Back to top

Különleges égi jelenség december 21-én kora este

Ha az időjárás is úgy akarja, különleges égi látványosságnak lehetünk tanúi; a Jupiter és a Szaturnusz szoros együttállását figyelhetjük meg. Ez azért érdekes, mert a csillagászattörténet kutatói között a leginkább elfogadott elmélet a betlehemi csillag mibenlétére ennek a két égitestnek a Földről megfigyelhető szoros és ismétlődő együttállása.

A betlehemi csillag és a Háromkirályok jól ismert története egy messiás eljöveteléről szól, és arról, hogy ennek az eseménynek égi jelei vannak. Mivel az ókorban és a középkorban is sokáig hittek az égi jelenségeknek a földi történésekre gyakorolt hatásában, a bolygók különleges együttállása a tudós-papok számára kiemelt jelentőséggel bírt.

Magától értetődik, hogy az írásokban szereplő égi jel, a betlehemi csillag mögött megbúvó valós csillagászati jelenség a tudomány képviselőit is kutatásra ösztönözte.

Johannes Kepler az általa végzett számítások alapján szilárdan hitte, hogy Jézus születésekor (ami valószínűleg Kr.e. 7-ben lehetett) a Jupiter és a Szaturnusz, azaz a Királyok Csillaga és a Zsidók Csillaga a Halak csillagképben éppen akkor állt együtt, amikor a Földről nézve is épp átellenben (oppozíció) voltak a Naphoz képest – ilyenkor pedig a külső bolygók égi útjuk során „hurkot vetnek”, azaz a csillagokhoz képest visszafordulnak,. Ez a mozgás természetesen abból adódik, hogy a Nap körül gyorsabban keringő Föld nevű megfigyelőponton állunk, magyarázza  Maczó András, a Zselici Csillagpark munkatársa.

Az oppozíció környéki különleges együttállások néhány hónapon belül 3 megközelítést produkálnak! Ha még ehhez hozzátesszük, hogy nem sokkal később a Mars, a vörös bolygó is megközelítette a Jupitert – nem nehéz felfedezni a történésekben Heródes király égi szimbólumát, aki gyűlölettel tekintett a hatalmát veszélyeztető gyermekre.

Mai szemmel nézve azonban kijelenthetjük, a bolygók ilyen szoros együttállásának nincs tudományos jelentősége, hatása. A Jupiter 11,8 év alatt, míg a Szaturnusz 29,5 év alatt kerüli meg a Napot.

Egyszerű számítással belátható, hogy a két bolygó égi útja során a Földről nézve kb. 20 évenként találkozik. A közelítés mértéke azonban tág határok között mozog, ennyire szoros együttállást, mint idén, 1623. július 16-án láthattak utoljára az akkor élt emberek.

A 2020. december 21-i találkozásnak tehát inkább kultúrtörténeti jelentősége van, ráadásul épp a téli napforduló idején következik be. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy az idei nem oppozíció környéki együttállás lesz, a bolygók nem a legnagyobb látszó fényességük beálltakor és nem ismétlődve közelítenek majd egymáshoz, valamint nem a Halak, hanem a Bak csillagképben történik mindez - a betlehemi csillag újbóli megjelenéséről beszélő cikkeket tehát kezeljük erős fenntartásokkal.

A két bolygó naplemente után, az erősödő szürkületben a DNy-i horizont felett kereshető a következő napokban. 21-én hétfőn este 5 óra körül láthatjuk Magyarországról a legkedvezőbb helyzetben a közelítést, a telihold átmérőjének kb. 1/5-e (6 szögperc) választja el egymástól őket.

Az este közeledtével ők is lenyugszanak, tehát csak szűk láthatósági ablak áll rendelkezésünkre, legyünk éberek! Teleszkóp nem szükséges, kis kézi látcső, színházi távcső viszont hasznos eszköz lehet. Éles szemű észlelők két különálló fénypontot figyelhetnek meg.

És ha a felhők akadályoznák a megfigyelést? Esőnap: 2080. március 15.

Forrás: 
Sefag Zrt. Zselici Csillagpark

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

Felbecsülhetetlen a vizes élőhelyek természetvédelmi jelentősége

A 2014 óta tartó projektmegvalósítási időszakban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztés megvalósítását kezdte el mintegy 7,7 milliárd forint támogatás felhasználásával, melyek eredményeként összesen több mint 5500 hektárnyi védett természeti terület értékmegőrzési feltételi javulnak - mondta az Agrárminisztérium természetügyért felelős államtitkára Tiszakürtön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

A Tisza forrásvidékén javít a hulladékhelyzeten a Diageo és a PET Kupa

Folyótisztítási és hulladékgazdálkodási programot indított a Tiszai PET Kupa és a Diageo alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata - közölték a CALL-Action program szervezői az MTI-vel.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban Budapest nyolc kerületében, valamint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyérítik a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.