Az ultrahangos pácolás révén – a hagyományos eljárás minőségi követelményeinek való megfelelés mellett – jelentős időmegtakarítás érhető el. Az EXIM által finanszírozott fejlesztéssel a Darnó-Hús termékek versenyképesebben jelenhetnek meg a külpiacokon is.
Családi vállalkozásként, vegyes tevékenységgel indult a nyolcvanas évek végén a darnózseli Funkció Kft., illetve annak elődje.
A családi vállalkozás 1994-ben vásárolta meg a helyi iskola egyik épületét, amelyben később húsüzemet alakított ki. A Darnó-Hús termékek előállítása 1995-től datálható. A Funkció Kft. „Darnó-Hús a Szigetközből” márkajelzéssel ekkortól forgalmaz húskészítményeket – idézte fel lapunknak a kezdeteket Kovács Péter ügyvezető.
A kisboltból a hipermarketig
Húsüzemi termékeiket Magyarországon ma már mintegy 500 partnerük forgalmazza – kistelepülésektől a nagyvárosokig egyaránt. Köztük különböző vevők találhatók meg – önálló kisboltok, hentesüzletek, üzletláncok, de számos kórház, börtön és iskola is a Darnó-Hús állandó megrendelői közé tartozik.
A cég a beszállított hús döntő részéből hentesárut készít, a kisebb hányadát tőkehúsként értékesíti. A Darnó-Hús termékpalettája meglehetősen széles, hiszen tőkehúsokat, felvágottakat, vörös- és szárazárut, kenhető árukat, füstölt és főtt-füstölt, valamint zsírszegény termékeket egyaránt értékesítenek.

A cég fokozatos fejlődése két folyamatot generált: egyrészt duális képzés keretében – a majdani munkaerőpiaci szükségleteiket is szem előtt tartva – szakiskolásokat és felsőoktatási hallgatókat oktatnak, másrészt az évről évre elvégzett állhatatos munka növekvő kapacitásigényt indukált, amely fejlesztési hiteligényt eredményezett.
Gyorsan eljutottak az EXIM-ig
Az EXIM-mel való kapcsolatfelvétel nem bizonyult nehéznek a másik testvér, Kovács Nándor elmondása szerint. „Amikor a külföldi piacon való megjelenés érdekében fejleszteni kívántunk, a CIB Bankhoz fordultunk finanszírozásért, ahol az EXIM hitelét javasolták.
A közvetítő szerepet azonban a CIB látta el.
Egyetemi együttműködés
A hitelfelvételre azért volt szükség, mert a Darnó-Hús a külföldi piacokon való megjelenését termékfejlesztéssel, kutatás-fejlesztéssel, illetve – ehhez kapcsolódóan – eszközbeszerzéssel szerette volna megtámogatni. Ennek keretében egy rendkívül érdekes innovációs megoldást is sikerült a cégnek megvalósítania: a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karával együttműködve kifejlesztettek egy ultrahangos pácolási technológiát. A már nevében is meghökkentő eljárás a hagyományos pácolás minőségi jellemzőit és a gyorspácolás időbeli nyereségét ötvözi magában.

Ultrahanggal pácolnak
Mint ismert, a hagyományos pácolás esetében a só magától szívódik bele a húsokba, a gyorspácolás esetében pedig a sóoldatot beleinjektálják a húsba, hogy a pácolás időtartamát meggyorsítsák.
A Darnó-Hús fejlesztésének lényege, hogy a pácolási folyamatot az injektálás mellőzésével, ultrahangok segítségével gyorsítják meg. Az ultrahang megrezegteti a sóoldatot, amelynek révén az gyorsabban talál utat a hús szövetei közé. Ezáltal a pácolási idő jelentősen, mintegy harmadával csökken, miközben a végtermék a hagyományos pácolással szinte megegyező minőséget eredményez, sőt, talán még puhább is annál.
Az eljárás előnyei nyilvánvalóak, a rövidebb pácolási idő minden értelemben megtakarítást jelent, valamint ezáltal tervezhetőbb a készletgazdálkodás és a gyártás is – árulta el Kovács Nándor.
Nem voltak buktatók
Az EXIM által finanszírozott fejlesztés mintegy két évet vett igénybe, amelynek során az első kísérletektől eljutottak addig, hogy a Darnó-Hús meglévő gyárában üzembe helyezték az új berendezést.
„Minden úgy történt, ahogy előre megbeszéltük, teljesen korrekt eljárás volt, csak ajánlani tudom mindenkinek” – értékelte a hitelfelvételi folyamatot Kovács Nándor.

Euróbevétel a cél
Ez utóbbi nem csupán a vevőkör további diverzifikációja miatt lenne fontos, hanem az euróbevétel miatt is.
– vetette fel Kovács Nándor, aki szerint ehhez az EXIM által finanszírozott fejlesztés is hozzájárul, hiszen egyszerre biztosít költség- és időmegtakarítást, valamint minőségi előrelépést.