Back to top

300 százalékkal nőttek a tengeri szállítási költségek

A tengeri szállítási költségek jelentősen megemelkedtek a koronavírus-járvány miatt. Emiatt az Ázsiából érkező termékeknél áremelkedés várható. Ráadásul nagyon sok áru késve is érkezik.

Az Ázsiából, főleg Kínából érkező hajók jelentős késéssel érkeznek meg -  A koronavírus-járvány miatt a tengeri áruszállítási kapacitás jelenleg a szokásosnál lényegesen alacsonyabb a konténerek hiánya és a járványügyi intézkedésekkel összefüggő munkaerő hiány miatt.

A németországi nemzetközi kikötőkben is alkalmazott rövidített munkaidő miatt kevesebben tudnak a teherhajók kezelésével foglalkozni, az áru kirakodása illetve berakodása hosszabb időt vesz igénybe. Emiatt hosszabb ideig állnak a konténerek a kikötőkben a vámkezelésre várva, így viszont az üres konténerek sem tudnak egyhamar Ázsiába visszaérkezni.

Ezek a logisztikai, szállítási problémák bizonyos esetekben jelentősen megnövelik a szállítási költségeket. Ráadásul az áruk tervezett átvétele és további szállítása is késik. A helyzet rövid távú javulása egyelőre nem valószínű, mivel a légi és szárazföldi útvonalakon történő szállítás is túlterhelt, ezért ez szintén nem jelent megoldást. 

Fotó: www.pixabay.com

Az új szállítmányok szállítási költségei jelenleg akár 300 százalékkal magasabbak is lehetnek a szokásosnál. A hajózási társaságok minden erejükkel azon fáradoznak, hogy a konténereket az igényeknek megfelelően szét tudják elosztani a világ legfontosabb nemzetközi átrakodó kikötőiben. Ehhez azonban a nagy hajózási társaságok becslései szerint további hat-nyolc hétre van szükség. 

A német kertészeti iparszövetség (IVG) szerint azonban nem zárható ki, hogy a helyzetet a tengeri szállítmányozó cégek minél tovább fenn szeretnék tartani a rendkívűli áremelkedés miatt.

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.

Többet, drágábban - rózsát Valentin-napra

A virágkertészek számára idén jól sikerült a Valentin-nap. Az azt megelőző két hét során a Royal FloraHolland szerint 33%-kal több virágot értékesítettek Európa-szerte.

Helyi termékek a Spar sajátmárkás élelmiszerei között

A Spar Austria bejelentette az új, sajátmárkás termékcsaládjának bevezetését, melyen keresztül helyi gyártókat mutatnak be, annak érdekében, hogy előmozdítsa az ország mezőgazdaságát.

Bajban a spanyol olajbogyó-termesztők

80 százalékkal csökkent a spanyol olívaolaj exportja az Egyesült Államokba, mióta Donald Trump 25 százalékos vámot vetett ki rá, megtorolva ezzel az Airbus-nak nyújtott uniós támogatást. Joe Biden érkezése a Fehér Házba nem hozott változást, a tarifa továbbra is érvényes. A García de la Cruz testvérek csúcsminőségű termékei tartják magukat, mivel nem árérzékenyek, de megfizethetőbb termékeik nem kelendőek.