Back to top

Méhekkel a koronavírus ellen? - interjú Dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával (3. rész)

A neves apiterapeuta az interjú utolsó részében arról beszél, hogy a méhtermékeket- virágport, mézet, méhkenyeret, méhpempőt, propoliszt - hogyan használjuk fertőzések esetén illetve azok megelőzésére. A méhpempő vírus-, gomba- és baktériumölő hatású. Segíti az immunrendszert illetve a szervezetet, hogy vörös és fehér vérsejteket, vérlemezeket hozzon létre.

Figyelem, ha most előfizet a Méhészet szaklapra, 15% kedvezményt kap! Előfizetéshez kattintson ide!

Az interjú első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatja el.

Hogyan alkalmazhatjuk a méhtermékeket a mérgek eltávolításában vagy fertőzésekben?

- A mérgek eltávolításában segít a meleg (40-42 C fokos) citromlé, melyet 1-2 citrom levéből, fél liter vízből és 2-3 kiskanál mézből készítünk.

A víz feloldja a vízben oldódó toxinokat, a citromsav továbbá a mézből kioldódó szerves savak kitakarítják a zsírban oldódó méreganyagokat a szervezetünkből. Ez azért lényeges, mert nem tudunk a zsírban oldódó toxinoktól pusztán vízzel megszabadulni. A méz, mint minden más szerves savat tartalmazó étel jó segítség ebben.

De a méz, mely enzimeket tartalmaz és energiát ad, segíti a pihenést is. Ha egy kanál mézet eszünk lefekvés előtt például, az segíti az alvást.

A méz eleve kis molekulákat tartalmaz, melyeket a méhek alakítottak át ellentétben például a burgonyával, mely nagy molekulákat tartalmaz és melyeket először a szervezetünknek kell lebontania.

Ez az előnye a méznek a fáradt és beteg emberek számára, akikben már nem termelődik elég enzim és nincs energiájuk, lebontani a hosszú láncú szénhidrátokat.

Mi a helyzet a virágporral? Nekem általában hasmenésem van tőle, mi okozhatja és hogyan tudnám elkerülni?

- A virágpor segíthet az ásványi anyagok, különböző fehérjék, vitaminok és a laktobacilusok pótlásában, de ha nem helyesen tároljuk például méhkenyér formájában vagy fagyasztva, gombák "tenyészetévé" is vállhat, ami hasmenést okoz.

Hogy ezt elkerüljük, tartsuk a virágport mélyhűtőben (-16 C) rögtön a begyűjtés után.

Csak annyit vegyünk ki az üvegből, amennyit egyszerre elfogyasztunk, a többit tegyük vissza. Érdekes módon nem érezzük ezt nagyon hidegnek.

A szárított virágporból az illó anyagok és számos antioxidáns elpárolog a szárítás során, ezért ez nem tekinthető teljes értékűnek. 

Hosszú ideig azt gondoltuk, hogy a méhkenyeret a méhek azért készítik, hogy emészthetővé tegyék a virágport, de nem is olyan rég kiderült, hogy a virágpor külső rétege a méhkenyérben sem bomlik le.

- Igen, ezt a viszonylag új megfigyelést Dr. Kirk Anderson, amerikai kutató írta le néhány éve. Ha megnézzük a virágport mikroszkóp alatt, (nyersen vagy a méhkenyérben), az exina, vagyis a héja ép, nincs lebontva. Ez egy olyan kemény réteg, melyet nem képes a gyomorsav, de más enzimek sem lebontani. Hipotézisek szerint a vastagbél baktériumai közül vannak, melyek képesek a lebontására.

Úgy vélem, hogy a méhek bizonyos baktériumokat gyűjtenek tavasszal, melyeket álló tócsákban vagy komposztban találnak, és melyek segítenek nekik a virágpor maghéjának „feltörésében”.

De az biztos, hogy a méhek végül képesek felhasználni a virágport.

Ez egy különösen jó hír, mert a virágpor aktív anyagai és szubsztanciái (ideértve a telomerázt is) eljutnak a vastagbélbe, és tápanyagul szolgálhatnak az ott lévő baktériumoknak illetve szervezetünknek, továbbá segíthetik a telomereket, melyek a kromoszómáink végén találhatóak és melyek nyilvánvalóan a hosszú életért felelnek.

Dr. Stangaciu Ön azt javasolja, hogy nagy mennyiségű méhpempőt fogyasszunk, ha megbetegszünk.

- A méhpempő vírus-, gomba- és baktériumölő hatású. Segíti az immunrendszert illetve a szervezetet, hogy vörös és fehér vérsejteket, vérlemezeket hozzon létre.

Ezért súlyos betegségek gyógyításában segítség lehet. Ismerek pácienseket Németországban, akik a jelen pandémiában meggyógyultak a Covid-19-ből, úgy hogy naponta 50-60 ml méhpempőt kaptak, óránkénti 2-5 ml-es adagokban.

Nézzük meg mit tehetünk, ha valakinek már fertőzése van?

