisban. Csak egy törülközőre, forró vízre, propolisz tinktúrára és mézre van szükségünk, hogy „gyógyító gőzöket” szívjunk be, melyek segíteni fognak a védekezésben.

De a mechanikai módszerek mellett a vegyiek is hasznosak például a kézmosószerek használata. Ezeket azonban nem nyelhetjük le. De használhatunk enyhe szerves savakat, melyek a méhtermékekben is megtalálhatók, és melyek elpusztítják a korokozókat, ha közvetlen kapcsolatba kerülnek velük (a savak “megégetik” őket molekuláris szinten). Lehet például fiziológiás sóoldatban elkevert mézzel gargarizálni vagy tehetünk mézet a vízbe inhaláláskor.

Inhalálás során nem mennek tönkre a mézben található enzimek?

– De igen, viszont ebben az esetben a benne található savak hatásán van a hangsúly, melyeket a hőség nem tesz tönkre.

De használhatunk nebulizáló készüléket, melyet az asztmások is használnak. Ez nem hőfejlesztéssel működik, hanem a belétett oldatból egyfajta ködöt hoz létre.

A következő receptet használhatjuk nebulizálláshoz  (Dr. Doina Cojocaru receptje Romániából):

  • 3 ml fiziológiás szérum
  • 0,5 ml méz (mézharmat vagy más antibakteriális méz – gesztenye, hárs, eukaliptusz stb.)
  • 10 csepp propolisz tinktúra (20-30%-os)
  • bakteriális fertőzések esetén tegyünk hozzá max 1 csepp kakukkfű vagy eukaliptusz illó olajat)

Ha a betegség súlyosbodik, lehet-e méhtermékeket használni?

– A porpolisznak antiödémiás hatása is van, például tüdőbetegség esetében, amikor túl sok víz gyűlik össze a tüdőben, segítség lehet.

De alacsony oxigén szint esetén – ami a hemoglobin alacsony szintjétől állhat elő, vagy mert a vírus elpusztította a vörös vérsejteket – a vörös vérsejtek termelődését méhpempővel, méhkenyérrel, vagy mélyhűtött virágporral segíthetjük.

Ezek a méhtermékek olyan szubsztanciákat tartalmaznak, melyek stimulálják a vörös csontvelőben található őssejteket, hogy azok vérsejteket termeljenek. Tudományos kutatásokból nyilvánvaló, hogy a méhpempő és a propolisz segíti az oxigén sejtek általi felhasználását, különösen, ha a páciens eleget pihen, többet alszik és csökkenti a ránehezedő stresszt.

Azt hiszem, egyetlen interjúval nem tudunk az összes méhtermék összes jótéteményéről beszélni. Remélem azonban, hogy felkeltettük az olvasók figyelmét és azt javaslom, látogassák meg az Ön honlapját (apitherapy.com-ot), ahol még több információt és bibliográfiát találnak, illetve a doktor úr kurzusairól is találnak tájékoztatót. Szeretném megköszönni, hogy szakított ránk időt!

– Én köszönöm és teljes szívemből kívánok Önnek és a magyar olvasóknak, illetve méhészeknek jó egészséget!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu