Back to top

Hogyan lesz rothadt, kidobott gyümölcsből állateledel?

Az élelmiszer-veszteség napjaink egyik legfontosabb témája, ugyanis a megtermelt élelem harmada vész el a világon. A könnyen romló termények, mint a gyümölcs és a zöldségek esetében ez az arány még magasabb, 40 vagy 50%. A FruitLogistica Trend Report 2020 tanulmány jó példákkal szolgál a pazarlás csökkentésére.

Nemcsak a termény megy kárba, hanem vele a sok felhasznált erőforrás is, valamint a folyamattal járó üvegházhatású gázok is feleslegesen kerülnek a légkörbe. Az élelmiszerláncon belül számos ok vezet a veszteséghez.

A termesztés során a károsítók, a vízhiány, a nem megfelelő időben végzett vagy nem hatékony betakarítás, a munkaerőhiány, továbbá az alacsony árak okolhatók azért, hogy a lehetségesnél kevesebb lesz végül a termés.

A fejlődő országokban a termesztés során a legnagyobb az élelmiszer-veszteség
A fejlődő országokban a termesztés során a legnagyobb az élelmiszer-veszteség
Fotó: Pixabay/Beat Roth
A szállítás és a tárolás során a kapacitáshiány, a nem megfelelő hőmérséklet, a rossz logisztikai szervezés, a minőségi és esztétikai követelmények miatti kiesés, valamint a kereslet és kínálat egyensúlytalansága lehet az ok. A kereskedelemben a változó igények, a túlraktározás, a nem megfelelő csomagolás és a minőségi igényektől való elmaradás vezet ahhoz, hogy nem adnak el minden terméket. Végül a háztartásokban a korlátozott tárolási lehetőségek, a túl nagy adagok, vagy a megvett áruban való csalódás miatt vész kárba az áru.

A fejlődő országokban a termesztésben a legnagyobb a veszteség, a fejlett országokban pedig a kereskedelemben és a fogyasztóknál.

Minden veszteségpont esetében van lehetőség a javításra, és egy 1200 céget elemző tanulmány szerint 99%-uk gazdaságosan tudta működtetni az élelmiszer-veszteséget csökkentő beruházásait.

Több a műanyaghulladék
Több a műanyaghulladék
Fotó: Pixabay/César Alberto Victoria Diaz
Ugyanakkor ami az egyik oldalon megtakarítás, a másik oldalon az erőforrások nagyobb mértékű felhasználása. Például a hűtőtárolás és a csomagolás fejlesztésével kevesebb a veszteség, viszont nő az energiafelhasználás, vagy több műanyaghulladék keletkezik.

A gyakorlatban új technológiák és viselkedési minták bevezetésével is csökkenthető a veszteség, ilyen a szorosabb együttműködés, a gyakoribb kommunikáció és finomhangolás a partnerek között. A körkörös gazdaság pedig – ami definíció szerint is megköveteli az együttműködést – teljesen új lehetőségeket nyit meg. Például a brit piacot ellátó spanyol citruskereskedő, az AMT Fresh új megállapodást kötött a Tescoval, hogy a kidobandó gyümölcsök egy részét más felhasználókhoz juttassák el.

A fekete katonalégy lárváit állati takarmányként értékesítik
A fekete katonalégy lárváit állati takarmányként értékesítik
Fotó: Wikimedia
Az étkezésre nem alkalmas citrusféléket az AgriGrub vállalatnak adják. Ez a cég az egyik úttörője az élelmiszer-hulladék hasznosításának Nagy-Britanniában: a fekete katonalégy tenyésztésére használják a hulladékot.

A legyek lárváit élve vagy szárítva hozzák forgalomba hüllők, illetve madarak etetésére, a keletkezett ürülék pedig trágyaként vagy repellens anyagként hasznosítható, hatását az angol káposztatermesztők már vizsgálják.

Ennek az együttműködésnek köszönhetően az AMT Fresh azt reméli, hogy 2025-re hulladék nélküli tevékenységet tud folytatni Nagy-Britanniában.

A veszteség csökkentésének másik módja az volt a számukra, hogy sokkal többfelé osztályozzák a gyümölcsöt, amivel új piacok és termékelhelyezési lehetőségek nyílnak meg, továbbá több gyümölcsöt juttatnak a jótékonysági szervezetekhez. Becslésük szerint ezáltal 2015-re 33%-kal kevesebb citrusfélét kell kidobni.

Fotó: Pixabay/Tomasz Brzozowski

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.