0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szervezett juhtolvaj bandák portyáznak az éj leple alatt

Alighanem sok angol juhtartó szeretné már maga mögött tudni a 2020-as évet, amit számukra nemcsak a koronavírus-járvány, hanem a minden korábbinál aktívabb juhtolvaj bandák is megkeserítettek.

Az idei évben Anglia-szerte megnőtt a juhlopások száma – írja a The Mail nevű brit hírportál, kiemelve, hogy az esetek száma azt követően ugrott meg, hogy megjelent a koronavírus az országban. Az írás szerint aggodalomra ad okot, hogy az ellopott állatokat engedély nélkül működő vágóhidakon dolgozzák fel, húsukat pedig jórészt a feketepiacon értékesítik.

A cikkben megszólal Cumbria megye rendőrségének szóvivője is, felhívva az olvasók figyelmét arra, hogy tartózkodjanak az effajta, kétes eredetű termékek vásárlásától, mivel azok elfogyasztása egészségre ártalmas lehet. Azt is elmondja,

a juhtolvajok szervezetten, gyakran quadokon ülve, terelőkutyákkal „felfegyverkezve” hajtják össze a kiszemelt állatokat, s terelik fel azokat pótkocsikra, rendszerint az éj leple alatt.

„Az is előfordul, hogy a juhokat helyben, a megkárosított gazdák legelőterületein ölik le” – magyarázza, hozzátéve, hogy bár a tolvajok ellen nem könnyű fellépni, vannak olyan óvintézkedések, melyeket betartva a lopás kockázata csökkenthető. Érdemes az utaktól távol eső részeken legeltetni az állatokat; tanácsos egyedi jelölőkkel ellátni a juhokat; célszerű gyakran ellenőrizni az állományt; tanácsos csatlakozni a közösségi található, őrszemként funkcionáló csoportokhoz (az említett megye rendőrsége is működtet ilyet) – csak hogy néhány példát említsünk.

Az éberség és az elővigyázatosság azért is fontos, mivel nemcsak a tolvajok adják fel a leckét az ország juhtartóinak. Gyakran lehet olvasni a sajtóban arról is, hogy kutyák támadnak a nyájakra. Az ITV televíziós csatorna webes felületén olvasható, hogy december 15-én, a délelőtti órákban

egy kutya 15 juhot megölt, négyet pedig súlyosan megsebesített

egy nyugat-angliai tanyán. A rendőrség nyomozást indított az ügyben – egyelőre tanúkat keresnek, illetve a kutya gazdáját, már ha volt neki.

Forrás: nwemail.co.uk/itv.com