Back to top

Fagy, erdőtüzek, munkaerőhiány - ezek tépázták az amerikai almatermelők idegeit

Az élénk kereslet ellenére bizonytalannak látszik az almapiac Észak-Amerikában a koronavírus-járvány miatt. Elsősorban az utazási korlátozások miatt szüretkor kevés volt a szedő, és sokáig elnyúlt a betakarítás. Az időjárás már csak rátett egy lapáttal, így következtében az idei almatermés csak az becsült mennyiség 83 százaléka lesz, azaz 2,3 millió tonna.

Nemcsak hideg és szél károsított az ültetvényekben, a washingtoni és kanadai ültetvényeket az idei kiterjedt futótüzek is érintették, amelyek Washington, Oregon és Florida államokban törtek ki a nyáron. Mindezek következtében az idei almatermés csak az becsült mennyiség 83 százaléka lesz, azaz 2,3 millió tonna.

Washingtonban a termés 12%-kal marad el a tavalyitól, de a bioültetvények jól teljesítettek, 16%-kal több volt a termés. Fajtánként vizsgálva az idei hozamokat az derült ki, hogy a Pink Lady, a Cosmic Crisp és az Autumn Glory fajtákból jóval többet szüreteltek, mint az előző évben. A Granny Smith, a Fuji, a Gala, a Golden Delicious és a Red Delicious viszont nagyon elmaradt a szokásos hozamtól,

a Red Delicious-ből 60 éve nem szedtek ilyen keveset.

Az almaár várhatóan emelkedni fog, mert bár karácsony után megugrik a kereslet, a kínálat elmarad a várttól. A piac úgy árazta be az almát, mintha meglett volna a 2,8 millió tonna termés, mostanra azonban kiderült, hogy mennyivel kevesebbet takarítottak be. Eddig belföldön és az exportban is jól húzott a piac. Abból eredhet bizonytalanság a jövőben, hogy a prémium kategóriában nagyon sok új fajta jelent meg a világon, ami a vásárlók „kifáradásához” vezethet. Sok a bikolor fajta, amelyek közt vannak nagyon sikeresek, míg mások nem váltak be.

A koronavírus-járvány miatt rendkívül megélénkült az internetes vásárlás, és sokan előre csomagolt árut keresnek, de nem tudni, mennyire marad meg ez a vásárlói trend a jövőben.

Főleg a járvány elején tapasztalták, hogy a vásárlók minél gyorsabban akartak végezni a boltban, és olyan gyümölcsöt kerestek, amihez nem nyúltak mások, ezért ugrásszerűen nőtt a csomagolt áruk forgalma.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.