- Nos, néhány tünet a fertőzés elején, például a Covid 19-nél, lehet a folyékony orr, köhögés, hányás, hasmenés vagy láz. Mindezek normális funkciók, melyek segítségével a szervezetünk megpróbál megszabadulni a patogéntől.

„Mechanikusan” is segíthetjük a szervezetünket ebben. A hő elpusztítja a legtöbb patogént; a vírusok például 56 Celsius fokon elpusztulnak mindössze 10-15 perc alatt.

Ez azért történhet meg, mert a vírusok, mint minden más patogén fehérjékből állnak, melyek hő hatására elkocsonyásodnak, denaturálódnak, tulajdonképpen megváltozik a szerkezetük és inaktívak lesznek.

Még ha a vírus az orrunkba, szánkba, torkunkba, tüdönkbe kerül is, az első egy-két napban nem érintkezik közvetlenül a testünk sejtjeivel. A nyálkahártya, mely a teljes légző és emésztő rendszerünket lefedi, megvéd ettől. Egy egészséges légzőrendszer, miután kapcsolatba került a vírussal még több “folyékony” nyálkát fog termelni, melyet „expektorál” vagyis az orrfolyás, a felköhögés eltávolítja a patogéneket az orrüregeinkből vagy tüdönkből.

A nedves szauna különösen jó lehet a megelőzésben vagy a fertőzés kezdeti fázisában, (folyékony orr, torokfájás, stb.), mivel a meleget kombinálja a nedvességgel.

De a nagyszüleink által használt inhalálás is remek módszer ebben a fázisban. Csak egy törülközőre, forró vízre, propolisz tinktúrára és mézre van szükségünk, hogy „gyógyító gőzöket” szívjunk be, melyek segíteni fognak a védekezésben.

De a mechanikai módszerek mellett a vegyiek is hasznosak például a kézmosószerek használata. Ezeket azonban nem nyelhetjük le. De használhatunk enyhe szerves savakat, melyek a méhtermékekben is megtalálhatók, és melyek elpusztítják a korokozókat, ha közvetlen kapcsolatba kerülnek velük (a savak “megégetik” őket molekuláris szinten). Lehet például fiziológiás sóoldatban elkevert mézzel gargarizálni vagy tehetünk mézet a vízbe inhaláláskor.

Inhalálás során nem mennek tönkre a mézben található enzimek?

- De igen, viszont ebben az esetben a benne található savak hatásán van a hangsúly, melyeket a hőség nem tesz tönkre.

De használhatunk nebulizáló készüléket, melyet az asztmások is használnak. Ez nem hőfejlesztéssel működik, hanem a belétett oldatból egyfajta ködöt hoz létre.

A következő receptet használhatjuk nebulizálláshoz  (Dr. Doina Cojocaru receptje Romániából):

  • 3 ml fiziológiás szérum
  • 0,5 ml méz (mézharmat vagy más antibakteriális méz – gesztenye, hárs, eukaliptusz stb.)
  • 10 csepp propolisz tinktúra (20-30%-os)
  • bakteriális fertőzések esetén tegyünk hozzá max 1 csepp kakukkfű vagy eukaliptusz illó olajat)

Ha a betegség súlyosbodik, lehet-e méhtermékeket használni?

- A porpolisznak antiödémiás hatása is van, például tüdőbetegség esetében, amikor túl sok víz gyűlik össze a tüdőben, segítség lehet.

De alacsony oxigén szint esetén - ami a hemoglobin alacsony szintjétől állhat elő, vagy mert a vírus elpusztította a vörös vérsejteket - a vörös vérsejtek termelődését méhpempővel, méhkenyérrel, vagy mélyhűtött virágporral segíthetjük.

Ezek a méhtermékek olyan szubsztanciákat tartalmaznak, melyek stimulálják a vörös csontvelőben található őssejteket, hogy azok vérsejteket termeljenek. Tudományos kutatásokból nyilvánvaló, hogy a méhpempő és a propolisz segíti az oxigén sejtek általi felhasználását, különösen, ha a páciens eleget pihen, többet alszik és csökkenti a ránehezedő stresszt.

Azt hiszem, egyetlen interjúval nem tudunk az összes méhtermék összes jótéteményéről beszélni. Remélem azonban, hogy felkeltettük az olvasók figyelmét és azt javaslom, látogassák meg az Ön honlapját (apitherapy.com-ot), ahol még több információt és bibliográfiát találnak, illetve a doktor úr kurzusairól is találnak tájékoztatót. Szeretném megköszönni, hogy szakított ránk időt!

- Én köszönöm és teljes szívemből kívánok Önnek és a magyar olvasóknak, illetve méhészeknek jó egészséget!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

A méhészeti ágazat változásai

A magyar agrárium egyik nemzetközi jelentőségű, kiváló termékeket előállító, nagy szaktudást és sok élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Az elmúlt évtizedben számos intézkedés segítette a méhészetet, amivel a magyar méhészek versenyképessége erősödhetett.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.