0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ketreces helyett szabad tartás

A piacon jelenleg kapható legolcsóbb tojás a ketreces formában tartott tyúkoktól származik. Azonban Lengyelországban ezt a tartási módot meg akarják szüntetni, miután az ország legnagyobb áruházlánca, a portugál kézben lévő Biedronka bejelentette, jelentősen és gyors ütemben csökkenteni kívánja a ketrecben tartott tyúkoktól származó tojások forgalmazását.

A lengyelek az uniós országok összevetésében a hatodikak tojásfogyasztás vonatkozásában.

Az Európai Bizottság adatai alapján tavaly Lengyelországban összesen 555 ezer tonna tojást termeltek, ennek 82 százaléka ketrecben tartott állatoktól származott.

(Az uniós átlag e tekintetben 50 százalék.) Az effajta tartásból származó tojások 16 százalékkal olcsóbbak a tojáspiacon, mint a szabadon tartottaké, amely 13 százalékát teszi csak ki összmennyiségnek. Ennek nagy része egyéni gazdáktól érkezik, akiket gyakran nem is regisztráltak.

Egy európai felmérés szerint a lengyelek 63 százaléka úgy véli, hogy kegyetlenség az állatokat ketrecben nevelni.

Az üggyel kapcsolatos aláírásgyűjtésben eddig összesen 1,4 millió aláírást számoltak össze a kezdeményezők, hogy a tyúkokat szabadon tartsák. Ami önmagában megoldható lenne, de egyebek mellett, hogy komoly előkészítést követel, megfelelő tartási körülményeket kell létrehozniuk az állattartóknak, illetve a termelési teljesítmény is csökkenhetne a szabad tartás esetében.

Lengyelország kifejezetten jelentős exportőrnek számít a tojásszektorban, majdnem minden tizedik tojás Európában ebből az országból származik.

Magyarországon a lakosság körében folyamatosan növekszik a tojásfogyasztás.

Míg 2015-ben az egy főre jutó mennyiség 133 darab volt, ez a szám 2018-ra 158 darabra emelkedett.

A tojás iránt megnövekedett igény Európa-szerte ismert jelenség, mivel az egészséges táplálkozás alapfeltétele a megfelelő mennyiségű fehérjeforrás bevitele, amit a fogyasztói társadalom jelentős mértékben a tojásra alapoz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu